Zo zagen wij het: Almere City – NEC

Vandaag was de apotheose van Eredivisieseizoen 2023-2024. Al zijn er voor NEC eigenlijk natuurlijk nog minimaal één, maar hopelijk twee extra duels te gaan in de play-offs voor Europees voetbal. Niettemin, hoe die ook uitpakken, vandaag kon NEC sowieso een beetje clubgeschiedenis schrijven met haar op-een-na-hoogste eindklassering met en passant ook nog eens het hoogste puntenaantal ooit. Tot vandaag was de beste klassering immers de vijfde plek die behaald werd in 2002-2003, toen we 51 punten haalden. Bij winst tegen Almere City zou NEC zeker zijn van plek zes met 53 punten. Alleen winst van Utrecht uit bij AZ en een eigen verlies zou nog roet in het eten kunnen gooien en ons veroordelen tot plek 7. Nog steeds een mooi resultaat natuurlijk, maar het zou toch een beetje een domper zijn na zo’n mooi seizoen. In een winderig maar zonnig Yanmar stadion was er dus nog genoeg om voor te spelen, al was er ook de ruimte om wat spelers te sparen voor de play-offs. NEC trad vandaag overigens al meteen aan in het nieuwe lichtblauwe tenue met eveneens nieuwe hoofdsponsor Nexperia op de borst.

Het weer was lekker vandaag.

Tactiek

Rober Gonzalez was vandaag afwezig door ziekte. Ook voor Sandler en Van Rooij kwam de wedstrijd nog te vroeg, terwijl Bram Nuytinck door zijn rode kaart tegen Feyenoord een schorsing moest uitzitten. Daarom startten we achterin met Baas, Verdonk, Ross en Pereira. Door de afwezigheid van Gonzalez startte Hansen op rechts en Sano op links. Ogawa startte weer in de spits, wat ook wel logisch is nu we weten dat Sow aan het einde van dit seizoen vertrekt.

 

Wedstrijdverloop

Ondanks dat er voor Almere niks meer was om voor tre spelen, wilde de thuisploeg duidelijk een goede laatste pot neerzetten voor het thuispubliek. De ploeg speelde vanaf het begin met veel drang vooruit en zag dit na een kleine twintig minuten ook beloond worden. Ross verdedigde uit op Sontje Hansen, maar die begon onnodig met de bal te klungelen op de rand van ons eigen strafschopgebied en verloor die vervolgens, waarna Van la Parra de bal achter Cillessen in de verre hoek knalde. Kort daarop volgde een zeer curieus moment. Verdonk rostte een bal weg, die per ongeluk tegen een mevrouw van de technische staf van AZ aan kwam. Verdonk liep naar de zijkant om zich te excuseren, maar werd door Alex Pastoor tegengehouden en teruggeduwd. Vervolgens mngde Chery zich in de confrontatie, waarna opeens de vlam in de pan sloeg en beide ploegen en technische staffen over elkaar heen vielen, inclusief een woedende Rogier Meijer. Nadat het brandje gesust was kregen zowel Meijer als Pastoor een gele kaart gepresenteerd, al snappen we nog steeds nie twat er nou precies gebeurde. Na een goed half uur voetbal kwam NEC langszij. Chery stuurde Hansen prima weg. Hansen leek zich eerst vast te lopen op de keeper, maar frommelde zich half liggend tussen de grabbelende handen van de goalie door en wist de bal terug te leggen op Chery, die met een fraaie geplaatste lob Sano vond die vervolgens vrij kon inkoppen. Even later had het zelfs 1-2 moeten zijn na schitterend voorbereidend werk van Baas, maar Chery zag zijn inzet met kunst- en vliegwerk van de doellijn gekeerd worden. Terwijl Sontje na een aanvarong strompelend de rust probeerde te halen, daar kopte uitgerekend Proper op slag van rust de 1-2 binnen na een goede strakke vrije trap van Chery.

