NEC armoe troef

6 December 1982


Voor de trouwe NEC-aanhang was gisteren in de Goffert geen suprise voorhanden. Een klinkende overwinning zou zo langzamerhand wel op zijn plaats zijn geweest, maar niet van dat alles tegen een al even pover PEC-Zwolle.


Dit was een  van onze slechte wedstrijden in het lopende seizoen’, beaamde NEC-trainer Pim van der Meent, ,,aan de ene kant weet je dat PEC een moeilijk te kloppen tegenstander is, en anderzijds speelt bij de eigen jongens de gedachte van het moeten winnen. Het spel werd van onze kant daardoor erg onrustig. Achteraf moet je blij zijn dat Sije Visser tenminste nog de gelijkmaker intikt.’ NEC tegen PEC-Zwolle het was voorwaar geen lolletje. Bovendien zochten de toeschouwers hun toevlucht in leedvermaak, in plaats van hun favorieten over het dode punt heen te schreeuwen. ,,NEC wordt kampioen’, klonk het in de Goffert. Waarop een toeschouwer opmerkte: ,,Ja als ze de stand van de eredivisie op zijn kop zetten.’


Niet beter


De positie op de ladder is er de laatste weken niet veel beter op geworden. Om NEC nu tot een regelrechte degradatie-kandidat te bestempelen, dat zou te ver gaan. Maar mocht het huidige spelniveau gehandhaafd blijven, dan moet men zich in Nijmeegen op het ergste voorbereiden. Vorige week teste NEC de Engelsmn John Teasdale, maar de elfder ure zag men toch geen brood in de Brit, om werkelijk uit de impasse te geraken. Voorlopig moet Van der Meent het in de voorste lijn stellen met Frans Janssen enAlbert Helsper; dit duo kwam ook tegen PEC-Zwolle niet los. En caramboleerde de bal toch goed voor de voeten, dan nog nam het ieder een verkeerde koers.



Breedtepass


Janssen illustreerde zijn gebrek aan zelfvertrouwen nog eens in de 12de minuut. Janssen, gelanceerd door Dick Mulderij, kreeg op rechts vrije doorgang, en stormde alleen op doelman Ad Raven af. In plaats van een verwoestende uithaal volgde een slechte breedtepass, bedoeld voor Piet Wijnberg; de verantwoordelijkheid werd andermaal verschoven, de faalangst bleek weer eens van groter gehalte dan de prestatiedrang. Pim van der Meent heeft nog heel wat te stellen met zijn probleemkinderen. Wat dat betreft is er voor die andere Amsterdammer, Cor Brom, ook nog heel wat werk te verzetten. Alleen na de openingstreffer van Rini van Roon stak enige gedrevenheid de kop op bij de Zwollenaren.


Onverwacht


De doeltreffende aktie van Van Roon  kwam onverwacht. NEC en PEC leken regelreacht op 0-0 af te strevenen, maar de Nijmeegse thee werkte voor PEC blijkbaar als een soort doping. Van Roon tikte de bal naar buiten, Wim Walstra zette voor, Van Roon kopte het ronde ding tegen de rug van Wijnberg, Schellekens was uit positie en Van Roon tikte 0-1 in. Eindelijk kwam er wat leven in de brouwerij. John Vievermans begon te schieten en Van der Meent zond Henk Grim ten koste van Carlos Aalbers de wei in. NEC kwam kort na die wisseling op 1-1. albert Helsper nam de hoekschop voor zijn rekening en Sije Visser tikte met de buitenkant voet beheerst in.



Grimmiger


Het duel werd daarop een tikkeltje grimmiger. De ijverige Wim van Zinnen duwde Walstra van zich af, wat hem op geel kwam te staan, en Peter van der Hengst warmde de handen van schellekens op. De Nijmeegse sluitpost en met hem heel NEC, kroop 13 minuten voor tijd door het oog van de naald. De bal stuiterde door toedoen van Van der Hengst tegen het gezicht van Schellekens op, en om Van Roon het scoren te beletten, vloerde de doelman de ex-ajaxcied ,,Doorspelen’ gebaarde De Schepper, tot opluchting van de NEC-supporters. Ook op die manier hield de scheidsrechter de 1-1 in stand. Eerder ging Grim bij Scheve over de knie; na dat moment werd de bal eveneens niet op de stip gelegd.


NEC-PEC Zwolle (0-0) 1-1
46.van Roon 0-1
63. Visser 1-1

 1.800
 De Schepper

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.