NEC ontsnapt aan afgang

CUIJKWoedend was Johan Neeskens na de bekerwedstrijd tegen JVC. Zijn ploeg won, maar de manier waarop was genant. Late treffers van De Nooijer en Demouge bespaarden de Nijmeegse ploeg een nieuwe schande: 1-2.


De vroege uitschakeling van vorig seizoen was er een van eens maar nooit weer. Een schoonheidsfout, die niet meer gemaakt kon worden. En toch stond er na 82 minuten JVC -NEC gewoon een 1-0 stand op het scorebord. Keiharde realiteit in een droomwereld van Europees voetbal en prachtige oefenuitslagen. Wat waren ze goed die aanwinsten. Wat liep het lekker voorin.

Vijf minuten voetbalde NEC in die euforische roes; lekker scherp en met veel druk naar voren. JVC kwam er geen moment uit. De Nijmegenaren hadden in die fase de pech dat scheidsrechter Van Egmond de bal na drie minuten niet op de stip legde toen De Nooijer in het strafschopgebied onderuit werd gehaald. Het had de ploeg een veel eenvoudiger middag kunnen bezorgen.


NEC startte met Jarda Simr op rechts en met het spitsenduo Dennis de Nooijer/ Frank Demouge. Neeskens ontkende na afloop dat dit de basis was die uit de voorbereiding is gekomen, maar gezien de bekeruitschakeling van vorig jaar is het aannemelijk dat de trainer extra goed voor de dag wilde komen en met zijn sterkste elf startte.


Resit Schuurman voelde het ook zo. De middenvelder die het hele vorige seizoen rechtsachter stond begon in Cuijk op de bank. “De trainer beslist en dit is zijn basis. Voor mij is het zaak me terug te knokken.”


De kans is groot dat Schuurman daar morgen in de bekerwedstrijd tegen GVVV een kans voor krijgt. Simr, zijn concurrent op het middenveld, faalde – niet als enige overigens – opzichtig. De Tsjech trok telkens naar binnen in plaats van het veld breed te houden. Het kwam hem op de toorn van Neeskens te staan, die Simr maar naar de zijkant bleef dirigeren. “Ik hoorde die aanwijzingen ook en die moet je goed in je oren knopen”, zei Schuurman, die zestien minuten voor tijd in mocht vallen. Op dat moment was Wisgerhof – dit seizoen de beoogde rechtsback van NEC – allang doorgeschoven, waardoor NEC achterin met drie man en Simr meer centraal kwam te spelen.


De omzetting kwam na een eerste helft waarin NEC steeds slechter ging spelen. Slechts bij vlagen waren er leuke combinaties te zien, maar het fanatieke JVC kreeg er telkens net op tijd een voetje tussen. Na een half uur kwam de hoofdklasser zelfs op voorsprong. De sterk spelende Armand Kremers werd onderuit gehaald door keeper Dennis Gentenaar. Dinand van Haaren schoot de strafschop knap binnen.


Na rust bleef Leiwakabessy in de kleedkamer achter. Hristov verving de linksback en ging in de spits spelen. Zonneveld, begonnen als linkshalf, schoof een linie terug, hersi verhuisde naar links en Demouge kreeg voorin een zwervende rol. Een kwartier lang was JVC van slag en in die periode kreeg NEC acht grote kansen. Maar ging de bal niet naast, werd ie wel van de lijn gehaald.


Toch wilde Neeskens van pech niet horen. “Na wat we vorig jaar hebben meegemaakt, verwacht je dat spelers weten wat ze moeten doen. Het veld breed houden en in een hoog tempo spelen. Maar dat gebeurde niet. We krijgen twaalf, dertien kansen, maar spelen een draak van een wedstrijd. Dat je die kansen niet maakt geeft ook al aan dat de ploeg niet scherp was.”


Kenmerkend was dat na een uur niet de amateurs – pas twee weken in training tenslotte – maar juist de goed getrainde profs instortten. Van enige lijn in het spel van NEC was de laatste dertig minuten geen sprake. De ploeg deed maar wat en hoopte op een gelukje. Dat kwam nog ook, zeven minuten voor tijd. Na geklungel in de defensie kon De Nooijer de gelijkmaker binnenschieten.


Het gaf de Nijmeegse voetballer nieuwe moed. Nog steeds zonder overleg, maar wel met hart en ziel, werd de aanval gezocht. Een minuut voor tijd leek Demouge NEC de late winst te bezorgen, maar zijn kopbal werd van de lijn gehaald. Door Luuk Maes nog wel, die als een iets te zware balletdanser stijlvol en met twee voeten van de grond redde.


De treffer viel toch. Toen Demouge met links de 1-2 scoorde bleef Neeskens onbewogen zitten op de stoelleuning van assistent-trainer De Groot. Zijn middag bleef verpest.


Morgen gaat NEC voor eigen publiek in de herkansing. Tegen GVVV kan het dan laten zien dat de wanvertoning in Cuijk slechts een incident was. Misschien kunnen de supporters dan net als zaterdag het ‘Wij gaan Europa in’ weer van stal halen. Maar dan zonder cynische ondertoon.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.