De Krakow Reisgids

Hoe komen we in Krakow ?

Vliegtuig
De snelste (en duurste) manier om Krakow te bereiken is natuurlijk per vliegtuig, maar aangezien er vanuit Nederland geen rechtstreekse vluchten naar Krakow gaan, moet je meestal via Zurich of Boedapest vliegen, hierdoor wordt een vliegticket bijna onbetaalbaar voor de ‘normale’ supporter en duurt de reis nog vrij lang.

Na een speurtocht over internet kwamen wij geen goedkopere vluchten tegen dan € 350 per persoon, je vliegt dan van Amsterdam via Boedapest naar Krakow, de totale vlucht duurt dan ongeveer vijf uur maar je kunt ook nadelige wachttijden hebben zodat je wel 8 uur onderweg kan zijn en dan moet je ook nog de tijd voor het inchecken meetellen. Ook ligt het vliegveld van Krakow 15 km vanaf het centrum van Krakow dus dat kost je dan ook nog wat tijd.
Voor meer informatie: Vliegtarieven & Vliegtickets

Trein
Krakow is ook makkelijk met de trein te bereiken, je reist dan via Arnhem en Duitsland (langs Duisburg en Berlijn) zo Polen binnen, een reisje Nijmegen-Krakow met de trein duurt ongeveer 18 uur maar dat verschilt heel erg per maatschappij en vertrektijd enz enz. Ook is het slim om te proberen in Duitsland op te stappen, dit kan wel eens voordeliger & sneller zijn.
Voor meer informatie: NS Internationaal & Treinreis winkel

Nijmegen-Krakow

Auto/Bus
De laatste optie is om met de auto (of busje) naar Krakow te rijden. Uiteraard komt er bij zo’n reis met de auto wel wat meer kijken dan bij een trein of het vliegtuig want dan plof je neer en kom je er vanzelf.

Uiteraard moet je vantevoren wel even een goede routeplanning maken en als het dan allemaal goed gaat kom je onderweg langs Hannover, Berlijn en Gliwice en zal je via de E40 Krakow bereiken na een uurtje of twaalf rijden.

Hieronder een lijstje met punten waar je zeker rekening mee moet houden:
– Probeer de reis zo te plannen zodat je met daglicht in Polen rijdt.
– Parkeer je auto in Krakow bij een hotel, die hebben meestal een bewaakte parkeerplaats.
– De weg naar Krakow is over het algemeen vrij goed te doen maar let toch goed op! In Polen heb je mensen die langs de kant van de weg doen alsof ze pech hebben, als je dan stopt om te helpen wordt je overvallen en nemen ze bijvoorbeeld je auto mee!
– Zorg dat je een paar honderd Zloty bij je hebt als je naar Polen rijdt want je komt onderweg twee tolwegen tegen, eerst eentje op de A2 tussen Poznan en Warschau en later op de A4 tussen Katowice en Krakow. Als je dan niet kan betalen dan moet je omkeren om ergens in een dorp of stad Zloty’s te pinnen!
– In Polen is het volgens de wet verplicht om een brandblusser en gevarendriehoek in je auto te hebben liggen, mocht je gecontroleerd worden (bij de grens bijvoorbeeld) dan kun je hier wel eens problemen mee krijgen.
Voor meer informatie: Routenet  & ANWB

De Grens van Polen
Bij de grens gebeurt er eigenlijk niet zo heel veel, iedereen moet even zijn/haar paspoort laten zien en in het geval van een jonge bestuurder met een jonge auto ook de originele autopapieren. Ook moet je paspoort nog minimaal zes maanden geldig zijn (toeristenkaart wordt niet geaccepteerd)! Wachttijden op werkdagen varieren van 0 tot 15 minuten voor personen auto’s.

Poolse weg

Na de grens houdt de snelweg (tijdelijk) op, en wordt het een tweebaansweg waar een maximumsnelheid geld van 90km/h. baanIedereen rijd hier echter net zoals op de snelweg er wordt daar dan ook niet veel gecontroleerd. Men dient voorrang te geven aan het voertuig dat inhaalt ook al rijdt deze op uw rij baan. Let dus op met inhalen en lichtsignalen van tegenliggers, dit kan ook betekenen dat er een controle staat maar daar hoef je echt niet bang voor te zijn. Later wordt het weer een snelweg (100km verder, maar pas op voor wegwerkzaamheden onderweg). In Polen is het verboden om ook maar met een druppel alcohol achter het stuur te zitten dit geld trouwens ook voor de pasagier naast de bestuurder. Dus zit je voor in de auto wees dan de BOB dat scheelt een hoop problemen.

De stad Krakow

Krakow heeft een historische geschiedenis en een massa Middeleeuwse monumenten. Een pittoresk uitzicht over de Wisla rivier is ook niet te versmaden. Renaissance en Barok architectuur, en een oude Universiteit (opgericht in 1346). Een spiegel voor Poolse en Europese traditie, Krakow werd in 1978 toegevoegd aan de lijst van het UNESCO Wereld – Cultureel Erfgoed en was in 2000 de culturele hoofdstad van Europa.

