Het noodlot blijft Patrick Ax achtervolgen

NIJMEGEN – Hij kent het gevoel maar al te goed: met een van pijn vertrokken gezicht het speelveld verlaten. Gisteren overkwam het Patrick Ax opnieuw. Het legde een schaduw over NEC’s slotduel van de voorbereiding. Dat de Nijmegenaren met 2-1 wonnen van het Spaanse Real Zaragoza was even van minder belang. NEC is vier tot zes weken ‘Ax-loos’.

Hoeveel leed kan een jonge voetballer in zijn leven incasseren? Neem Patrick Ax. Tweeëntwintig jaar oud, maar inmiddels een overdosis aan blessures rijker. Gescheurde kruisbanden, beschadigde meniscus, gebroken kuitbeen, scheenbeen én neus. Patrick Ax kreeg het allemaal voor zijn kiezen. Gisteren was NEC-Zaragoza 73 minuten oud toen de geboren Groninger, met niemand in zijn buurt, ter aarde stortte. De ene hand greep naar zijn enkel. De andere zwaaide richting zijlijn.


“Ik ging ongelukkig op de bal staan en hoorde een knak”, zo verklaarde Ax, terwijl hij in de Goffert-catacomben de trap omhoog strompelde. “Ik ga nu direct naar het ziekenhuis om foto’s te laten maken.” Die wezen laat op de avond uit dat de NEC’er een band tussen zijn kuit- en scheenbeen heeft ingescheurd.


Ax was trouwens niet de enige Nijmeegse speler die plotseling met een kwetsuur kampt. Zico Tumba en Danny Hesp moesten het duel met Zaragoza zelfs in zijn geheel aan zich voorbij laten gaan. Hun gemeenschappelijke euvel: vocht in de knie. “Er wordt donderdag (morgen, red.) nog wel een mri-scan gemaakt, maar ik denk niet dat het ernstig van aard is”, zo sprak Hesp voorzichtig optimistisch. “Geen idee waar de blessure vandaan komt. Vergeleken met de voorbije dagen, gaat het nu ineens stukken beter.”


Met NEC ging het gisteravond juist ineens stukken minder. De beste oefencampagne die de Nijmegen Eendracht Combinatie onder het Neeskens-bewind draaide, werd tegen de degradant uit de Priméra Division afgesloten met een bijzonder bleke vertoning. Vooral in de eerste helft was NEC niet eens een schim van de ploeg die drie dagen eerder zo overtuigend het Maritiem-toernooi van Den Helder op zijn naam had geschreven. Elf, en later tien, sluwe Spanjaarden brachten NEC ruim 45 minuten in verlegenheid, resulterend in ‘slechts’ één tegentreffer.


“Sommige spelers leefden na de winst in Den Helder een beetje in een euforie”, zo zocht NEC-trainer Johan Neeskens na afloop naar een verklaring voor de plotselinge terugval. “We kwamen in de eerste helft nauwelijks aan voetballen toe. Later werd het gelukkig iets beter. Dit duel heeft in elk geval aangetoond dat we nog voldoende te sleutelen hebben. Daar hebben we nog twaalf dagen de tijd voor.”


Het euvel dat NEC gisteravond vooral parten speelde, was ‘onrust’. Veel te snel werd door de lange tijd onzeker ogende achterhoede gekozen voor de lange haal richting Demouge-De Nooijer. Na een ‘lucky goal’ – vlak voor rust- van Dejan Govedarica keerde de rust enigszins terug en schoot De Nooijer NEC zelfs naar de overwinning, maar goed werd de wedstrijd nooit. Wél levendig. En hard. Het resultaat: een overdosis van zes gele kaarten – gelijk verdeeld over beide elftallen – en een donkerrode voor Lucianno Galletti die koud twee minuten in het veld Jeffrey Leiwakabessy onder de nieuwe Goffertzoden poogde te schoppen. ‘Leiwa’ zelf haalde even later met een harde charge zijn gram op Galletti’s ploegmakker Rebosio; wat weer reden was voor enkele Spaanse heethoofden om in de catacomben de Elstenaar te belagen. De tussenkomst van de zich breedmakende Dennis Gentenaar en enkele NEC-stewards was niet geheel overbodig.


In schril contast tot het leed van Patrick Ax, Danny Hesp en Zico Tumba, stond gisteren het optreden van een NEC’er die juist hersteld is van een slepende blessure: Gorgi Hristov. De Macedoniër draait sinds deze voorbereiding volop mee bij NEC, maar maakte gisteren voor het eerst sinds maanden zijn rentree in het Goffertstadion. De uitbundig toegezongen Hristov viel na 58 minuten in voor Demouge en was opmerkelijk gretig. De strijd tussen het trio Hristov-Demouge-De Nooijer kan de komende tijd nog een hele boeiende worden.


NEC-Real Zaragoza 2-1 (1-1)


26. Gonzalez 0-1, 44. Govedarica 1-1, 56. De Nooijer 2-1.


Opstelling NEC: Gentenaar (46. Van der Sleen); Schuurman (88. Peters); Wielaert, Wisgerhof, Zonneveld; Simr (62. Owusu), Govedarica, Hersi (84. Wegh), Van Rijswijk (51. Ax, 73. Leiwakabessy); De Nooijer , Demouge (58. Hristov)


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.