Zo zagen wij het: NEC – Sparta Rotterdam

Jammer, jammer, jammer, het was bijna de perfecte voetbalavond. Heel goed spelen, volledig tegen de verhouding op achterstand komen, gelijk maken en dan in de laatste minuut of zo, de winnende binnen schieten. Dat laatste gebeurde dus niet, het bleef 1-1, maar met een kopbal op de paal in de allerlaatste seconde van de wedstrijd, was de rood-groen-zwarte voetbalhemel heel dichtbij.

Vanaf de eerste seconde pakte NEC de Rotterdammers bij de strot. Het tempo lag hoog, de tegenstander werd effectief afgejaagd, het was dynamisch, de passing hard en strak, de passie droop ervan af. En dat 103 minuten lang.

Ja, NEC voetbalde heel goed. Natuurlijk, het leverde maar één doelpunt op en dat was te weinig, er waren misschien te weinig grote kansen, maar dat deed weinig af aan de prestatie en de amusementswaarde. Elke topploeg weet hoe moeilijk het kan zijn een tegenstander te verslaan die massaal en gedisciplineerd verdedigt, nu was NEC die topploeg. Er was 66% balbezit, 26 doelpogingen (Sparta 9), 11 corners (Sparta 3).

Iván Márquez N.E.C.-Sparta 28-1-2023
Iván Márquez deed gewoon mee. Foto:Rob Koppers

Uitslag
Ook bij Sparta hadden ze het door, ze hadden niks te vertellen en waren dan ook blij met hun puntje. Bij NEC werd er gebaald om de uitslag maar was er ook de trots op het goede spel.

Publiek
In het weer uitverkochte stadion zat het publiek vanaf de eerste seconde op het puntje van de stoel. Geboeid door het spel, steeds bevreesd voor dat ene momentje waaruit de tegengoal viel, er vol achter op weg naar de 1-1 en de 2-1…uiteindelijk teleurgesteld en dankbaar tegelijk.

Scheids
Net als vorige week tegen FC Emmen, moest de aangewezen scheidsrechter wegens ziekte worden vervangen, in dit geval door Dennis Higler. Die vloot goed en had vooral veel te stellen met een blessure-epidemie onder de Spartanen. Om de haverklap lag er weer eentje op de grond te janken. Door in totaal 13 minuten tijd bij te trekken, deed Higler wat hij moest doen.

Hoogtepunten 
-Volop hoogtepunten, duidelijk. We pikken er nog eentje uit: Dirkje Proper, jongen wat ben je goed. Blijf volgend seizoen nog en ga dan voor minimaal tien miljoen ergens anders voetballen, of blijf en ga met NEC naar de top.

Dieptepunten
-Aarrgghh, die uitslag.
-Tijdrekken moest verboden worden.
-Kwamen de toeschouwers op tijd het stadion in? Dat leek wel beter te gaan. Maar, tenzij je ervan houdt om in de pismodder, in een met griep-, RS-, corona-aerosolen doorwolkte griebuszooi, te plassen, of echt hoge nood hebt, blijf je in de rust beter lekker op je stoel zitten.

Inzet
Geweldig, echt geweldig.

Pedro Marques viel in en maakte een mooie spitsengoal. Foto: Rob Koppers

Tactiek
De ene 4-3-3 is de ander niet. Je kunt een opstelling maken, een tactiek bedenken, maar dan heb je nog geen goed spel. Er moet ook geloof zijn bij de spelers, lef, discipline, fitheid. En de juiste spelers op de juiste plaats. Zo lijkt het veel verschil te maken, dat Cissoko als basisspeler op linksbuiten speelt in plaats van middenvelder Mattsson. Er is op die flank nu veel dreiging. Cissoko kan buitenom en binnendoor en de samenwerking met El Karouani is ook heel goed.

Maar na de winterstop lijken meer dingen op z’n plaats te vallen. Dimata laat zien hoezeer we anderhalf seizoen lang een goede spits hebben gemist, Sandler laat zien dat de opbouw van achteruit beter kon, Proper gaat als een komeet en lijkt bezig leermeester Schöne te overvleugelen (en dat zal Schöne waarschijnlijk prima vinden). En dan krijg je opeens geloof, dan zien de spelers opeens hoe goed dit team kan voetballen als je van eigen kracht uitgaat. De teamspirit was er altijd wel, maar de energie die het team nu levert (of de ‘intensiteit’, zoals dat tegenwoordig heet), is gewoon groter dan voor de winterstop.

Ongetwijfeld zien we nu het spel dat Meijer voor ogen heeft, maar dat je niet zomaar op de mat legt. Je stopt er van alles in, maar op een gegeven moeten die puzzelstukjes een keer op z’n plek vallen.

Conclusie
Ok, misschien is de euforie hierboven een beetje teveel van het goede. Is dit onze nieuwe niveau? Dat zal de komende weken moeten blijken, tegen Go Ahead Eagles, Cambuur, Excelsior, Volendam. De grote vraag is nu: Tannane? Speelde NEC (mede) zo goed omdat hij niet meedeed, of wordt het met hem nog beter?

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.