Krakow

Bijna 20% van de 800.000 inwoners van Krakow is student en daardoor zijn er ook genoeg budgethotels, restaurantjes en cafe’s. Dit komt natuurlijk goed uit voor de gemiddelde NEC-supporter die veel krijgt, voor weinig (en dat maken we bij NEC niet vaak mee!).  Neem ook tijd om de stad te zien, want er is genoeg te zien en doen in en rondom Krakow! Je bent bijvoorbeeld maar 25 km verwijderd van het voormalig concentratiekamp Auschwitz (Oswieciem in het pools) en dat mag je zeker niet missen.

Auschwitz

Veilgheid
Als we de verhalen van de Anderlecht supporters en diverse Nederlandse vakantiegangers moeten geloven, kunnen we met een gerust hart afreizen naar Krakow om NEC aan te moedigen.

Uiteraard hangt het er ook vanaf hoe je je op Pools grondgebied gedraagt, als je zelf de problemen opgaat zoeken moet je niet gek op kijken als je wat Wisla-fans achter je aankrijgt (maar dat geldt bijna bij elke club) maar als je je gewoon normaal gedraagt zal er weinig gebeuren, althans als wij onze diverse bronnen moeten geloven.
Voor meer informatie: Anderlecht Forum & Polen Forum (NL)

 

Toeristenkaart
Als toerist kun je in Krakow een toeristenkaart aanschaffen, 45 Zloty voor twee dagen of 60 Zloty voor drie dagen. Met deze kaart kun je gratis gebruik maken van het openbaar vervoer (binnen de stad), heb je gratis toegang tot musea, kortingen voor sightseeing tours en in winkels, hotels, taxi’s en zelfs in cafe’s & restaurants.

Deze toeristenkaart kun je bij de meeste hotels en reisagenten aanschaffen.
Voor meer informatie: Aanschaffen Toeristenkaart

 

Munteenheid: De Zloty
Polen is nog niet tot de EU toegetreden en gebruikt dus ook (nog) geen EURO als munteeinheid maar de Zloty, 1 EURO = 4,63 Poolse Zloty, 5 EURO = 23,13 Zloty, 10 EURO = 46,30 Zloty
 

Wisselen kun je het beste in Polen zelf doen, de koersen die in Nederland gehanteerd worden zijn niet echt gunstig. We raden jullie aan om ongeveer 200 a 300 zloty contant mee te nemen. In Polen niet aan de grens wisselen, dat is schrikbarend duur. In de diverse steden zijn overal wisselkantoortjes die redelijk gunstige koersen rekenen. Banken zijn over het algemeen weer duurder.

10 Zloty biljet

In Krakow zijn een kleine 200 ATM’s (Automatic Teller Machine, Pinautomaten) dus je hoeft niet bang te zijn dat je zonder zloty’s staat als je eenmaal in Krakow bent!
De banken zijn meestal dagelijks van 8-18, zaterdag van 8-13 geopent en zondag en feestdagen gesloten.

Voor meer informatie: GWK & Polen-Info
 

Plastic geld

In heel Polen kun je vrijwel overal terecht in hotels, restaurants en grote winkels met de meest gangbare creditcards (Master, VISA, AE). Verder zijn er overal geldautomaten, zeker in de grotere steden, waar je met een Europas en Postbankpas geld uit de muur kunt halen. Hier is de koers weer wat ongunstiger, maar het bespaart je het risico van veel contanten op zak.  In steeds meer grotere winkels kun je ook met je pincode betalen, vooral in de grote moderne winkelcentra bij de grotere steden.

 

Prijsniveau

Over het algemeen zijn produkten die in Polen zelf gemaakt zijn bijna een derde goedkoper dan in NL. Importprodukten zijn net zo duur of duurder. Het is dus heel goed mogelijk om lekker goedkoop uit te zijn in Krakow.

Hotels,Restaurants & Cafe’s
In alle prijsklassen is er genoeg te vinden voor een overnachting, etentje en drankje in Krakow. Aangezien iedere supporter zijn eigen wensen heeft kunnen wij dit niet voor iedereen gaan uitzoeken maar hieronder wel een aantal handige links om alvast wat onderzoek te doen en wat voorpret te beleven.
Voor meer informatie: Hotels in Krakow & Cracow Life

Winkels
Dagelijks, op zondagen alleen de grote supermarkten en winkelcentra bij de grote steden (is een dagje uit voor veel mensen). Levensmiddelen meestal van 8-18, overige winkels van 10-18. OP zaterdagen sluiten de meeste winkels ergens tussen 13 en 15 uur. De grote winkelcentra zijn meestal open van 8-22 (op za en zo tot 20 of 21). Je kunt in elke stad overigens winkels vinden die 24 uur per dag open zijn.

Belangrijke telefoonnummers
Landcode voor Polen +48
Miss Polen
Tenslotte nog even wat aandacht voor de mooie poolse dames, mogen wij je voorstellen aan Miss Polen 2002: Marta Matyjasik & Miss Polen 2003: Iwona Makuch.

Miss Polen 2002: Marta MatyjasikMiss Polen 2002: Marta Matyjasik

Miss Polen 2002: Marta MatyjasikMiss Polen 2002: Marta Matyjasik

 

Miss Polen 2003: Iwona Makuch.Miss Polen 2003: Iwona Makuch.

 

NEC1900.nl wenst alle NEC-supporters veel plezier in Krakow en hopelijk kunnen we na de wedstrijd met z’n alleen wat drinken op de goede afloop, Pozdrowiena!  

Regiocode voor Krakow 12

Politie 997

Ambulance 999

Brandweer 998

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.