Bekerflop in de Meer

 

Bekerflop in De Meer

Ajax zorgt voor saai voetbalavondje tegen NEC


Amsterdam – De finale van de strijd om de nationale voetbalbeker moet nog beginnen. Pas volgende week slaat de vlam in de pan, als Ajax met de dan niet meer geschorste vedette Johan Cruijff naar het Nijmeegse Goffertstadion koerst.


De ouverture, gisteren in een slecht bezette De Meer in een 3-1 zege voor de thuisclub geëindigd, had beter overgeslagen kunnen worden. Vorige week zaterdag werd Ajax voorspelbaar kampioen van Nederland, en degradeerde NEC op dramatische wijze bij PEC Zwolle.

Inspiratie

De inspiratie bij beide partijen ontbrak dan ook negentig minuten, voor een volwassen voetbalgevecht. Het was NEC nauwelijks kwalijk te nemen, de Ajacieden des te meer. De Amsterdammers verzuimden hun trouwste aanhangers op een heerlijk voetbalavondje te trakteren. Terwijl NEC begrijpelijk de kat uit de boom keek, waagde de thuisclub zich nauwelijks aan tempoversnellingen, die de Nijmeegse defensie zouden kunnen verontrusten. Zodoende kwam Ajax in de eerste helft niet verder dan enkele schoten uit de tweede lijn. Keje Molenaar, Sören Lerby en Dick Schoenaker probeerden van ver de NECveste te doorboren, maar doelman Harry Schellekens stond zijn mannetje. Stijlvol hield de NEC-sluitpost de nul geruime tijd vast.

Kolos

NEC bracht het in de eerste 45 minuten tot slechts één echte kans: Grim schoot bijna raak na een kopbal van Frans Janssen, maar hield zich in bij het zien van de kolos Piet Schrijvers.

Ajax, naast Cruijff ook nog zonder de geblesseerde Olsen en Van Veen brak pal na de pauze de ban. Lerby toog met de bal aan de voet recht op het doel af, en prompt was het raak: 1-0.

NEC leek vanaf dat moment weggespeeld te worden, maar herstelde zich wonderbaarlijk snel van de Ajax-tik. Henk Grim liet de bal lekker draaien uit een hoekschop en bij de eerste paal kopte Dick Mulderij attent in: 1-1. De Nijmegenaren beseften, dat de schade nu binnen de perken gehouden kon worden, en verzetten zich achterin wat feller. Dat mondde uit in een gele kaart voor Piet Wijnberg die Wim Kieft vloerde.

Halverwege de tweede helft kwam Ajax alsnog op 2-1. Kieft deed eindelijk iets goeds met de bal em bediende op tijd de naar voren gestormde Dick Schoenaker. Van dichtbij gaf de draver Schoenaker Schellekens het nakijken.

Ophof schoot bij het scheiden van de markt zijn vroegere clubmakkers alsnog met een droge knal naar een 3-1 nederlaag.

Wil NEC de beker volgende week alsnog in de armen sluiten dan zal er minimaal gewonnen moeten worden, waarna het weer gokken wordt vanaf elf meter. Ajax kan volstaan met een gelijkspel


11 mei
Ajax – NEC 3-1
Lerby 1-0
Mulderij 1-1
Schoenaker 2-1
Ophof 3-1

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.