Zo zagen wij het: FC Utrecht – NEC

Met FC Utrecht ‘eindigde’ deze middag een belangrijk rijtje wedstrijden voor NEC. ‘Eindigde’ in die zin dat volgend weekend een interlandweekend is, waardoor onze ploeg dus een weekje competitieloos is na deze middag. Ongeacht de uitslag tegen Utrecht kan NEC terugkijken op een prima reeks, want we bereikten de finale van de KNVB beker en we nestelden ons comfortabel in de subtop en de play-off posities. Een overwinning op Utrecht vanmiddag zou zelfs plek 5 serieus binnen bereik brengen. En je zou een gat creëren van 9 punten met plek 9, waardoor een play-off plek eigenlijk wel zo goed als zeker is. Maar ja, Utrecht doet het de laatste maanden onder Ron Jans ook prima en in de Galgenwaard zijn we natuurlijk altijd de underdog, want Utrecht blijft een gedoodverfde subtopper in de Eredivisie. Een puntje zou al een prima uitslag zijn, een verlies ingecalculeerd. In Utrecht troffen we natuurlijk ook enkele oude bekenden, want El Karouani startte op linksback en de arme Branderhorst op de bank. Ole Romeny was er zelfs helemaal niet bij, want die is momenteel geblesseerd. Sowieso zit Utrecht momenteel erg dun in de aanvallers, wat hopelijk in ons voordeel zou kunnen werken.

Lekker vol uitvakje.

Tactiek

We misten vandaag Proper en Chery op het middenveld, maar we hebben met Schöne natuurlijk de luxe van een minimaal vergelijkbare vervanging. We wisten dat FC Utrecht hoog en fel druk zou gaan zetten en dat bleek in de openingsfase ook wel. Het eerste kwartier was het vooral dichthouden achterin bij NEC, zelf kwamen we nauwelijks aan voetballen toe. Het slechte veld hielp daar overigens ook niet bij. Voor een club als Utrecht is dat knollenveld toch best genant. Naarmate de eerste helft vorderde verloor Utrecht wat energie en kroop NEC uit haar schulp, zonder echt gevaarlijk te worden. toch was de beste kans voor NEC uit een vrije trap net buiten de zestien. Verdonk krulde hem prima in, maar Barkas keerde de bal goed. Verder was de eerste helft, net als tegen Heerenveen, teleurstellend en traag.

Ron Jans wisselde twee spelers in de rust en dit was meteen terug te zien bij de start van het tweede bedrijf. Utrecht speelde meteen veel directer en kwam een paar keer dreigend voor het NEC-doel, waarbij Cillessen enkele malen goed ingreep om een achterstand te voorkomen. Waar NEC zich langzaam terug leek te knokken in de wedstrijd, daar kregen we ruim een uur voetbal toch een tegengoal te verwerken. Uitgerekend El Karouani slingerde hem prima voor en Lammers schoot binnen. NEC probeerde vervolgens de gelijkmaker te vinden, maar daardoor kreeg Utrecht ook meer ruimte en was het eerder wachten op de 2-0 dan op de gelijkmaker.

Hier stond het nog 0-0.

 

Uitslag

Beide dingen gebeurden echter niet en dus eindigde de wedstrijd vandaag in een magere 1-0 voor Utrecht. Wellicht dat een gelijkspel een beter afspiegeling van eze wedstrijd geweest zou zijn, maar NEC liet vandaag veel te weinig zien om aanspraak te maken op meer dan een puntje. En het werden er uiteindelijk dus nul.

 

Scheids

Makkelie floot vooral in de eerste helft nogal warrig, maar had verder geen negatieve invloed op de wedstrijd. Nuytinck zag in de eerste helft geel en ook twee Utrechters kregen geel gepresenteerd.

 

Publiek

Met 1200 man hadden we wederom een vol uitvak en de sfeer was zoals gebruikelijk opperbest. Het mocht helaas niet baten vandaag.

“Zien we weer niks!”

 

Hoogtepunten

Helaas vielen er geen hoogtepunten te noteren vanmiddag. Het was teleurstellend wat we te zien kregen. Van beide kanten, maar vooral voor ons uiteraard.

 

Dieptepunten

Vandaag gaven er te veel spelers bij NEC niet thuis. Het tempo lag veel te laag om Utrecht pijn te doen.

 

Inzet

NEC was veel te slordig aan de bal om echt aanspraak te maken op meer. Er lagen zeker kansen, maar we speelden het totaal niet goed uit vandaag.

Hoog he?

 

Conclusie

Het gaat de laatste maanden zo lekker bij ons dat je wel eens vergeet dat overwinningen geen vanzelfsprekendheid zijn. Utrecht heeft op papier een betere en vooral bredere selectie, zijn de laatste maanden prima in vorm en hebben al 10 duels niet meer verloren in de Galgenwaard. Dan weet je dat het een moeilijke middag gaat worden. En als te veel spelers niet bij de les zijn, dan krijg je soms het deksel op de neus. Een gelijkspelletje was op basis van het vertoonde spel wellicht een meer realistische afspiegeling geweest van deze wedstrijd, maar een 1-0 uitverlies is geen schande. Wat wel teleurstellend is, is de manier waarop. NEC slaagde er moeilijk in om onder de hoge druk van Utrecht uit te spelen en wanneer dat wel lukte was het tempo veel te laag om zelf iets te forceren. Het was allemaal erg statisch en ongeïnspireerd. Meijer greep pas laat in, maar had vanmiddag ook te maken met een zeer magere bank. Waar de nederlaag terecht was, was deze tegelijkertijd ook onnodig, want we kwamen eigenlijk weinig in gevaar en buiten die ene goal gaven we nauwelijks iets weg. In zo’n wedstrijd kan het dan beide kanten op vallen en vandaag was dat spijtig genoeg voor ons de verkeerde kant. Jammer maar helaas, hopelijk zijn na de interlandweek Chery en Proper weer beschikbaar. Verder maar snel vergeten deze pot.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.