De Pers: NEC-FC Twente

De Gelderlander
NEC heeft de zaakjes weer aardig op orde
NEC heeft zijn zaakjes cijfermatig weer aardig op orde. De Nijmegenaren boekten gistermiddag in de eigen Goffert tegen FC Twente hun tweede zege op rij (2 – 1) en poetsten daarmee de twee nederlagen weg waarmee het seizoen geopend werd.

De ploeg van trainer Johan Neeskens kende vorig jaar een topseizoen. NEC eindigde op een vijfde plaats en kwalificeerde zich daarmee voor het eerst in zijn bestaan voor het toernooi om de UEFA Cup. De Nijmegenaren hadden hun succes te danken aan een combinatie van factoren: een sterke as, een formidabele keeper, een uitstekende organisatie en niet te vergeten een flinke portie mazzel.

In de eerste weken van de nieuwe jaargang liep het allemaal een stuk minder florissant. NEC verloor zijn openingswedstrijd wat onnodig van Feyenoord (2-1) en werd vervolgens in eigen huis gedeklasseerd door Roda JC (0-3). Twee weken geleden was er al verbetering zichtbaar. De Nijmegenaren gaven tegen FC Utrecht achterin niets weg en hadden aan anderhalve kans genoeg om de ban te breken (0-1).

Gistermiddag leek NEC echter op een nieuw debacle in eigen huis af te stevenen. Halverwege de eerste helft stond de thuisploeg met 0-1 achter, met een man minder op het veld en lag de bal op elf meter van Dennis Gentenaar op de stip. De Nijmeegse formatie was rijp voor de sloop, maar ontliep zijn lot op wonderlijke wijze.

Het eerste kwart van de wedstrijd maakte vooral duidelijk dat Rob Wielaert praktisch onmisbaar is geworden in de Nijmeegse defensie. De oud-PSV’er, intussen uitgegroeid tot een van de beste centrumverdedigers in de eredivisie, ontbrak gisteren vanwege een schorsing na zijn rode kaart tegen Utrecht. Johan Neeskens was gedwongen Dejan Govedarica een linie terug te halen, maar de Joegoslaaf mist de snelheid en het inzicht om de steekjes op te rapen die zijn medespelers laten vallen.

De gebrekkige organisatie brak NEC lelijk op. De eerste keer na een kwartier toen de Nijmeegse achterhoede als versteend bleef staan toen Twente-middenvelder Niemeijer de bal naar voren knalde. Spits Collins John verscheen oog in oog met Gentenaar en kogelde de bal ongenadig hard in de touwen: 0-1. Vijf minuten later ging het er nog stunteliger aan toe. Govedarica liet zijn mannetje N’Kufo uit zijn rug weglopen en zette de achtervolging pas in toen hij besefte dat Wielaert niet meedeed. De NEC’er probeerde met een wanhoopstackle erger te voorkomen en schoffelde daarbij de Congolese spits ondersteboven. Scheidsrechter Temmink trok rood en legde de bal op de stip.

Liep tot op dat moment alles op rolletjes voor Twente, daarna ging alles mis wat mis kon gaan. Sjaak Polak, een zekere schutter vanaf elf meter, kwam ditmaal niet verder dan een rollertje dat Gentenaar fluitend opraapte. En kort daarop besloot Temmink dat tien tegen tien veel eerlijker was dan tien tegen elf. De arbiter uit Deventer stuurde N’Kufo naar de kant omdat deze Zonneveld zou hebben nagetrapt. Temmink imiteerde ter illustratie een muilezel, maar de tv-beelden wezen uit dat de aanvaller onschuldig was.

Daarna was het alleen nog NEC’s wedstrijd. De bezoekers waren de kluts kwijt en maakten zich drukker om de – inderdaad zwakke – arbitrage dan om hun primaire taak: het vasthouden van de voorsprong. De thuisploeg was op slag van rust al dicht bij de gelijkmaker. Mike Zonneveld, net op tijd hersteld na een kijkoperatie, knalde op de benen van doelman Ten Rouwelaar, de rebound was aan Hersi niet besteed.

