De week van…de toekomst

Op weg naar huis, na de wedstrijd tegen FC Utrecht, kreeg m’n fiets een lekke band. Ja hoor, eerst een kansloze nederlaag en dan dit. Een ouderwetse NEC dag. Een dag zoals we er zoveel hebben meegemaakt. Kansloze nederlaag en thuis ontdek je een nieuwe kras op je auto. Kansloze nederlaag en je voelt een verkoudheid opkomen. Kansloze nederlaag en je vrouw is chagrijnig. Etcetera.

Al snel voel ik me een aansteller. Die oude reflex slaat natuurlijk nergens op, we beleven een fantastisch seizoen.

En dit seizoen blijft mooi, ook als we aan het einde van de rit met lege handen staan: dat we de bekerfinale hebben verloren, de vijfde plaats niet hebben gehaald en de playoffs niet gewonnen. Er is een reeële mogelijkheid dat het zo gaat lopen. Al denken we daar nu liever niet over na, het is goed om daar even bij stil te staan. Juist om het seizoen niet achteraf te verpesten met boze teleurstelling.

Ook als we met lege handen staan hebben we namelijk een geweldige reeks wedstrijden gespeeld, hebben we heel goed voetbal gezien en hebben we genoten van spelers van ongekend niveau. Het is allemaal ontzettend goed voor een club die na de promotie nog volop in opbouw is.

Foto: Rob Koppers

Een andere valkuil is de kater die ons na dit seizoen vroeg of laat gaat overkomen. Want een bekerfinale en/of Europees voetbal is voor een club als NEC niet te overtreffen. De komende seizoenen zullen vrijwel zeker minder zijn.

Dat wetende, is de vraag in hoeverre de club toch kan profiteren van het momentum. Wat kunnen we van dit seizoen meenemen om structureel op een hoger niveau uit te komen? Dat is geen eenvoudige opgave, kan ik je verzekeren. Er zijn genoeg voorbeelden waarbij dit mis liep.

Neem onze laatste bekerfinale in 2000. Drie jaar later zat de club zwaar in de financiële problemen en moest het stadion worden verkocht. Een klap die we eigenlijk nooit te boven zijn gekomen. Na het bereiken van Europees voetbal in 2008, kwam er ook niets op gang waar de club structureel beter van werd. Subtoppers als PEC Zwolle, FC Groningen en Vitesse, die de KNVB Beker wonnen in respectievelijk 2014, 2015 en 2017, degradeerden in 2022, 2023 en wellicht 2024.

Ik hoor van verschillende supporters dat we nu versneld moeten doorpakken. Maar hoe dan? Europees voetbal levert geld op, een paar goede transfers ook, maar structureel verandert dat niks. Het stadion zit vol, de prijzen van de seizoenskaarten worden nog een keer flink verhoogd, maar dat zal het verschil ook niet maken. Misschien nog wat extra sponsordeals en dan heb je het gehad.

Stadion. Daar hebben we dat bijna magische woord weer. De enige manier om echt een stap omhoog te zetten is dat vermaledijde vernieuwde stadion. Zal dat stadion er eerder staan nu we de bekerfinale spelen of zelfs winnen? Dat is de vraag en ik betwijfel het.

Geruststellend is dat de club er nu een stuk beter voor staat dan in 2000 en 2008. Er is stabiel en kundig management en we hebben niet tientallen kleine investeerders met een eigen mening, maar één investeerder die meedenkt. Dat heeft de club goed voor elkaar en zorgt er hopelijk voor, dat we voorlopig op dezelfde weg, dus langzaam vooruit, verder kunnen.

Maar vergeet vooral niet te genieten van het ‘nu’. Dein lekker mee op de hype die de komende weken in intensiteit alleen maar aan kracht gaat winnen. We zullen gelukzalig de kilometerslange stroom bussen aanschouwen als deze richting Rotterdam trekt. We zullen trots zijn op de Rood Groen Zwarte massa in het stadion. De sfeeractie van Legio zorgt voor vochtige ogen. Als we winnen wanen we ons in de zevende hemel, het feest zal ongeëvenaard zijn…maar wees realistisch over wat er daarna komt.

Wichard

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.