NEC van regen in de drup

Het eerste glibbergevecht tussen NEC en het Noorse Brann Bergen maakte al duidelijk wie van de twee doorgaat naar de tweede ronde van de Europacup 2.

De Noren kwamen op het spekgladde veld van de Goffert het best uit de voeten, en in het eigen Bergen kan de ploeg van Arve Mokkelbost het karwei afmaken. Er moet een wonder gebeuren wil eerste divisieclub NEC in Bergen over twee weken alsnog de eerste ronde overleven. Het schijnt in Bergen nu al drie maanden achtereen te regenen. De Noren weten niet beter of het plenst, en hebben dan ook geen moeite zich in te stellen op natte pistes. Dat NEC gisteravond niet verder kwam dan een povere 1-1 eindstand, lag aan de Nijmegenaren zelf. Het onder controle brengen van de doorweekte bal vergde dermate veel tijd van de middenvelders, dat de spitsen Hoekman, Grim en Frans Janssen niet op tempo konden worden aangespeeld. De vaart in het Gelderse spel was zodoende in geen velden of wegen te bekennen.

Onmachtig
De Nijmeegse ouverture op het Europese voetbalpodium viel in nog een ander opzicht bar tegen. Slechts 6.000 toeschouwers aanschouwden de verrichtingen van de dappere zwoegers, en van een imponerende partij kon men achteraf niet spreken. NEC had de voorzet voor een klinkende partij voetbal moeten geven, maar was onmachtig het spel naar zich toe te trekken. De Noren konden volstaan met snelle counters, een spelwijze die hen op de huid was geschreven. Onder leiding van de geslepen aanvoerder Anders Giske kwamen de Noordeuropeanen er herhaaldelijk gevaarlijk uit. Het magere weerwerk van NEC stond in schril contrast met het betere voetenwerk van de gasten.

Nog een wonder dat NEC vlak voor de pauze toch de ban brak. Frans Janssen schoot warempel keihard toe, na een tikje van Mommertz uit een vrije trap, 1-0. De vreugde in het Nijmeegse kamp was slechts van korte duur. Ook na de rust speelde NEC niet vlotter, vrijer, om de Noren werkelijk te verontrusten. Integendeel, Brann Bergen zocht nu ongecompliceerd de aanval. Doelman Wim van Cuyk was nog maar nauwelijks tussen de palen teruggekeerd, of hij moest gestrekt naar de rechterbovenhoek op een spetter van de mee naar voren getogen linksback Asgeir Kleppa. Ook Anders Giske gaf blijk van zijn talent met een bal die via de lat de tamelijk lege staantribune op vloog.

NEC bracht het maar niet tot grootse daden. Het stelde zich alsmaar hulpelozer op, en het feit dat libero Dick Mulderij steeds meer problemen ondervond van zijn gekwetste rechterknie, was natuurlijk ook geen rustgevertje. Achterin was de jonge Piet Hubers eigenlijk nog de enige die een dikke voldoende scoorde. Sije Visser mocht dan in de mandekking ook hoog scoren, hij faalde echter op het beslissende moment. In de 33ste minuut verprutste hij een opgelegde kans, na een passje van Janssen. NEC probeerde het nog met schoten uit de tweede lijn, maar de Nijmeegse knallen vonden gretig gehoor bij doelman Dan Riisnes. Halverwege de tweede helft kwam Brann Bergen verdiend langszij. Fjeldstad zette voor, Ingvar Dalhaug haalde keurig om, Van Cuyk tikte de bal nog naar de linkerpaal, maar de toegesnelde Finn Krogh was ter plekke, 1-1.

NEC – Brann Bergen 1-1 (1-0)
42. Janssen 1-0
67. Krogh 1-1
Scheidsrechter: Martinez
Toeschouwers: 6.000

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.