‘Derby’s tussen Vitesse en NEC zijn geniaal’

De derby tegen Vitesse geldt in Nijmegen als de belangrijkste wedstrijd van het jaar. Morgen zal dat niet anders zijn als NEC op bezoek gaat in Gelredome. De belangen zijn bijzonder groot. NEC krijgt Europa in zicht. Vitesse vecht tegen degradatie. Elf NEC’ers en hun mening over de derby van morgen.


Dennis Gentenaar, doelman: “Het zal zeker geen eenvoudige wedstrijd worden. Je weet toch dat Vitesse de laatste twee wedstrijden weer aardig in vorm is gekomen. Maar wat maakt vorm of de stand op de ranglijst eigenlijk ook uit voor een derby als Vitesse – NEC. Dat is en blijft een wedstrijd op zich. Het is in het verleden al vaak genoeg gebeurd dat wij laag stonden, maar gewoon Vitesse versloegen.”

Peter Wisgerhof, rechtsback: “Voor mij is Vitesse – NEC natuurlijk dubbel speciaal. Ik heb bij Vitesse gespeeld, heb er de jeugdopleiding doorlopen. Ik weet vanuit beide kampen precies hoe dit duel leeft. Ik heb in mijn Vitesse-tijd nooit tégen NEC gespeeld. Wel een aantal keer tijdens de derby op de bank gezeten. Het belooft een mooie partij te worden. Vitesse móet winnen. Dat kan voor ons ook een voordeel zijn.”

Rob Wielaert, centrale verdediger: “Ik beleefde mijn vuurdoop in het NEC-shirt anderhalf jaar geleden tijdens NEC – Vitesse. Ik had meteen in de gaten hoe ongelooflijk belangrijk die wedstrijd is voor de supporters, vooral die uit Nijmegen. De mensen leven nóg meer naar deze wedstrijd toe dan bijvoorbeeld het geval is bij PSV – Ajax, een duel dat ik ook van dichtbij heb meegemaakt. Op de dag dat de NEC-supporters kaartjes konden kopen voor deze Vitesse – NEC, gingen de kassa’s om half zes ’s middags open. Toen ik om negen uur die ochtend op het stadion kwam, stonden er al honderd supporters te wachten. Dat zegt toch alles? Laatst kreeg Henry Timmer (NEC’s derde doelman, red) zelfs opmerkingen van NEC-supporters. Henry heeft namelijk een gele auto.”

Danny Hesp, centrale verdediger: “Het is altijd een speciale wedstrijd en nu misschien nog wel extra speciaal omdat de rollen een keer volledig zijn omgedraaid. Dat voelt best lekker.”

Jeffrey Leiwakabessy, linksback: “Vitesse strijdt tegen degradatie, wij voor Europees voetbal. Het belang van deze wedstrijd is misschien nu nog wel groter dan normaal. De derby leeft ontzettend in onze spelersgroep. Ook al omdat we nog nooit hebben gewonnen in Gelredome. Dat moet nu maar een keer gebeuren.”

Resit Schuurman, rechtshalf: “Het wordt spannend. Vitesse begint langzaamaan weer beter te voetballen, maar haalt nog weinig punten. Het is mooi dat juist de derby op dit moment komt. Er hangt voor beide partijen veel vanaf.”

Dejan Govedarica, verdedigende middenvelder: “Tuurlijk weet ik van het belang van deze wedstrijd. Maar mijn gevoel is in eerste instantie dat we de punten nodig hebben en niet zozeer dat het zo speciaal is omdat we tegen Vitesse spelen. Zulke sentimenten mogen niet uitmaken, daar ben ik prof voor. Dus voor mij persoonlijk is het niet heel erg speciaal, maar de NEC-supporters praten er altijd over. Wij weten dus heus wel hoe cruciaal het voor de fans is.”

Youssouf Hersi: aanvallende middenvelder: “Voor Nijmegen is dit altijd een heel belangrijke wedstrijd. Maar ook wij als spelersgroep zijn best wel met de derby bezig. Helemaal Frank Demouge, als rasechte Nijmegenaar. Normaal is-ie al gek, maar als je Frankie nu ziet in de kleedkamer dan is hij écht gek. De wedstrijden tegen Vitesse leven heel erg bij de supporters, dat vind ik zeker geen overdreven gedoe. Het heeft iets aparts en is leuk om mee te mogen maken.”

Mike Zonneveld, linkshalf: “Tegen wie spelen we zondag eigenlijk? Nee, geintje. Dit soort wedstrijden zijn geniaal. Het is sowieso gaaf dat wij nu een keer aan de goede kant van de ranglijst staan. Het wordt trouwens mijn eerste derby in Arnhem. Twee jaar geleden was ik geschorst, vorig seizoen geblesseerd. Ik heb er ongelooflijk veel zin in. Misschien mag ik het niet zeggen, maar ik hoop toch wel dat Vitesse erin blijft. Het zou jammer zijn als De Derby niet meer zou plaatsvinden. Maar een keertje nacompetitie voor Vitesse zou ik niet zo heel erg vinden.”

Dennis de Nooijer, spits: “Ik denk dat het een hele moeilijke wedstrijd voor ons wordt. Er zijn mensen die verwachten dat we ‘er zomaar overheen lopen’, maar dat is natuurlijk onzin. Voor ons is het een belangrijke wedstrijd, voor Vitesse misschien nog meer. Die ploeg speelt de laatste weken weer wat beter. Binnenkort zullen ze echt wel weer een keer een overwinning pakken. Wij moeten ervoor zorgen dat dat niet tegen ons gebeurt.”

Frank Demouge, spits: “Vitesse krijgt langzaam wat meer vertrouwen, maar haalt nog nauwelijks punten. Wij hebben natuurlijk ook genoeg vertrouwen in onszelf. We staan er niet voor niets heel goed voor. Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat ik als NEC-speler nu al zou kunnen zeggen: ‘we gaan voor Europees voetbal’. Ik verwacht een derby met alles erop en eraan. Een spektakelstuk.”


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan