NEC in de bekerfinale

NEC-AZ                    (1-0) 1-0
Kamps(18)

Scheidsrechter: Arie van Gemert
Toeschouwers: 18.000


UTRECHT – De autobusstunt van AZ-geldschieter Klaas Molenaar ten spijt, heeft NEC gisteravond in het Utrechtse stadion Galgenwaard zonder al te veel problemen de finale van de KNVB-beker bereikt.

Het beslissende moment in deze door ongeveer 18.000 toeschouwers bijgewoonde halve finale was de 18e minuut toen NEC’er Piet Kamps knap voorbereidend werk van Jan van Deinsen en Chris Kronshorst vakkundig afrondde. Veteraan Twisk zat er nog wel met een been tussen, maar hij kon toch ook niet voorkomen dat het schot van Piet Kamps in het net achter de uiterst nerveus optredende AZ-doelman Gerrit Vooys belandde.

Het Nijmeegse doelpunt kwam voor AZ’67 als een donderslag bij heldere hemel. In de beginfase van de door Arie van Gemert goed geleide wedstrijd, had NEC het initiatief naar zich toegetrokken en geprobeerd in een hoog tempo AZ zo snel mogelijk op een achterstand te zetten. De Nijmegenaren hadden daarbij goed gezien dat hun kansen vooral lagen in het rechterverdedigingsblok van de Alkmaarders. Daar moest de beslissende slag vandaan komen.

Taktische fout
Cor van der Hart had bepaald dat Ruud Suurendonk als rechtsback moest aantreden. En dat was nu juist de grote taktische fout van de toekomstige bondscoach. Suurendonk die afgelopen wedstrijd van AZ tegen de Go Ahead Eagles ook al geen beste indruk had achtergelaten, had geen enkel verweer op de snelle en behendige acties van Chris Kronshorst en Jan van Deinsen.

Geklopt
Verschillende keren was de conditionele zwakke AZ-captain op pure snelheid geklopt door het NEC-duo. Even ging het nog goed, maar in de 18e minuut had het fatale gevolgen voor AZ. Jan van Deinsen lanceerde Chris Kronshorst met een handig passje; vervolgens ondernam de Nijmeegse middenvelder een solo, waarbij Suurendonk meters tekort kwam. De voorzet van Kronshorst eindigde tenslotte bij Piet Kamps, die zich geen moment bedacht en keihard binnenschoot: 1-0. De klap kwam hard aan voor AZ. In het verloop van de 1e helft bleef NEC heer en meester en kreeg zelfs nog enkele mogelijkheden om verder afstand te nemen van de Alkmaarders. Frans Thijssen kopte maar net naast uit een vrije trap van Sije Visser, een klasse-lob van Jan van Deinsen kon nog maar net door Vooys verwerkt worden, terwijl Cas Janssens alleen op Vooys dreigde af te lopen, toen Arie van Gemert ten onrechte affloot voor buitenspel.
Aanvallend kon AZ er weinig tegenoverstellen.


Noodrem
Al moest Piet Kamps vijf minuten voor het rustsignaal in het rumoerige stadion Galgenwaard aan de noodrem trekken toen de Deen Nygaard doorbrak. Cor van der Hart deed er heel verstandig aan om de overigens ook licht geblesseerde Suurendonk in de rust te vervangen door Co Meijer, die nu als vrije verdediger ging fungeren, terwijl Mol zich op rechts met Jan van Deinsen moest bezighouden. Veel verschil zou het uiteindelijk niet uitmaken. Mol ging wel veel mee naar voren, maar Jan van Deinsen volgde hem nauwlettend er daarmee voor zorgend dat hij toch maar tot weinig aanvallende acties kon komen. De druk van AZ werd in de tweede helft wel groter, maar echt paniek was er in de Nijmeegse defensie nooit. Dat kwam vooral omdat doelman Harry Schellekens een zeer zelfverzekerd man was tussen de palen, dat vrije verdediger Frans Eggenkamp bergen werk verzette en de overige mannen in NEC’s laatste lijn hun directe tegenstanders geen enkele kans gaven.


Afbluffen
Cees Kornelis met name blufte AZ’s belofte Kees Kist jr. volledig af. Eenmaal kon de blonde aanvalsleider zich losmaken van Kornelis, maar toen was Schellekens op zijn post. Ook de buitenspelers van AZ, Hoogesteger en Schaafstra waren fysiek niet opgewassen tegen Visser en Jo Peters. NEC was in totaliteit fysiek sterker. Alhoewel nog niet voor honderd procent professioneel, maar toch stukken meer als AZ, dat ook gisteravond kwaliteit tekort kwam en er niet in slaagde het enthiousiasme te laten prevaleren. Daarvoor had de stunt van Klaas Molenaar wellicht teveel op de broze brigade van Cor van der Hart gewerkt. De enige die zich nog het best met de NEC-spelers kon meten wat betreft hardheid was Flip Stapper, die alles in het werk stelde om zijn collega’s tot grotere daden te inspireren. Maar zonder succes. De beste ploeg bereikte gisteravond in Utrecht de finale. Daar valt niets aan af te dingen. In de tweede helft overheerste bij NEC wellicht de angst om de voorsprong en daarmee mogelijk de finaleplaats uit handen te geven. Maar AZ slaagde er ook toen niet in  die angst uit te buiten.

Tekenend
En het was tekenend voor de situatie dat Cor van der Hart na een half uur in de tweede helft in een soort alles of niets spelletje Twisk uit de ploeg haalde en oudgediende De Jager op de rechtsbuiten positie posteerde. Het was een gebaar tegen beter weten in. Want ook De Jager kwam er nauwelijks aan te pas. AZ probeerde alsnog een gelijkspel en daarmee een verlenging uit het vuur te slepen.

Ongeconcentreerd
Daardoor moest het allemaal te gejaagd. Te geconcentreerd ook. In plaats van in die fase gebruik te maken van de buitenspelers Schaafstra en Hoogesteger werden de ballen in het centrum van de NEC-verdediging gebracht, waar Kist jr. volledig afging. Omdat Cas Janssens tegen teveel Alkmaarders moest opturnen kon NEC uit de snelle tegenstoten niet scoren. Maar wanneer toen meer NEC’ers zich in de voorste linie gewaagd hadden, dan zou een tweede goal niet uitgebleven zijn. Want die zou AZ helemaal niet meer teboven zijn gekomen. Nu bleef het voor NEC tot het allerlaatste moment toch riskant, daarmee het Nijmeegse legioen in spanning houdend. Het eindsignaal kwam dan ook als een bevrijding.

De finale is een feit! Op 31 Mei mag NEC het tegen NAC proberen. Een tegenstander waarvan in de competitie beide malen werd verloren. Er is dus alle aanleiding om de derde maal dit seizoen wel toe te slaan.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.