NEC helemaal terug

Als De Graafschap komende zondag verstandig is, laat men op De Vijverberg de eer aan het bezoekende NEC.


De Doetinchemse en Nijmeegse penningmeester zijn met een NEC-zege allebei gebaat. Wint de Goffertploeg, dan zijn de Nijmegenaren zeker van de derde periodetitel. De Graafschap dat uitgerekend in Nijmegen de eerste periodetitel veroverde, komt op die manier in de nacompetitie NEC weer tegen. In dat veelal spannende kwartettenspel ligt op de vier kemphanen nog een aardige duit te wachten waardoor NEC dit seizoen toch financieel positief kan afsluiten. Het feit, dat niet één maar twee Gelderse clubs voor de nacompetitie aantreden, kan de clubkassa’s alleen nog maar extra spekken.


Ongeslagen
NEC hield gisteren bij Eindhoven de ongeslagen status in de strijd om de derde periode intact. ”De 6-1 bekernederlaag bij Feyenoord is gelukkig goed verwerkt”, stelde NEC-trainer Pim van de Meent, die zijn manschappen in de tweede helft met 2-0 afstand zag nemen van een armetierig Eindhoven.


Wie dacht dat NEC door de klap in de Kuip aangeslagen naar ’t Brabantse zou afreizen, kwam bedrogen uit. Geruggesteund door een luidruchtige supportersschare (als vanouds weer onder leiding van de onovertroffen tante Toos), zette NEC zich ook bij Eindhoven van meet af aan schrap. In de eerste twintig minuten forceerden de Nijmegenaren al zeven hoekschoppen, tegenover Eindhoven één. Niet alleen al die hoekschoppen, maar ook het veldspel duidde op een Nijmeegs veldoverwicht.


Geen afbreuk
Het feit dat Danny Hoekman in de warming-up alsnog met zijn gekwetste knie moest afhaken, deed geen afbreuk aan de succesformule die zo zijn vruchten afwierp in de nu bijna afgesloten derde periode. John Vievermans betekende een vermindering van doorslaggevende acties op de linkerflank, maar de inbreng van Anton Janssen en Ron de Groot vergoede veel, zo niet alles.Terwijl Vievermans vergeefs zocht naar het juiste ritme, blonk Frans Janssen uit door zijn niet aflatende ijver. Michel Mommertz, die door scheidsrechter Van der Laar op zijn derde gele kaart werd getracteerd na een overtreding t.o.v. Pascal Maas en zodoende na de wedstrijd tegen Veendam geschorst wordt, stond achterin weer op scherp. Ook nu buitte Mommertz ondanks een gehavende teen zijn technische kwaliteiten ten volle uit, en ten overvloede benutte Mommertz nog een strafschop; de bal ging op de stip nadat Henk Grim door Richard Duyvelaar op de enkels was gelopen.


Jacht
Wat de thuisclub via aanvoerder Henk Bloemers en de dartele Ricardo Moniz ook probeerde, NEC had de volle negentig minuten de wedstrijd geheel onder controle. Dat er in de eerste 45 minuten door NEC niet gescoord werd, was op zich een wonder. De Nijmegenaren, op jacht naar een nieuw succes, liepen zichzelf op het punt van kansen benutten voorbij. Telkens vloog de bal net over of naast, of stond een Eindhovens been een treffer in de weg.


In het verlangen naar triomf werden de defensieve stellingen soms dermate verlaten, dat er tot twee keer toe -ver van Van Cuyk af- aan de noodrem getrokken moest worden. Dat leverde niet alleen Mommertz maar ook Sije Visser een gele kaart op; Visser vloerde Moniz wat te opzichtig.


Orde op zaken
Eindhoven, maar al te vaak met negen man achter de bal, volhardde ook in het tweede bedrijf in een laf counterspelletje. Onverwacht zette Grim dan toch orde op zaken. Na een verre ingooi van Vievermans dwarrelde de bal richting eerste paal, waar Grim vanuit een onmogelijke hoek het leder toch achter doelman Caspar Zoetmulder wist te werken, 0-1.


Moniz had nog binnen dezelfde minuut de gelijkmaker voor het grijpen, maar faalde vrij voor Van Cuyk jammerlijk. Het lag nu voor de hand dat Eindhoven uit de schulp zou kruipen en dat NEC voorin meer ruimte zou krijgen. Die ruimte buitte Grim even later keurig uit. In het strafschopgebied ging hij op Bloemers af, zette de hoogbejaarde profvoetballer op net verkeerde been, en werd vervolgens door de achtervolgende Duyvelaar gevloerd. Mommertz benutte de toegekende strafschop onberispelijk, 0-2.


Elndhoven-NEC 0-2 (0-0).
54. Grim 0-1.
63. Mommertz (strafschop) 0-2.

Scheidsrechter: Van der Laar

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.