Janssen nog steeds van de kaart

Nijmegen – Voor en na de middagtraining wordt er, in de spelershome van NEC altijd driftig gekaart. Frans Janssen is meestal van de schouder. Nu zit hij wat stilletjes alleen in een hoek.

Janssen verwerkt op zijn manier het tumultueuze duel met PEC Zwolle, en probeert zich te concentreren op de eerste wedstrijd van de bekerfinale tegen Ajax, die vanavond staat te gebeuren. ”Voor de eerste keer in mijn voetbalcarriere werd ik afgelopen zaterdag voortijdig van het veld gestuurd. Ik begreep die scheidsrechter Mulder niet. Je stuurt toch niemand uit het veld omdat hij prostesteerd?

Lachertje

De eerste gele kaart, dat was al een lachertje. René IJzerman liep mij omver, en ik deed net of ik sloeg. Na de wedstrijd zei Mulder tegen de ploegmakker Mulderij: Ik dacht dat Janssen had geslagen. Mulder zat er toen dus al naast. De tweede gele kaart kreeg ik na weer zo’n wegwerpgebaar. Dat is toch geen doodzonde?

De tweede prent kwam tevoorschijn uit het borstzakje van Mulder, en toen wist Janssen het: Dat betekend rood, ik word eruit gestuurd. Janssen: ”Op dat moment sloeg ik op tilt. Achteraf was ik blij dat trainer Pim van de Meent boven op mij sprong om mij af te stoppen.”

Het wegzenden van Janssen en even later het zeker weten van de degradatie, het sloeg allemaal in als een bom in de Nijmeegse spelersgroep. De gezichten stonden op onweer, geen mens sprak nog een woord. Janssen: ”We zijn snel uit Zwolle vertrokken, en onderweg zijn we ergens neergestreken, om alles te verwerken. We hebben er een glaasje op gedronken. Zondag hebben we niet getraind, maandag oefende we weer voluit.”

Veel tijd om de kater te verwerken is er niet. Vanavond is immers de bekerontmoeting met Ajax, de kersverse landskampioen. In de competitie kreeg NEC geen schijn van kans tegen de Amsterdammers. In de Meer werd het 5-0, en in De Goffert 4-0.

Geluk

Toch hoopt Janssen op een verrassing: ”Het geluk dat ontbrak in de competitie, was wel in de bekerwedstrijden aanwezig. Waarom zou dat tegen Ajax niet het geval zijn? Sije Visser is na die ene wedstrijd schorsing weer van de partij. Albert Helsper traint voluit mee, misschien speelt hij tegen Ajax.”

Bij Ajax ontbreken Cruijff (schorsing), Van Veen en Olsen (blessures). NEC kan vrij volledig aantreden maar zal in de laatste competitiewedstrijd tegen Roda JC en het tweede bekerduel met Ajax Frans Janssen misschien moeten missen. Janssen: ”Ik had in de bekerwedstrijd tegen FC Wageningen al geel gekregen. Met die twee kaarten van zaterdag erbij, sta ik dus op drie. Normaal gesproken wordt je dan geschorst. Maar er is een brief naar de tuchtcommisie de deur uit. Misschien kom ik er dan toch nog onderuit. Je weet maar nooit. Mulderij werd laatst ook een kaart kwijtgescholden.”

Vrijuit

Voor Frans Janssen is dit zijn zesde NEC-seizoen. ”Ik heb er pas vier ingeschoten in deze competitie. Dat is natuurlijk veel te weinig. Maar ja, ik heb ook 14 duels gemist vanwege blessures of schorsingen. Tegen Ajax kunnen we nu in ieder geval vrijuit voetballen. We hebben niets te verliezen. Ondanks die degradatie willen we het publiek iets voorschotelen.”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.