Nijmegen in rep en roer over NEC

Voetbalclub NEC uit Nijmegen speelt dit seizoen voor het eerst in twintig jaar Europees voetbal. Maar voordat er nog maar een bal is getrapt, is de stad in rep en roer over de thuiswedstrijd tegen de Poolse club Wisla Krakow in oktober. Het bestuur van NEC dreigt met aftreden. NEC-supporters roepen via internet op tot acties.


De ophef is dit weekeinde ontstaan, nadat burgemeester G. ter Horst van Nijmegen het NEC-bestuur vrijdag had laten weten dat de thuiswedstrijd niet op donderdagavond gespeeld mag worden. Het bestuur van NEC wilde dat graag omdat de NOS op die avond de wedstrijd integraal kan uitzenden, wat de club veel geld oplevert.


Ter Horst baseerde haar besluit op advies van de politie en voetbaldeskundigen, die stellen dat zo’n zware risicowedstrijd niet is te combineren met de wekelijke koopavond in het centrum van Nijmegen. Supporters van Wisla Krakow zouden vorig jaar in Brussel nog veel schade hebben aangericht.


NEC-voorzitter Hans van Delft mobiliseerde in hetweekeinde de fractievoorzitters uit de gemeenteraad. Die verzochten het stadsbestuur om het besluit te heroverwegen. Ter Horst was zaterdag voor een werkbezoek naar de Nijmeegse zusterstad Masaya in Nicaragua vertrokken, maar loco-burgemeester P. Depla nam zondag na een tweede advies van de politie hetzelfde besluit. Maandag heeft het bestuur van NEC laten weten dat het dinsdagavond mogelijk collectief aftreedt, omdat er onder dit gemeentebestuur geen kansen voor de voetbalclub zouden zijn.


Volgens een woordvoerder van de gemeente is Ter Horst “er niet op uit NEC dwars te zitten.” “De combinatie koopavond en mogelijk voetbalgeweld van een groep supporters die niet met georganiseerd vervoer komt, is een te groot veiligheidsrisico en daar is de burgemeester ook verantwoordelijk voor”, zegt hij.


Het is niet duidelijk of het stadsbestuur nog zoekt naar een andere oplossing voor de voetbalwedstrijd op de gewenste donderdagavond. De binnenstadsondernemers zouden volgens een woordvoerder bereid zijn hun winkels een uur eerder te sluiten. Dan zouden de gevreesde Poolse supporters in het stadion zitten tijdens de avondopening. “Europees voetbal geeft de stad een geweldige uitstraling en daar hebben we wel iets voor over” , aldus de woordvoerder. De politie mengt zich voorlopig niet in de discussie, meldt een zegsman, omdat die organisatie alleen advies heeft gegeven en geen beslissingen neemt.


Bron: De Telegraaf

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.