Paymans: Voor dat shirt doe je alles.

Maandagavond 12 Augustus hadden Dirk & Patrick een interview met Frans Paymans.

Frans Paymans: “Voor dat shirt doe je alles”

1. Wat ben je gaan doen toen je stopte met voetballen?
Ik heb eerst een jaar afgebouwd in het tweede elftal van NEC, maar toen pikte ik dus nog twee wedstrijdjes mee in het 1e elftal. Toen had ik echter gewoon ?nee? moeten zeggen tegen Jan Pruyn. Ik was het seizoen daarvoor tenslotte aan de kant gezet!…. op een dag lag ineens mijn ontslagbrief op tafel. Maar ja toen ze mij dus vroegen om tegen AZ in te vallen bedacht ik me niet want ja voor dat shirt doe je alles he!? Nou uiteindelijk dus ook nog de wedstrijd tegen Eindhoven gespeeld en die sloot ik met rood af. Het was nog een pure schwalbe ook! Daarna heb ik verkorte trainingscursus gedaan TC1 & TC2 en vervolgens acht jaar bij MCDos gewerkt. Nu ben ik trainer van het 1e van Orion waar ik vorig seizoen mee gedegradeerd ben.

2. Wat zijn je hobby’s naast voetbal?
Voetbal,voetbal,voetbal en euhm?voetbal!

3. Wat was je hoogtepunt wat je bij NEC hebt meegemaakt?
De promotie 1989 was het absolute hoogtepunt als voetballer. Maar als mens was de wedstrijd voor de beker tegen het grote Feyenoord met Cruijff & van Hanegem ook zeker een hoogtepunt. We kregen met 6-1 klop, maar het was schitterend om mee te maken. De handelingssnelheid en het overzicht van die spelers, schitterend. Het mooiste was nog dat ik zaterdag thuis zat, en mijn schoenen helemaal kapot waren van de training, de dag ervoor.
En dus zat ik zaterdagavond mijn schoenen met naald & draad dicht te maken, maar bij de eerste bal de volgende dag tegen Feyenoord, schoten mijn tenen er weer doorheen.

4. Wat was je dieptepunt wat je bij NEC hebt meegemaakt?
Absolute dieptepunt is de 1e wedstrijd tegen Vite$$e dat ik wordt gewisseld door vd Meent. Het was notabene mijn debuut en na een half uur spelen werd ik gewisseld omdat mijn man scoorde. Remco Boere scoorde toen, en ik kon er niet eens iets aan doen. De twee jaar bij vd Meent waren twee zwarte blazijdes, Hij heeft mij alleen onzekerder gemaakt. De ene keer stond ik in de basis en de andere keer zat ik op de bank, er was geen touw aan vast te knopen! Maar ook mijn afscheid was een dieptepunt voor mij. Dat van te voren de afspraak wordt gemaakt dat ik bij de selectie zit en dat ik dan ineens een brief krijg met een dankwoordje.

5. Heb je nog een leuke anecdote van toendertijd?
Ik maakte in een wedstrijd een correcte sliding en toen kreeg ik geel van van Swieten of Blankenstein.  Ik weet niet meer wie het was, maar toen liet ik voor de hoofdtribune mijn broek zakken. Voor de bobo?s dus. Ja, zo kwaad was ik! Ik heb hier nooit een berisping of straf voor gehad, maar als ik zelf trainer was geweest had ik er wel iets van gezegd.

6. Wie was bij jou NEC de gangmaker/lolbroek van de ploeg?
Fransje Janssen en ik waren toch wel de gangmakers en later jongens als Lok, Radstaat & Hoekman. Manual Sanchez Torres was er trouwens ook zo een, echt een leuke vent.

7. Met wie trok je het meest op bij NEC toendertijd?
Met Frans Janssen, maar dan alleen op de club.
Ik heb zowieso nooit prive-contacten overgehouden aan de voetballerij. Toendertijd had ik dan dan ook een cafe en ik woonde in Vught, dus dan wordt het al wat moeilijker natuurlijk…Maar wanneer Frans een trap kreeg kreeg, dan gaven ze het nummer van de speler aan mij door en dan moest die effe teruggepakt worden he!? Dat hoorde er gewoon bij…. Vroeger kon dat ook makkelijker. Nu met al die camera’s gebeurd dat veel minder. Ik weet nog wel dat Henk Duut (Fortuna) een beetje vervelend aan het doen was dus die hebben we dat even laten voelen.

8. Heb je nog contact met oud-NEC’ers?
Nee. Alleen als we af en toe bij elkaar komen met Oud-NEC.

9. Wie was/waren toendertijd de ster(ren) van NEC?
Anton Janssen, Danny Hoekman, Manual Sanchez Torres, Arno Arts is en blijft een kanjer en Lok was als verdediger een hele goeie. En Henk Grim natuurlijk, want die werd topscoorder. Frans Janssen was ook een hele goeie. Dat kon je nu nog wel zien tegen het supporterselftal op de Open Dag!

