Pim van de meent: “Echt niet kansloos!”

Voor trainer Pim van de Meent is het nog lang geen uitgemaakte zaak dat het Europacupavontuur van NEC na één ronde al tot het verleden behoort.

”Iedereen kan nu wel roepen dat het met ons gebeurd is. Maar daar ben ik het niet mee eens. Ik zie nog genoeg mogelijkheden om de tweede ronde te bereiken. Natuurlijk weet ik dat we daar moeten scoren. Maar ik geloof dat dat ons ook zal lukken. Brann Bergen lijkt me geen ploeg die voor eigen publiek alleen maar gaat proberen die 1-1 stand vast te houden. Ze hebben hier ook bepaald niet verdedigend gespeeld. Als ik de verhalen mag geloven, dan spelen ze met name thuis enorm agressief. Misschien dat we dan juist wat ruimte krijgen om met snelle counters toe te slaan."

Verzuimd
De Nijmeegse oefenmeester was redelijk te spreken over de manier waarop zijn formatie de eerste helft had gespeeld. ”Maar na de rust hebben we verzuimd de zaak af te maken. Wij komen in feite op een ideaal moment, een paar minuten voor de rust, op voorsprong. Ik had gehoopt dat dat juist voor ons een prikkel zou zijn om nog energieker door te gaan. Maar daar kwam helaas niets van tercht. Met name onze buitenspelers Henk Grim en Danny Hoekman kwamen niet genoeg in de wedstrijd. Als Henk Grim in goede doen is, maakt hij toch heel simpel 2-0 en dan hadden we misschien een gewonnen wedstrijd gespeeld."

Jonge ploeg”Maar ja, het is nu eenmaal bekend dat we een enorm jonge ploeg hebben die het in de eerste divisie moeilijk heeft. Laat staan, als daar nog zo’n Europacupgebeuren bijkomt. Dan zijn ze begrijpelijk nog meer gespannen. Aan talent ontbreekt het bij ons niet, maar dat wil nog niet zeggen dat al die jonge spelers ook al rijp zijn voor een dergelijk karwei. Omdat ik wist dat Brann Bergen een fysiek sterke ploeg had had ik de voorkeur gegeven aan John van Geenen boven Carlos Aalbers. Maar John is eigenlijk ook door de mand gevallen. Hij kwam ook duidelijk kracht tekort."

Problemen
”Op het middenveld hadden we onze slag moeten slaan. Maar in plaats van juist de tegenstander in de tweede helft onder druk te zetten, werden wij met de problemen opgezadeld. Pas tegen het einde van de wedstrijd kwam er weer wat leven in de brouwerij. We hebben toen uiteraard risico’s genomen. Brann Bergen zou voor hetzelfde geld hebben kunnen scoren, maar je moest toch iets proberen."

Ron de Groot
Pim van de Meent zette in de slotfase Ronnie de Groot in. Dat bleek al direct een hele verbetering. ”Ik hoop dat Ronnie weer helemaal van zijn blessures afkomt en zo gauw mogelijk het ritme te pakken heeft. Je zag toch direct dat hij in de wedstrijd was. Er kwam een stuk agressiviteit en tempo in. Hem zullen we over twee weken heel goed kunnen gebruiken."
EredivisieBrann Bergen was Pim van de Meent enorm meegevallen. ”De berichten waren dat het jongens waren die als gekken tekeer zouden gaan. Nou, dat heb ik niet gezien. Ik vind Brann een redelijk goed elftal dat bij ons in de eredivisie prima zou kuncn meedraaien. Ze zijn fysiek sterk en er lopen jongens bij met een behoorlijke dosis techniek. Het waren zeker geen schoppers."Die mening werd ook gedeeld door de spelers van NEC. ”Het waren helemaal geen moordenaars of beesten. Die knapen kunnen gewoon goed voetballen. Dat heeft iedereen vanavond kunnen zien," aldus na afloop een vermoeide Danny Hoekman.

De vleugelspits had het gisteravond erg moeilijk en werd ook begrijpelijk gewisseld. ”Het is voor mij natuurlijk een hele overgang van de amateurs naar het betaalde voetbal. Ik heb tenslotte nog maar een paar wedstrijden gespeeld en dan onmiddellijk al zo’n Europacup wedstrijd tegen een fysiek zo sterke tegenstander. Ik was niet nerveus of zo. Geestelijk was ik wel tegen deze wedstrijd opgewassen, maar op gegeven moment voelde ik me lichamelijk toch wel erg moe."

Blind schieten
Henk Grim was zeker niet te spreken over zijn verrichtingen. ”Het loopt nog niet. Die kans die ik vanavond kreeg zou vorig seizoen geen probleem zijn gewest. Je moet zo’n bal aannemen en dan blind knallen. Maar als de juiste vorm er niet is, dan durf je nauwelijks risico’s te nemen. Hopelijk gaat het binnenkort allemaal weer beter. Over twee weken moeten we toch proberen om een goede prestatie neer te zetten. We zullen moeten scoren, maar dat zie ik ook echt wel gebeuren."

Onbegrijpelijk
Toon Willemse was het vooral tegengevallen dat NEC in de tweede helft zover wegzakte. ”Onbegrijpelijk was dat. Maar we hadden het middenveld niet meer. En dat wordt het natuurlijk erg zwaar om druk te kunnen maken. Frans Janssen was eigenlijk de enige die zich af en toe in een goede positie wist te moeuvreren. Maar hij had geen geluk met zijn schoten." En de Nijmeegse spitsspeler zelf: ”Ik stond in de punt van de aanval steeds tegen twee, drie verdedigers op te boksen. En dan is het niet zo simpel. Ik verwacht in de return over twee weken wat meer ruimte te krijgen. Hopelijk ook onze vleugelspelers. Ons was verteld dat juist daar de kansen lagen. Maar die twee Noorse backs waren zeker niet voor de poes."

Terwijl de NEC-spelers rustig een pilsje dronken in het spelershome, stond de bus van Brann Bergen al startklaar voor het ritje naar de Nijmeegse binnenstad. De stemming zat er begrijpelijk goed in. In de bus werd al volop gezongen. Het 1-1 gelijkspel is in hun ogen al ruimschoots voldoende om de tweede bekerronde te bereiken. Het is aan NEC om die feestroes over twee weken alsnog abrupt af te breken.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.