In de tweede helft kwam Sow in het veld voor Hansen. NEC kreeg enkele prima kansen op uitbreiding van de score. Na een goed uur voetbal schoot Ogawa zijn elfde goal van het seizoen binnen voor de 1-3, daarmee het moyenne van Mattsson evenarend. Niet veel later had Proper de 1-4 op de slof, maar hij kreeg de bal niet langs de keeper van Alemere City gewurmd. Even later werd hij -ongetwijfeld met het oog op de play-offs – gewisseld voor Lasse Schöne. Tien minuten voor tijd maakte Chery er zelfs nog 1-4 van, nadat Sow prima was weggestoken en zeer onzelfzuchtig de bal breed legde voor de geboren Hagenees die hem prima binnen schoot. Even later werden Hoedemakers en Ogawa en gewisseld voor Olden Larsen en Rossen, waardoor Sow centraal in de spits kwam te staan.

Uitslag

Het bleef bij 1-4, waardoor NEC het clubrecord van hoogste aantal doelpunten ooit in de Eredivisie nog even heeft aangescherpt. Maarliefst 68 keer troffen we dit seizoen het net. En als we een overzicht zouden maken van die goals, dan zouden meerdere goals ook nog eens aanspraak kunnen maken op mooiste doelpunt van dit seizoen.

Scheids

Van der Graaf floot degelijk. Hij moest even ingrijpen bij het rare opstootje bij de Almere City-bank, maar verder had hij de boel goed in de hand.

Publiek

Het aanwezige publiek werd vandaag op een zeer leuke wedstrijd getrakteerd met veel kansen – vooral voor NEC, maar ook Almere City deed een aardige duit in het zakje. Apart genoeg zaten de uitfans in het vak naast de meest vocale thuisfans, wat een beetje een vreemde ambiance creëerde.

Gewoonlijk bepaald niet het meest sfeervolle stadion in Nederland, maar ondanks die vreselijke hekken zat de sfeer er vandaag goed in.

Hoogtepunten

Chery onderscheidde zich met twee assists en een goal. Helaas lijkt het er sterk op dat hij komend seizoen naar Antwerpen gaat, maar hopelijk kan hij eerst nog twee keer vlammen in de Goffert.

Dieptepunten

Sontje Hansen kon wederom geen negentig minuten vol maken. Wat heet, hij haalde de rust slechts trekkebenend. We nemen maar aan dat het een lichte blessure betrof, maar het blijft toch behelpen met hem. Voetballend is hij bij vlagen fantastisch, maar een topsportmentaliteit hebben we helaas nog niet kunnen ontdekken bij hem. De Hansen die bij Almere City rond liep op linksbuiten liet vanmiddag een stuk meer zien.

Inzet

Het begin was een beetje afwachtend en de openingsgoal was nogal klungelig, maar NEC herstelde zich prima en speelde verder een volwassen duel. Na de 1-3 was er geen vuiltje aan de hemel meer.

Conclusie

Op een hele leuke voetbalmiddag werden vanmiddag de laatste drie punten bijgeschreven voor seizoen 2023-2024. Drie punten die ons het hoogste puntentotaal bezorgen in onze historie. Want zelfs in het seizoen waarin we als vijfde eindigen wisten we ‘slechts’ 51 punten bij elkaar te sprokkelen. Qua punten is dit dus het beste seizoen ooit en ook qua doelpunten (68 keer gescoord in totaal!) is dit seizoen een nieuw Eredivisierecord voor onze club. Wat volgt is nog een toetje waarbij NEC het thuisvoordeel heeft. Donderdag zal daarvoor het eerste duel tegen Go Ahead Eagles gespeeld worden in de eigen Goffert. Mochten we die winnen, dan zal zondag de winnaar van Utrecht – Sparta op bezoek komen. Een spannende week dus nog voor de boeg, maar we mogen gerust zeggen dat het seizoen nu al zeer geslaagd is. Meijer heeft fantastisch werk verricht na een zeer slechte start en is in alle facetten gegroeid als trainer. Nog een korte eindsprint om dit seizoen nog extra glans te geven en dat is deze ploeg wel toevertrouwd. Success allemaal en gefeliciteerd met dit schitterende resultaat!!

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.