NEC-legioen droomt al van Europa Cup

NIJMEGEN – Heel vroeg in deze regenachtige morgen sloot een zichtbaar vermoeide, maar nog steeds van geluk stralende heer K. vd Veen, secretaris van de supportersclub van NEC, de deuren van het clubhuis bij de Goffert.

Want terwijl de honderden ‘losse’ NEC fans allang op een oor lagen, had de vaste kern van de supportersclub een groot feest gevierd na de kleine, maar toch wel duidelijke overwinning op AZ, medegegadigde voor de finale om de KNVB-beker.

De heer vd Veen was in alle staten. Zijn NEC, zijn voetbalclub had het eindelijk gepresteerd door te dringen tot de finale om de begeerde bokaal. En nu niet Sparta, maar het Bredase NAC de andere finalist was geworden, zag hij het helemaal zitten. “De beker komt in ieder geval voor een jaar in de prijzenkast van NEC te staan”. “Ik moet eens nagaan of de kast wel voldoende ruimte biedt om die grote KNVB-beker te plaatsen. Anders moeten we maar zo gauw mogelijk een nieuwe prijzenkast laten maken”. De secretaris van de supportersvereniging dacht al verder: “Nu krijgen we hier in Nijmegen het volgend jaar Europa-Cup wedstrijden in de Goffert. Een lang gekoesterde wens gaat dan eindelijk in vervulling. Ik zie me en de trouwe NEC-supporters al in het vliegtuig zitten op weg naar een bekerwedstrijd tegen een achter het IJzeren Gordijn of in Portugal of Spanje”.

Achttien bussen vol geladen met supporters waren gisteravond naar Utrecht getogen om getuigen te zijn van de heroische strijd van de Coerver-elf tegen de Molenaar-boys van AZ’67. Inzet een finaleplaats om de KNVB-Beker.
Bij die achttien bussen was er een bezet door echte NEC-fans door dik en dun. Leden van de fanclub, die het NEC-elftal vergezellen waar het gaat of staat. Fans, die de mannen van Coerver steunen in alle omstandigheden. Aanhangers die het elftal niet alleen in eigen Goffert maar ook in Groningen,Maastricht,Rotterdam of Amsterdam zien winnen, maar ook wel zien verliezen. Maar hoe de uitslag ook uitpakt kom bij deze trouwe aanhangers niet aandragen met opmerkingen over de trainer, de spelers of zelfs het bestuur van NEC. De kans is groot dat je als ongewenst persoon de deur of de bus uitgezet wordt.

In bus 18 waren alleen deze vaste supporters van NEC verzameld. Tot hen behoorden de secretaris van de supportersclub de heer vd Veen en de bestuursleden W. Teeuwsen, J. Eichelsheim, A. Prudon, F. Kregting.
De supportersclub telt 163 leden. Ze betalen f 15,- contributie per jaar. Slechts enige fervente aanhangers betalen per jaar f 100,-. Daardoor worden zij gedurende de hele competitie gratis naar alle uitwedstrijden van NEC gereden. Het aantal van 163 vindt de heer vd Meer veel te weinig. “We gaan daar iets aan doen” zegt hij.


Tot de meest verstokte NEC-fans behoort de 76-jarige heer Kersten. Hij woont in Brakkenstein. Alle wedstrijden van NEC van dit seizoen heeft hij al meegemaakt. Vroeger in zijn jonge jaren heeft hij ook korfbal en aan voetbal gedaan. De heer Kersten was zelfs de oprichter van de eerste voetbalclub in Brakkenstein: Voetbalvereniging Emma heette het toen. De heer Kersten miste deze avond zijn vaste kameraad opa Teeuwsen(84) die anders nooit verstek laat gaan, maar uitgerekend vandaag met de bejaardenbond een feestje had.

De heenreis naar Utrecht was in alle rust gedaan. Het is merkbaar stil in de bus. Iedereen zit met zijn buurman te praten over komende slag in Utrecht. Men is toch wel een beetje bang voor die Kist van AZ’67 die in elke wedstrijd goed moet zijn voor een goal. Men vraagt zich af welke ploeg Coerver in het veld zal sturen en of het kleine aantal Nijmegenaren in tegenstelling tot de massa uit Alkmaar wel in staat zal zijn zich hoorbaar te maken.

Stil voor zich uit te staren zich mevrouw Prudon. “Die is al de hele dag ziek van de zenuwen en ze heeft vandaag nog niet gegeten” zegt haar man. “Doe niet zo benauwd” zegt hij tegen haar. “Als we verliezen gaan er achttien bussen met teleurgestelde supporters naar huis. Als we winnen moeten zelfs 150 bussen vol met teleurgestelde supporters naar Alkmaar terug”. Bij het utrechtse stadion aangekomen kijkt men wel met veel plezier op naar die bussenrij van de tegenstanders. En als de AZ supporters bovendien getooid blijken te zijn met witte papieren mutsen, voelt men de moed al helemaal in de schoenen zinken. Maar als direct na het eerste fluitsignaal van de scheidsrechter de mannen van Coerver recht op het doel van AZ afstevenen en fysiek al gauw de meerderen van de jongens van bondscoach Van der Hart blijken te zijn, breekt de Nijmeegse orkaan los. Het NEC-ajajajaj overstemt zowaar de Alkmaarse aanmoedigingen, die niet over een echte slogan blijken te beschikken.

Na het eerste doelpunt komen de flessen cognac uit de flessen te voorschijn. Er wordt stevig gedronken. Want NEC is steeds de betere ploeg. Wel wordt alleen nog gewacht op de tweede treffer. Na rust wordt het toch wel benauwd in de Nijmeegse hoek. AZ dringt stevig aan en Harrie Schellekens moet vele hachelijke situaties voor zijn doel klaren. Het eindsignaal komt als een verlossing. NEC heeft gewonnen!

Terwijl Alkmaar stil afdruipt begint bij Nijmegen victorie.
In de bus wordt via de radio nog met grote spanning geluisterd naar het verslag van  NAC-Sparta. De stand is daar gelijk(1-1), maar Sparta is sterker zegt Dick van Rijn. Tot het gejuich losbarst: NAC heeft 2-1 gescoord en is dus de andere finalist. De terugreis wordt in de beste stemming ondernomen. Het clublied van NEC wordt in alle toonaarden meegezongen, met als grote voorzangeres mevrouw Prudon, die op slag geen maagklachten meer heeft. De nabeschouwing over de wedstrijd is vermakeijk om aan te horen. Iedere NEC’er heeft buitengewoon goed gespeeld. Als iemand durft te beweren dat Jantje Peters toch beneden zijn kunnen speelde krijgt hij de hele bus op zijn nek. Daarom gooit hij het op een andere boeg “Frans Eggenkamp was de grote uitblinker, die Kist van AZ was nergens”. Vlak na Arnhem maakt de heer vd Veen bekend dat het clubhuis vanavond en een groot deel van de nacht open zal zijn. Dat schijnt best te vallen want weer wordt het clublied aangeheven. De elfjarige Bennie Ferwer die stil achter in de bus zat te dommelen wordt er wakker van “ik ga morgenvroeg maar niet naar school” zegt hij hardop “Mijn ouders vinden dat best goed en ook de meester zal er begrip voor hebben”. Heer vd Veen “En nu op 31 Mei met z’n allen naar Rotterdam om de beker te gaan halen. We moeten feitelijk de KNVB zo gek zien te kregen dat de wedstrijd in Den Bosch wordt gespeeld. Dan loopt heel Nijmegen uit”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.