Het was uitstel van executie. Kort na de hervatting sloeg NEC tweemaal toe. Bij beide treffers speelde Patrick Ax een sleutelrol. De aanvaller, die al twee jaar op zoek is naar zijn oude vorm, was gistermiddag eindelijk weer eens ouderwets op dreef, dreigend en gretig. In de 47ste minuut besloot hij een mooie actie met een schot, dat via een Twents been voor de voeten van De Freitas viel: 1-1.

Drie minuten later trok NEC de partij naar zich toe. Ax speelde De Nooijer aan en bood zich ogenblikkelijk aan voor de combinatie. De Nijmeegse aanvalsleider gaf de bal echter niet retour maar draaide juist de andere kant op. Daarmee verraste hij zijn bewaker Pothuizen volkomen. Ook Ten Rouwelaar kon het doelpunt van De Nooijer, zijn eerste sinds oktober vorig jaar, niet verhinderen: 2-1.

Omroep Gelderland
NEC na zwak begin toch langs Twente

NEC heeft zondag in de Goffert met 2-1 van FC Twente gewonnen. Daarmee klimt NEC naar de achtste plek. De Nijmegenaren begonnen moeizaam en kwamen na een kwartier achter. Sibum zette voor, John reageerde attent en schoot de bal hard achter Gentenaar. Vijf minuten later leek de strijd beslist toen Dejan Govedarica de doorgebroken N’Kufo neerhaalde. ‘Gova’ kreeg rood, FC Twente een penalty.

Die penalty, genomen door Polak, werd echter overtuigend gepakt door Dennis Gentenaar. Na een half uur was het 10-tegen-10. N’Kufo kreeg ook rood, hij trapte Mike Zonneveld na. NEC had voor rust al grote kansen op degelijkmaker. Patrick Ax miste een enorme kans, Ten Rouwelaar keerde een vrije trap van Mike Zonneveld. YoussoufHersi schoot een goede kans hoog over.

Na rust had NEC maar vijf minuten nodigom het tij te keren. Fabian de Freitas scoorde in de rebound na een mislukt schot van Ax. Even later won Dennis de Nooijer zijn eerste duel en maakte meteen de 2-1. NEC hield het heft strak in handen en kwam niet meer in de problemen. De ploeg van trainer Neeskens had nog ruimer kunnen winnen, maar Hersi en De Freitas wisten het net niet te vinden.

Voetbalkrant (NOS)
NEC houdt de punten in eigen huis

Buiten een bewogen eerste halfuur, waarin arbiter Temmink tweemaal rood trok en de bezoekers het duel voortijdig hadden kunnen beslissen, viel er weinig te genieten in de wedstrijd tussen NEC en FC Twente. In een duel dat gekenmerkt werd door stevige duels en weinig opwindend voetbal boog de thuisploeg de aanvankelijke achterstand uiteindelijk simpel om in een 2-1 overwinning.

Even leek FC Twente op weg naar een eenvoudige zege in Nijmegen. Na 24 minuten stonden de Tukkers namelijk met
1-0 voor, was NEC’er Dejan Govedarica met een rode kaart van het veld gestuurd en stond Sjaak Polak op het punt om vanaf elf meter de 2-0 binnen te schieten. Leek, want Dennis Gentenaar koos de goede hoek en pakte de slappe inzet van Polak zelfs klemvast. Een half uur voetballen later was het scenario helemaal anders. Twente stond ineens zelf nog maar met tien man op het veld en zag NEC via Fabian de Freitas en Dennis de Nooijer de achterstand binnen twee minuten ombuigen naar 2-1.

De Nijmeegse voorsprong kwam in het tweede bedrijf nauwelijks in gevaar. De ploeg van Johan Neeskens joeg op elke bal en belette Twente om tot goed georganiseerde uitvallen te komen. Het kreeg zelf nog een aantal kansen om de wedstrijd op slot te gooien, maar miste de precisie om doelman Jelle ten Rouwelaar opnieuw te laten vissen. In de slotfase van het matte duel leken beide ploegen het wel te geloven en bloedde de wedstrijd langzaam dood.

