NEC mist daadkracht

NAC -NEC, jarenlang een klassieker in de strijd tegen degradatie uit de eredivisie, is er een trapje lager niet veel beter op geworden.


Het is tegenwoordig huilen met de pet op. Het regent foutive passes, en wat voor aanvang van de competitie een soort Ajax – Feyenoord van de eerste divisie genoemd kon worden, lijkt thans toch meer op een middelmatig duel uit de hoofdklasse amateurs.

Zowel NAC als NEC doen er alles aan binnen één seizoen terug te keren op het hoogste plan. De eerste periodetitel zal echter niet in Nijmegen of Breda belanden. Andere, enthousiasten ploegen voeren momenteel de boventoon; NAC en NEC moeten vooralsnog op het tweede plan ploeteren.


Omzettingen
NEC hield aan het met 2-0 verloren duel bitter weinig pluspunten over. Dat Dick Mulderij in de warming-up moest afhaken vanwege zijn gekwetste knie, was natuurlijk al een fikse streep door de rekening van trainer Pim van de Meent. Dat had nogal wat omzettingen in de achterste lijn tot gevolg. Sije Visser ging nu laatste man spelen, met vlak voor zich Toon Willemse in de mandekking op de trieste clown Ruud Geels.


Op links bleef het vertrouwde gezicht van Piet Hubers zichtbaar, maar op rechts werd John van Geenen tot rechtsback gebombardeerd. De schade viel uiteindelijk nog mee, mede door het overtuigende optreden van doelman Wim van Cuyk. Van de Meent gaf na afloop nogal af op Van Geenen, maar de grootste boosdoeners liepen dit keer toch echt weer op het middenveld en in de frontlinie.


Op vuisten
Vreemd genoeg had NEC geruime tijd het beste van het spel. In een vroegtijdig stadium werd echter voor de zoveelste keer duidelijk, dat het maken van doelpunten een kunst apart is. Hoe Frans Janssen na een voorzet van de ijverige Ron de Groot de bal nog naast kreeg, was onbegrijpelijk. Janssen en Henk Grim kogelden vervolgens keihard op de vuisten van sluitpost Ton van Eenennaam.

NAC zat dat eerste kwartier muurvast. Maar allengs putte de thuisclub moed uit het onproductieve spelletje van de gasten. Ruud Geels werd eindelijk eens door de lucht aangespoeld, wat onmiddellijk het nodige gevaar opleverde. Aan de overkant bracht John Vievermans nog eens een geweldige kans om zeep, alvorens NAC eindelijk uit de slaap ontwaakte. Hans Kraay j r. testte de capaciteiten van Van Cuyk en NEC liet het zich maar gebeuren.

Kansloos
Die gelaten houding van de Nijmegenaren werd plotseling ook inderdaad afgestraft, door toedoen van de opgerukte verdediger Anton Joore. In het centrum haalde Joore verwoestend uit, Van Cuyk was kansloos, 1-0.

NEC deed er na de pauze vooralsnog geen schepje bovenop. NAC dicteerde de strijd, en schiep zich enkele kansjes. Kraay, Geels en Guus van de Borgt misten echter de scherpte voor het beslissende tikje. Ron de Groot verkeerde in de 65e .minuut in de zevende hemel, nadat hij de bal koppend in het vijandelijke doel.had gewerkt. Scheidsrechter Bosman keurde de treffer echter af, omdat kort daarvoor Carlos Aalbers zijn been te hoog in de lucht gestoken zou hebben.

Gestuntel

De Groot bleef knokken, maar klanten als Vievermans en Frans Janssen hadden het hoofd allang in de schoot gelegd. Het gestuntel van NEC nam grootste vormen aan. NAC verzuimde de marge te vergroten, Kraay en Van Schijndel schoten huizenhoog over.

In de 90e minuut kopte Van Geenen nog naast na een hoekschop van de aanstaande bruidegom Henk Grim, en toen was de strijd gestreden. Voor de mokkende toeschouwers een geluk, dat De Schepper in blessuretijd nog een wereldgoal fabriceerde.

Na een afgeslagen aanval van de Bredanaars nam De Schepper de bal ineens op de slof; er was geen redden aan voor Van Cuyk. Als een streep vloog de bal diagonaal naar de uiterste rechterbovenhoek, het was dan toch 2-0 geworden.

Onvolwassen
Van de Meent was woest: ‘Had iedereen maar die instelling van De Groot, dan was het hier 5-2 voor NEC geworden. Nu lopen er nog teveel onvolwassen knapen bij NEC. Pas over een paar jaar kunnen zij op dezelfde wijze als de Groot opereren. Afgezien daarvan: alles staat of valt met het al dan niet benutten van de kansen. Als die ballen er niet ingeschopt worden, houdt alles op’


NAC-NEC 2-0 (1-0)
34. Joore 1-0.
91. De Schepper 2-0.

Scheidsrechter: Bosman

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.