FC Volendam – NEC, geen verslag

Ons wedstrijdverslag liep een keer vertraging op. Hoeveel woorden moeten we nu dan nog vuil maken aan de veredelde oefenpot tegen FC Volendam? Niet veel. Natuurlijk was het een hele opluchting dat NEC zo kort na de bekerwedstrijd de drie punten binnenhaalde. Maar de manier waarop! Hoe kon Volendam ons met dat afwachtende slappe optreden zo in de kaart spelen? Zelden vertoond. De wedstrijd had zo’n bedroevend niveau, dat iemand de Volendammers eraan moet herinneren dat ze nog steeds in de Eredivisie spelen.

Ook de presentator van ESPN en analist Mario Been waren het erover eens dat NEC dit klusje op 50% had geklaard. Je voelt je bijna een topclub. Grappig is de bocht waarin Mario zich steeds moet wringen om het succes van NEC te verklaren. Hij heeft in het begin van het seizoen namelijk steeds gezegd dat de selectie van NEC bepaald niet overloopt van kwaliteit. Met ander woorden, de kritiek op Meijer was niet terecht. Nu is zijn verhaal: Meijer heeft er toch een goed team van gemaakt, dat vooral ook heel hard voor elkaar wil werken. Heel knap. En, oh ja, een paar spelers doet het opvallend goed.

In werkelijkheid is dit één van de beste selecties die NEC ooit heeft gehad. En Mario weet dat.

En weer was het feest in het uitvak. Foto: Daan

NEC strijdt momenteel nog op drie fronten. De beker natuurlijk, plek 5 en de play offs. Het bereiken van plek vijf zou als prestatie ook enorm zijn hoor, maar toch niet zo groot als het winnen van de beker. Daarvoor moet je Feyenoord in de Kuip verslaan en dat lukt bijna niemand.

De vraag die veel doorgewinterde NEC-supporters zal bezighouden is of NEC de huidige succesvolle flow wel vol kan houden? Het antwoord is: het ziet er redelijk goed uit. We blijken op dit moment namelijk over een behoorlijk brede en flexibele selectie te beschikken. Jongens als Verdonk, Baas en Sano zijn op meerdere posities (heel) goed. Borges Sanches heeft een teken van leven gegeven, Pereira is terug, Lars Olden Larsen wordt beter, Sow is een aanwinst als tweede spits. Met andere woorden, een paar blessures of schorsingen zijn niet meteen het einde van dit NEC. We kunnen dit volhouden. Enige uitzondering is Sandler. Die is onvervangbaar.

Mocht het inderdaad lukken zo door te gaan en zelfs de beker te winnen, dan zal er sprake zijn van euforie en hopelijk grote alertheid. PEC Zwolle won de beker in 2014 en degradeerde in 2022. FC Groningen won de beker in 2015 en degradeerde in 2023. Vitesse won de beker in 2017 en …

… maar vergeet vooral niet te genieten.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.