10. Beste trainer waaronder je getraind hebt?
Leen Looyen de beste en Popovich de leukste!

11. Was er vroeger veel onenigheid tussen spelers,bestuur,trainers enz?
Tussen spelers en bestuur was er heel veel onenigheid!
Je moest overal achteraan, want de manager probeerde ons overal mee te naaien. Die manager bestudeerde toen uitgebreid alle regels, zodat hij precies wist waar hij op welke manier geld kon aftroggelen. Van Wanrooy had bv. een hele tijd geen reiskosten gekregen en is later o.a. door zulke dingen vertrokken bij NEC. Er was niet veel geld bij de club en wij verdienden ook niet veel. Ik heb nog de tijd meegemaakt dat we 3 maanden geen salaris kregen.
Maar dan kwam er weer een sponsor die weer dat ‘gat’ weer dichtte.

12. Bezoek je nog wel eens wedstrijden van NEC/zo nee,waarom niet?
Ja ik bezoek zoveel mogelijk wedstrijden als ze maar niet Zondag spelen, want dat is een verschrikking! En dat mag je er best neer zetten! Zaterdagavond is gewoon veel leuker, gezelliger en meer sfeer. Ik vindt het ook erg fijn dat NEC nu veel avondwedstrijden speelt dit seizoen, want dan kan ik lekker veel wedstrijden gaan bezoeken.

13. Wat vindt je van de veranderingen die onder Van Delft zijn doorgevoerd, betreffende het shirt en het logo?
Nou ik vond dat reclamelogo dat na het balkenlogo kwam niks, maar het nieuwe logo wat er nu is vindt ik echt heel mooi dat straalt echt wat uit. Het heeft iets ridderlijks.

Dat “since 1900” is natuurlijk gekozen uit commercieel oogpunt en natuurlijk omdat NEC europees gaat spelen! 😉
Het shirt dat gaat wel… ik vond het witte shirt met de rood,groen,zwarte diagonale banen heel mooi, met er onder een zwart broekje. Het balkenshirt dat was heel apart dat had/heeft niemand.

De verandering van de club opzich, is natuurlijk geweldig. Wat hij er van heeft gemaakt is gewoon fantastisch.

14. Wat is je mening over de huidige selectie van NEC?
Ik vind Hesp altijd een goeie, ook Gentenaar heeft het heel goed gedaan vorig seizoen. Met Demouge ben ik heel blij, een jongen uit de eigen jeugd en een kanjer!
Ik hoop dat hij het blijft volhouden, want jongens uit de NEC-jeugd die kunnen nog lekker bikkelen! Simr zou ik niet opstellen? dat is niet mijn voetballer, Govedarica is een hele slimme voetballer die voorop in de strijd zal gaan.

15. Bezoek je wel eens internetsites/zo ja ook NEC sites/zo ja mening daarover?
Ik heb nog nooit een NEC site gezien… mijn zoon zit wel regelmatig op NEC sites. Ik zit op internet meer te mailen enzo. En de enige voetbalsite die ik ooit heb gezien is die van Feyenoord!

16. Als je iets zou kunnen terugdraaien wat zou je dan terugdraaien?
Misschien de keus om een cafe te beginnen. Het was heel leuk maar ik had me voor 100% op het voetbal moeten richten. Voor de rest heb ik eigenlijk weinig spijt van beslissingen.

17. Waar denk je dat NEC dit seizoen gaat eindigen?
Ik denk niet veel anders dan vorig jaar. Rond de 9e plek en misschien iets hoger of lager. Dat ligt aan hoe het balletje rolt.

18. Heb je wel eens bijzondere ervaringen met supporters meegemaakt?
Alleen maar goeie. Af en toe klom er wel eens eentje van de eastside/hazenkamp de hekken over en tuurlijk mocht dat niet.. maar ja, ze waren er wel altijd en die sleepten ons gewoon door de wedstrijd heen! Ze kunnen bij mij niet kapot en ik niet bij hun! mooi toch!? Ik heb altijd nog het idee om een keer de stoute schoenen aan te trekken en naar het Goffertzicht te gaan, want daar zitten altijd veel gasten van vroeger. En de eigenaar ken ik ook, die is zelfs nog wel eens bij mij in de kroeg geweest.

19. Wat vond je vroeger van de NEC supporters en nu?
Vroeger waren er veel te weinig heh …..het was een vaste kern die er altijd was, dat wel. 1500 man tegen Telstar? en nu zit het stadion bijna uitverkocht. Er zijn meer NEC fans gekomen. Het is een echte NEC familie met een vaste kern die alle wedstrijden gaan. Ze zijn nog steeds even fanatiek als vroeger, alleen wat ouder en misschien verstandiger.
Bovendien is het een stuk veiliger in het stadion geworden, vaders met kinderen kunnen ook weer naar NEC toe!
Ik wilde wel eens met mijn kind naar NEC toe, en nu kan dat gewoon.

20. Team van nu of van toen?
Het team van nu! En wel om twee redenen: geld & stadion.
Als je tegenwoordig vijf jaar voetbalt, dan ben je binnen. Vroeger moesten wij overleven naast het voetbal!
En het stadion is zo verschrikkelijk mooi geworden dat ik het heel graag mee had willen maken. Je krijgt echt van die kuip-taferelen als je naar boven de trap op loopt om het veld op te gaan.

21. Dan tot slot?.NEC in een woord?
1. Schitterende club
2. Fijn geweest om daar gespeeld te hebben
3. Ook rotervaringen meegemaakt zoals afscheid, als jeugdtrainer niet kans om door te gaan en stukje met vd Meent natuurlijk.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.