De Nooijer had het duel kunnen beslissen

Zo belabberd als NEC vorige week tegen FC Groningen speelde, zo sterk manifesteerde de Nijmeegse ploeg zich gisteren tegen uittredend landskampioen Ajax. Er had zelfs meer dan een kleine nederlaag ingezeten, áls….

Iedereen was het er na afloop van NEC – Ajax wel over eens: het breekpunt van de wedstrijd lag in de 55ste minuut.

Na een slippertje van Ajacied Maxwell, door trainer Ronald Koeman opgesteld als linksback, mocht Dennis de Nooijer alleen op doelman Lobont af gaan om de Nijmeegse ploeg op een – wellicht beslissende – marge van twee doelpunten te brengen. De voorsprong van De Nooijer bedroeg een meter, onder normale omstandigheden voldoende om in alle rust het vonnis te voltrekken. Maar op het moment dat de Zeeuw dacht toe te slaan, slaagde Maxwell er met een uiterste krachtsinspanning in de bal voor de voeten van de NEC-spits weg te glijden. Dezelfde Maxwell die er twaalf minuten voor tijd verantwoordelijk voor was dat Ajax de volle winst pakte.

“Tsja, als die bal van mij er in gaat, wordt het voor Ajax nog een hele klus om de wedstrijd te doen kantelen”, aldus De Nooijer. “Dat lukte nu wel. Zij begonnen na rust steeds beter te voetballen, terwijl wij er nauwelijks meer uit konden komen. Bovendien werd ook in psychologisch opzicht de druk almaar groter. Je bent je er voortdurend van bewust dat tegen een ploeg als Ajax elk foutje dodelijk kan zijn.”

De Nooijer ontkende dat hij oog in oog met doelman Lobont opeens door twijfel werd bevangen. “Nee, misschien was ik zelfs wel te zeker van mijn zaak. Ik wachtte net iets te lang, waardoor Maxwell nog kon ingrijpen. Doodzonde, want 2-0 was een geweldige beloning voor ons harde werken geweest. Ik denk dat we dit seizoen nog niet zo goed gevoetbald hebben als in de eerste helft.”

Het ijzersterke spel van NEC in de eerste fase van de wedstrijd werd misschien wel het best verpersoonlijkt door die andere NEC-spits, Frank Demouge. De 20-jarige Nijmegenaar won in het eerste halfuur vrijwel elk persoonlijk duel van zijn bewaker Yakubu. Bovendien verzond hij de afgemeten steekbal die Youssouf Hersi in staat stelde de score te openen. “Ja, het ging voor rust erg lekker. En zo’n assist is natuurlijk ook wel lekker. Ik zag Youssouf vanuit een ooghoek diepgaan en gaf hem precies op maat mee. Het waren trouwens bijna twee assists geweest als Mike Zonneveld even daarvoor die bal erin had geschoten.”

“We speelden voor rust echt heel goed. Ik kreeg halverwege veel complimenten. Na de hervatting was het helaas een stuk minder. Ik moest steeds verder terug om mee te verdedigen. Eigenlijk zat ik er in de pauze al behoorlijk doorheen, en ik was beslist niet de enige. Toen ik er twintig minuten voor tijd uit werd gehaald, kon ik echt niet meer verder.”

Bron: Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
Reageer op de DTH Facebook pagina
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan