Dennis Gentenaar werkt verder aan heldenstatus

Vitesse – NEC is weer een memorabele editie rijker. Als over tien jaar een NEC – fan de Gelderse derby van 20 april 2003 is vergeten, dan zal één zin zijn geheugen voorgoed opfrissen: ‘Dat was die wedstrijd met dat rare kapsel van Dennis Gentenaar’.


Als allerlaatste nam hij zondagmiddag afscheid van het enthousiaste NEC-publiek. Dennis Gentenaar stak zijn armen nog maar eens juichend in de lucht. Voor de zoveelste keer. ‘Dennis bedankt’ zong de negenhonderdkoppige menigte. Maar ’t was juist de NEC-doelman die de meegereisde supporters wilde danken. Voor hun onmiskenbare steun in Gelredome, de voetbaltempel voor Arnhemse fans, ‘het kruidvat’ volgens hun Nijmeegse collega’s.

Als er één NEC’er is die weet welke gevoelens van rivaliteit er ten tijde van Vitesse – NEC loskomen, dan is het wel Dennis Gentenaar. De doelman, 27 jaar geleden geboren in Nijmegen en sindsdien nooit meer uit de Waalstad verdwenen, beseft als geen ander het cruciale belang van De Derby. NEC wist zondag opnieuw niet te winnen in Arnhem – de laatste Nijmeegse zege dateert van 1979 – maar voelde zich na de 1-1 remise de morele winnaar. Terwijl de Vitessenaren met zure gezichten de catacomben insloften, vierden de NEC’ers op het veld van ‘de vijand’ een bescheiden feestje. Dennis Gentenaar voorop.

Het was de Nijmeegse doelman in hoogst eigen persoon die er zondag voor zorgde dat de Paaseditie van de Gelderse clash al historisch was, voordat er goed en wel één bal was getrapt. Het Gelredome hunkerde naar het begin van De Derby toen Dennis Gentenaar als eerste van de 22 aan zijn warming-up begon. Zijn haren geschilderd in de NEC-kleuren rood-groen-zwart. De toon van de middag was gezet.

“Natuurlijk wist ik wat mijn opkomst in Gelredome teweeg zou brengen: helse fluitconcerten”, keek Gentenaar na afloop met een brede grijns terug. “Maar eerlijk gezegd deed het me niks. Ik had er al eens vaker met ploeggenoten over gesproken om mijn haren een keer rood, groen en zwart te verven voor de wedstrijd tegen Vitesse. Volgens mij kwam dat ongeveer anderhalf jaar geleden voor het eerst ter sprake. Ik vond dat het nu tijd was geworden om het ook daadwerkelijk te doen. Uitgerekend in, zoals ze dat zo mooi noemen, het hol van de leeuw. Nee, ik heb mijn haren niet zelf geschilderd. Ik heb gewoon vanochtend de kapster thuis even langs laten komen.”

Bij het meegereisde Nijmeegse legioen werd Gentenaars actie gezien als een heldendaad, of minstens als een uiterst ludiek geintje. In Arnhem gingen stemmen op die het kapsel omschreven als regelrechte provocatie. Maar hoe het na afloop ook werd uitgelegd, het was in elk geval een fraai staaltje lef. Bovendien gaf het aan hoe sterk Gentenaar dit seizoen mentaal in elkaar steekt. “Misschien heb ik mezelf met dit kapsel onnodige druk opgelegd. Zou best kunnen. Maar ik heb er geen seconde last van gehad. De wedstrijden tegen Vitesse zijn gewoon áltijd ontzettend belangrijk. Dat is niet afhankelijk van een kapsel. Ik vond het eigenlijk wel een geinig idee.”

In elk geval één Vitesse-fan kon de Nijmeegse voetbalhumor van Gentenaar niet waarderen en gooide al na drie minuten vuurwerk richting de NEC-doelman. Vlakbij zijn hoofd kwam het tot ontploffing.

“Dat was wel even schrikken”, haalde Gentenaar het moment in gedachten terug. “Ik heb er nu geen last meer van, maar voelde mijn oor tijdens de wedstrijd nog wel een tijdje suizen.”

Dennis Gentenaar begon De Derby zondag als clown, maar eindigde hem – opnieuw – als Nijmeegse held. In de tweede helft bewees de keeper ten overvloede waarom de NEC-supporters hem eerder dit seizoen al doopten tot ‘Dennis Geweldenaar’. Met twee fabelachtige reddingen hielp Gentenaar zijn ploeg aan een punt in Arnhem. Eerst greep hij ver buiten zijn goal in toen Matthew Amoah hem met een intelligente lob wilde verschalken. Niet veel later was zijn redding werkelijk subliem op een kopbal van Bob Peeters.

“Dat weet je met die Bob Peeters. Hij blijft met dat hoofd van ‘m altijd gevaarlijk bij hoge ballen. Hij scoorde tegen me, maar voor mijn gevoel sloeg dat doelpunt nergens op. Dat was toch meters buitenspel?”, aldus Gentenaar over de Arnhemse openingstreffer die nadrukkelijk naar buitenspel rook.

“Deze Vitesse – NEC was niet zo’n beste wedstrijd. Toch kan ik goed leven met dit gelijke spel. Deze uitslag is terecht. Vitesse móest winnen, en schiet hier dus niets mee op. Wij wílden winnen en zijn nog altijd in de race voor Europees voetbal. Dat geeft me een heel goed gevoel. Wat ik nu met mijn rood-groen-zwarte kapsel ga doen? Ik kan de kleuren er zo uitwassen. Of zou ik de verf er nog even in laten zitten? Het staat eigenlijk best goed.”


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.