Voetbal.nl
NEC wint hard duel

NEC heeft thuis met 2-1 gewonnen van FC Twente. Fabian de Freitas (47′) en Dennis de Nooijer (49′) maakten de Nijmeegse goals. Collins John (18′) trof het doel voor de bezoekers. Beide ploegen eindigden het duel met tien man, na rode kaarten voor Dejan Govedarica (NEC) en Blaise N’Kufo (Twente). Sjaak Polak miste een strafschop voor de bezoekers.

Het eerste kwartier van de wedstrijd gebeurde er weinig. NEC en FC Twente waren in die fase elkaar vooral aan het aftasten. De openingstreffer van John gooide het duel echter volledig open. De Twente-spits profiteerde in de achttiende minuut van onoplettendheid in de Nijmeegse defensie en knalde van negen meter de bal achter NEC-doelman Dennis Gentenaar. Daarna sloeg de vlam in de pan. Scheidsrechter René Temmink bestrafte in de 25ste minuut een overtreding van Govedarica op N’Kufo met een strafschop en stuurde de NEC-verdediger met rood van het veld. Sjaak Polak wist de penalty echter niet te verzilveren. Het betekende de derde gemiste strafschop van het weekeinde in de Holland Casino Eredivisie. De laatste keer dat er drie penalty’s in één speelronde niet werden benut was in het seizoen 1998/1999.

Lang kon Twente niet genieten van de numerieke meerderheid in het veld. N’Kufo kon na een half uur ook gaan douchen na een harde overtreding op Mike Zonneveld. Beide ploegen haalden met tien man en de 0-1 stand uiteindelijk de rust.

In de tweede helft schoot NEC uit startblokken. Binnen vier minuten stond de thuisploeg met 2-1 voor door doelpunten van Fabian de Freitas en Dennis de Nooijer. Daarna bleven de spelers vooral oog houden voor elkaars ledematen en ze hadden geluk dat Temmink niet meer spelers van het veld stuurde. FC Twente was niet bij machte de achterstand nog weg te werken en had bovendien geluk dat NEC niet eerder het duel besliste. De Nijmegenaren konden uiteindelijk opgelucht adem halen en haalden voor het eerst sinds 2001 weer een thuisoverwinning op de bezoekers.

VI.nl
Tien van NEC knakken de tien van FC Twente

NEC-FC Twente startte als een slaapduel maar brandde na een kwartiertje volledig los. Twente kreeg de kans om op een comfortabele voorsprong te komen maar faalde vanaf elf meter. NEC knokte zich na rust naast en voorbij de bezoekers (2-1).
Het duel kwam op stoom door een aantal incidenten. Collins John stak het vuurtje aan met de plotselinge openingstreffer (0-1), waarna Dejan Goverdarica het vuur nog wat opstookte door rood te krijgen en strafschop te veroorzaken.

Dennis Gentenaar hield NEC op de been op het moment dat Twente de doodsteek leek uit te gaan delen. De NEC-doelman stopte de strafschop van Sjaak Polak en voorkwam daarmee dat zijn ploeg met een man minder tegen een 2-0 achterstand moest opboksen.

Twente kreeg niet veel later een tweede tegenvaller te verwerken. Blaise N’Kufo mocht namelijk net als Govedarica voortijdig gaan douchen. De jonge spits kreeg eveneens rood voor natrappen, waar hij het zelf overigens helemaal niet mee eens was.

In de tweede helft knakten de mentaal sterkere Nijmegenaren de tegenstander uit Enschede. Fabian de Freitas zorgde na een mislukte poging van Youssouf Hersi voor de 1-1 en Dennis de Nooijer maakte de winnende goal. In het vervolg bleek Twente niet meer in staat om langszij te komen.