Zo zagen wij het: NEC – Feyenoord

Nog twee wedstrijden te gaan: eentje thuis en eentje uit. Twee wedstrijden om nog te proberen die felbegeerde vijfde plek te heroveren. Dat was de uitgangspositie van vandaag. Voor die laatste thuiswedstrijd van dit seizoen hadden we echter wel meteen een tegenstander van formaat. Feyenoord trok enkele weken geleden in de eigen Kuip aan het langste eind tegen ons in de bekerfinale. De Rotterdammers zijn inmiddels wel klaar met dit seizoen en dan hoop je uiteraard dat NEC – ook met het oog op de penibele situatie van Ajax – de gunfactor heeft. Slot’s ploegen geven echter geen cadeautjes. Wel ontbraken Timber en Gimenez aan Rotterdamse zijde, terwijl NEC nog altijd Sandler en Van Rooij moest missen. Het weer was prima, dus we mochten ons opmaken voor een mooie voetbalmiddag.

Rober Gonzalez was vandaag in prima doen. Foto: Rob koppers

Tactiek

Meijer begon opnieuw met Sow in de spits in plaats van Ogawa. Baas bleef vandaag op de bank en Rober Gonzalez mocht in de basis starten. Meijer gokte daarmee op snelheid in de uitbraak. Achterin vervingen Ross en Pereira opnieuw Sandler en Van Rooij. Feyenoord zette zoals gebruikelijk weer vroeg en hoog druk, terwijl NEC zich voetballend onder die druk vandaan probeerde te spelen en Sow en Gonzalez in stelling te brengen.

Wedstrijdverloop

Na een sterk begin van Feyenoord wist NEC zich gedurende de eerste helft langzaam terug in de wedstrijd te spelen. We kwamen er enkele malen goed uit, maar misten geduld en zuiverheid in de eindfase. Chery mocht twee keer aanleggen van afstand maar schoot beide keren huizenhoog over. Een inzet van Sano hobbelde aan de verkeerde zijde langs de paal. Aan de andere kant keerde Cillessen op prima wijze in inzet van Minteh, die zich langs Nuytinck had weten te frommelen. Zo bleef het gelijk op gaan tot op slag van rust, toen Stengs veel te veel ruimte kreeg van Proper om te schieten en de bal langs Cillessen werkte voor de 0-1. Meteen daarop floot scheidsrechter Bos voor de rust.

Zoals verwacht verschenen dezelfde tweeëntwintig spelers aan de start van de tweede helft, want Slot had weinig reden om te wisselen en Meijer blijft Meijer. Inmiddels is dat van een aanklacht echter in een compliment veranderd, want binnen een minuut na de hervatting stond NEC gelijk. Chery veroverde de bal op het middenveld en uit de tegenstoot belandde de bal bij Sano, die van toch een aardige afstand de bal hard en geplaatst laag in de verre hoek krulde.

Sano viert zijn doelpunt met Hoedemakers en onze fans. Foto: Rob Koppers

Waar we de gelijkmaker nog stonden te vieren, daar ging het aan de overkant gruwelijk mis. Ueda ontsnapte en mocht vrij op Cillessen af. Nuytinck stormde erin om de Japanner af te blokken, maar was veel te laat en haakte hem. Hierdoor moest hij met direct rood het veld verlaten. De volgende minuten was het volledige chaos bij NEC en ontsnapten we aan een achterstand. Meijer kon vervolgens eindelijk ingrijpen door Sow van het veld te halen voor Baas. Verdonk kwam daardoor op de plek van Nuytinck te spelen. Toch konden we niet voorkomen dat Feyenoord even later alsnog op 1-2 kwam via Minteh. NEC kroop vervolgens een paar keer door het oog van de naald, maar had zelf ook toch nog een tweetal veelbelovende uitbraken. Twaalf minuten voor tijd leek Ross niet verder te kunnen door een blessure, waarna Meijer noodgedwongen besloot om vol op de aanval te spelen door Ross en Hoedemakers te wisselen voor Schöne en Hansen. Binnen 30 seconden na deze wissel deed NEC vriend en vijand versteld staan, want Hansen soleerde zich fraai tussen Trauner en Beelen door naar de 2-2.

Uitslag

Helaas bleek het niet genoeg. Waar NEC even het momentum leek te hebben, daar kwam Feyenoord een paar minuten voor tijd toch weer op voorsprong. Invaller Jahanbakhsh scoorde de 2-3 en dat was ook de eindstand.

Hansen scoorde op indrukwekkende wijze de 2-2 na goed voorbereidend werk van Gonzalez. Foto: Rob Koppers

Scheids

Bos had een makkelijke middag. Al vroeg in de tweede helft moest Nuyitinck inrukken met rood, maar daar had Bos geen VAR voor nodig want het was uiterst opzichtig.

Publiek

Vanuit het uitvak klonk diverse malen een sneer over de door ons verloren bekerfinale, maar zoals gewoonlijk voerden onze fans vocaal de boventoon. Het uitvak hoorde je eingelijk alleen als ze voor kwamen.

Hoogtepunten

De schitterende goal van Sano. En de 2-2 van Hansen was ook meer dan prima. Verder speelde Rober Gonzalez een prima pot.

Dieptepunten

De toch wat domme rode kaart van Nuytinck. Je verwacht toch meer van zo’n geroutineerde speler. Daarna leek de wedstrijd gespeeld voor NEC, al kwamen we nog even fraai terug.

Bram druipt beteuterd af na een wat onbeholpen ingreep op Ueda. Foto: Rob Koppers

Inzet

NEC werkte hard maar was te onzuiver om Feyenoord echt pijn te kunnen doen, vooral in de eerste helft. In de tweede helft knokten we ons nog knap terug in de wedstrijd, zelfs nadat we met een man minder kwamen te staan. Feyenoord kon pas in de slotfase de overwinning veilig stellen. Grote complimenten aan de ploeg.

Conclusie

Helaas verliezen we onze laatste thuiswedstrijd, al is de manier waarop natuurlijk geen schande met tien man tegen Feyenoord. Plek vijf is nu wel definitief uit zicht, maar door het verlies van Utrecht tegen Sparta houden we plek zes nog altijd vast en horen we die volgende week toch over de finish te trekken in Almere. Zelfs zonder Nuytinck, maar hopelijk wel weer met Sandler. NEC gaf in deze wedstrijd na een paar matige weken toch weer een visitekaartje af en mag met opgeheven hoofd de play-offs in, aannemende dat de wedstrijd van volgende week tegen Almere City goed wordt afgesloten. Dat zou een belangrijk voordeel zijn, want met de zesde plek spelen we beide wedstrijden van de play-offs immers in eigen huis. Bovendien is plek zes natuurlijk een fantastische eindstand en onze op één na hoogste notering ooit. Genoeg om voor te spelen dus nog in de laatste competitiewedstrijd van dit seizoen.