Wisgerhof geniet van zijn vrijheid

BREDA – Peter Wisgerhof stond zaterdag in Breda niet tegenover de minste spelers. Tachtig minuten lang was Kevin Bobson, een talent uit de Ajax-school, zijn directe tegenstander. De laatste tien minuten Earnest Stewart, kwartfinalist op het laatste WK. De Wageninger verloor ze 94 minuten lang niet uit het oog, want hij weet inmiddels hoe het werkt; “Eén slecht moment en je wordt er meteen keihard op afgerekend.”


Peter Wisgerhof is dit seizoen de rechtsback van NEC. Een vreemde positie voor hem. Hij speelde er als de nood hoog was ooit wel een paar wedstrijdjes voor Vitesse en NEC, maar werd altijd weer snel naar het centrum gedirigeerd.


“Ik had er voor het seizoen ook geen rekening mee gehouden dat ik op rechts terecht zou komen. Maar toen de trainer het probeerde, zag ik het wel meteen zitten. Het is een fijne positie. Je hebt meer vrijheid dan in het centrum en ik heb het loopvermogen om op te komen.”


Dat er ook minder leuke kanten aan de positie zitten, merkte Wisgerhof na de wedstrijd tegen Feyenoord. Na Anthony Lurling uit de wedstrijd te hebben gespeeld, kwam hij tegenover Robin van Persie te staan. Het lastige talent maakte zich koud in het veld goed vrij, gaf voor en NEC incasseerde een laat tegendoelpunt. Veel beschuldigende vingers gingen daarna naar de rechtsback. Hij had de voorzet eruit moeten halen. “Ik speelde goed en had een minder gelukkig moment. Van Persie gaf voor, en normaal komt zo’n voorzet tien keer en gebeurt er niets, maar nu ging-ie erin. Dan wordt zo’n wedstrijd geanalyseerd en heb je meteen slecht gespeeld. Het gaat op deze positie om een paar momenten en dat is wennen’.”


Wisgerhof verwacht dat hij daar goed mee om kan gaan. “Het is anders verdedigen, maar ik voel dat ik nu alweer een stuk verder ben dan drie weken geleden. Ik ben vrij snel en heb weinig problemen met buitenspelers. Als centrumverdediger kwam ik ze maar af en toe tegen en nu de hele wedstrijd. Ik moet vooral nog leren om het goede moment te kiezen om diep te gaan en te zorgen dat ik op het juiste moment terug ben op mijn eigen positie.” Daarvoor is de wisselwerking met rechtshalf Resit Schuurman erg belangrijk. “We voelen elkaar goed aan en hebben bepaalde afspraken in het veld. Ik kan merken dat hij een jaar rechtsback heeft gespeeld. Dat zie je terug in het overnemen van de positie.” Met het resultaat in Breda was Wisgerhof tevreden, met het spel minder. “We mogen heel erg blij zijn met een punt. Het begin was redelijk, maar daarna liepen we bijna de hele wedstrijd achter de feiten aan. Ze kwamen er na een kwartier een aantal keren goed door. Nee, de buitenspelval werkte toen even niet. De een stapt wel, de ander niet. Dat mag niet gebeuren, maar daarna stond het verdedigend een stuk beter.”


Een sterke defensie was nodig, want NAC speelde NEC bij vlagen zoek. “Het veldspel is slecht, maar we pakken wel de punten. In de voorbereiding voetbalden we wel goed, ik heb geen idee waarom dat nu niet lukt. Ik maak me er nog geen zorgen over, want ik ben er van overtuigd dat het wel weer terugkomt, maar momenteel komen we er voetballend niet uit. Voorin houden ze de bal niet vast. Nee, dat kan De Nooijer ook niet in z’n eentje. Eigenlijk moet er voorin een mannetje bij. Dat zou Demouge moeten zijn, maar hij heeft het druk op het middenveld.”


Wisgerhof begon tegen NAC met maar twee trainingen in de benen. Vorige week was hij er tegen AZ door een verrekte bilspier niet bij.


“Het was fijn dat de trainer me meteen weer het vertrouwen gaf. Ik voelde in het begin mijn hamstring trekken, maar zolang het 0-0 blijft, groei je daar overheen.” Over twee weken bij de thuiswedstrijd tegen Roda JC zal Wisgerhof topfit moeten zijn. Dan staat er in de persoon van Tom Soetaers waarschijnlijk een Belgische topper tegenover hem. En het is bekend. Een foutje…


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.