NEC overtuigt en is toe aan het grotere werk

DEN HELDEROle Tobiasen, oud-Ajacied en sinds kort op de loonlijst bij AZ, wist gisteravond even niet wat hij zag. “Speel jij bij NEC? Nooit geweten.”

De woorden van de Deen waren gericht aan een andere voormalige Godenzoon, Gary Spier. Hij krijgt de eerste maanden van dit seizoen in De Goffert de kans trainer Johan Neeskens van zijn kwaliteiten te overtuigen. Morgen spelen de nieuwe clubs van Spier en Tobiasen tegen elkaar in de finale van het Maritiem-toernooi in Den Helder. AZ versloeg gisteravond de Helderse selectie (4-0), NEC liep eerder met 5-1 over Jong Ajax heen. De Nijmeegse ploeg treft zodoende eindelijk weer eens een sparringpartner van formaat.

De verbazing van Tobiasen over de ‘carrière-move’ van Spier is niet vreemd, want zelfs voor de meest fervente NEC-fan is de negentienjarige nieuweling nog een volslagen onbekende. Voor Spier zelf was de ontmoeting gisteravond met Jong Ajax vooral een veredelde reünie. Een stevige handdruk hier, een ferme schouderklop daar.


“Ik ken de meeste Ajax-jongens nog van afgelopen jaar. De helft van dit Jong Ajax was vorig seizoen mijn ploeggenoot in de A1”, zo zei de linkspoot die eerder op de dag voor het eerst sinds zijn spierblessure – opgelopen op zijn eerste Nijmeegse werkdag – de groepstraining volledig had hervat. “We moesten al om zeven uur ’s ochtends trainen. Maar het was heerlijk. Het blijft natuurlijk doodzonde dat ik bij NEC zo snel geblesseerd ben geraakt. De voorbereiding loopt alweer ten einde. Hopelijk komen er nog voldoende kansen voor mij.”


De wedstrijd van gisteren tegen zijn voormalige ploegmakkers kwam voor Spier – geboren in de Bijlmer, getogen in Almere – nog te vroeg. In februari kreeg de verdediger cq middenvelder bij Ajax te horen dat hij moest verkassen, twee maanden later werd die mening herzien. Toch hoefde Spier niet na te denken toen Cees Lok hem – op amateurbasis – namens NEC scoutte.


“Het eerste elftal bij Ajax is overvol. Voor het tweede team geldt hetzelfde. NEC is een mooie kans om te laten zien wat ik kan. Nee, van Nijmegen wist ik weinig. Maar ik woon er inmiddels in een gastgezin. Bevalt prima. Ik moet wel toegeven dat het best vreemd is om mijn eigen club nu tégen Ajax te zien spelen. Maar je moet niet denken dat ik me in moet houden als Ajax scoort. Ik wil straks voor NEC spelen. Dus juich ik voor díe club.”


En dat was exact wat Spier gisteravond vijf keer kon doen. Vooral in de eerste helft had de toekijkende NEC’er voldoende reden tot juichen. De Nijmeegse formatie was de eerste 45 minuten opmerkelijk machtig tegen Jong Ajax, de ploeg waarvan ze in Doetinchem en Enschede nog wel eens badend in het zweet wakker worden. Youssouf Hersi en Frank Demouge (tweemaal) voerden bij rust de score op tot 3-0.


Na de pauze werd duidelijk dat ook een overtuigend NEC nog altijd ineens aan wisselvalligheid ten prooi kan vallen. Neeskens: “Ik heb bij vlagen hele mooie dingen gezien. Maar vooral in de eerste fase na rust zijn we ineens weer veel te onzuiver in de passing en ontbreekt toch weer de scherpte die wij nu eenmaal nodig hebben.”


Het was geen toeval dat uitgerekend in die periode het enige Ajax-doelpunt viel. Nikos Machlas was de maker.


Neeskens staat de komende tijd nog onverminderd voor de pittige taak de wisselvalligheid van zijn ploeg te lijf te gaan. Een andere schone opdracht voor ‘De Nees’ luidt: ‘Hoe krijg ik mijn elftal aan het coachen’. Ook gisteravond was het vooral de stem van Neeskens die weerklonk over het Helderse veld. “Ik geloof dat ik het inmiddels wel 20.000 keer heb gezegd: ‘Coach elkaar’. Maar ik krijg het maar niet in de ploeg. Ik word er soms heel moe van.”


Het ‘stille’ NEC hervond zich even later en bouwde via een pegel van Dennis de Nooijer en een eigen treffer van Ferdi Vierklau de voorsprong uit tot 5-1.


NEC-Jong Ajax 5-1 (3-0). 10. Demouge 1-0, 20. Hersi 2-0, 39. Demouge 3-0, 46. Machlas 3-1, 54. De Nooijer 4-1, 91. Vierklau (e.d.) 5-1.


NEC: Gentenaar; Wisgerhof, Wielaert, Hesp, Zonneveld; Simr (67. Van Rijswijk), Govedarica, Hersi, Ax; Demouge (63. Hristov), De Nooijer (70. Tumba).


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.