De week van … domheid tot schoonheid

Het was een week van ditjes en datjes. Van eindeloze stompzinnigheid, kleine en grotere irritaties en een beetje schoonheid.

Voor de portie stompzinnigheid kijken we naar het noorden. Daar zit een club die al sinds Karel Aalbers er de macht overnam, een topclub probeert te worden terwijl er nooit meer dan een leuke provincieclub heeft ingezeten. Nu volg ik niet heel nauwgezet wat er rond die club allemaal speelt, wat de supporters daar van die hele toestand vinden. Maar echt veel verzet tegen de schimmige figuren die de club de afgelopen jaren naar de top zouden ‘helpen’, heb ik nooit gehoord. Liever hield men zichzelf voor de gek met de gedachte een echte subtopclub te zijn, misschien wel een club die tegen de top aanschurkt. Maar waar een AZ dat geheel zelfstandig wel is, was er elk jaar meer dan tien miljoen Russisch geld nodig om meer te zijn dan een PEC Zwolle of een NEC. Het boven je stand leven is zelfs zo verslavend, dat men zichzelf liever steeds verder de grond in boort dan een andere weg in te slaan.

En NEC dan, hoor ik je zeggen? Er zijn twee belangrijke verschillen. Boekhoorn is geen schimmige Rus of Amerikaan en hij heeft nooit de pretentie gehad van NEC meer te maken dan het is, namelijk een leuke provincieclub.

Voor een grote ergernis konden we deze week weer bij de KNVB terecht, of beter de afdeling arbitrage. De onterecht overgenomen strafschop van RKC was de zoveelste megablunder die de VAR op haar kerfstok kon zetten. Dit was niet eens een interpretatiekwestie, gewoon het verkeerd toepassen van de spelregels. Tenenkrommend. Van mij had NEC dit best aan mogen vechten. Waarom zou het team zich in de tussentijd niet gewoon op het voetbal kunnen blijven concentreren? Bovendien had de KNVB ons al bij de ballen door de wedstrijd, na de bekerwedstrijd op dinsdag, niet te willen verplaatsen.

Hij had ‘m. Foto: Rob Koppers

Ook de wedstrijd tegen FC Volendam, na de bekerwedstrijd tegen sc Cambuur wordt niet verplaatst. Stel je voor dat we in Friesland een verlenging moeten spelen? Dan heb je woensdagmiddag misschien nog een uitlooptraining, donderdag een training en vrijdag weer in de bus naar Volendam. Zo neem je je eigen competitie niet serieus. Dit is toch ook wel een flinke ergernis hoor.

Voor een kleine ergernis zorgde Johan Derksen met zijn interview in De Gelderlander. Het bestaan van Derksen als mediapersoonlijkheid, als iemand naar wie geluisterd wordt, als iemand die een mening zou hebben die ertoe doet, zegt veel over de tijd waarin we leven. Kennis en kunde doen er steeds minder toe, een leuke babbel is alles.

Of het nou gaat om politiek, milieu, de boeren, om voetbal in het algemeen of om NEC in het bijzonder, hij lult maar wat. Voor een megasalaris kwijlt hij alles onder. Niet gehinderd door enige kennis van wat dan ook, is de mening van Derksen een factor in onze samenleving. Derksen looft Sontje Hansen, wat een idioot.

Gelukkig kan ik afsluiten met een moment van schoonheid. Om naar één van onze beste en aardigste spelers ooit te kijken, moeten we tegenwoordig een Champions League-wedstrijd inschakelen. De man die de mooiste passeerbeweging maakte die ik ooit in De Goffert heb gezien, maakte zijn debuut voor FC Kopenhagen tegen Manchester City. Kopenhagen had zoals verwacht niet veel in te brengen, maar Mattsson maakte een schitterend doelpunt. Even kon ik me voorstellen dat hij heel graag naar FC Kopenhagen wilde vertrekken. CL spelen in een  mooie ambiance tegen de absolute top, en dan scoren! Maar, nog één zo’n wedstrijd en dan is het de rest van het seizoen uitwedstrijdjes afwerken voor een paar duizend man tegen Silkeborg, Viborg en Velje BK. Mattsson is naar de verkeerde club gegaan, NEC had ‘m pas in de zomer moeten verkopen en heeft een te lage transfersom gekregen. Maar ja, dat is allemaal geschiedenis.

Zondag wacht Ajax, een wedstrijd die we na het verlies tegen RKC, eigenlijk gewoon moeten winnen. De verdediging van die gasten is zo slecht, dat je er minimaal drie in moet kunnen leggen. Je moet alleen zien te voorkomen, dat Brobbey er bij ons vier in legt. Hup NEC!

Wichard

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.