Zo zagen wij het: Go Ahead Eagles – NEC

Om er maar weer eens een dooddoener in te gooien: vandaag speelde NEC een typisch 6-puntenduel. Go Ahead verkeert in dezelfde regionen als NEC, dus bij winst sla je een belangrijk gat met de onderste regionen en bij verlies raakt het uitzicht op Europees voetbal verder uit zicht. Maar ja, uit in Deventer is altijd lastig en bovendien misten voor deze wedstrijd ook nog eens Dimata en Sandler. Beide spelers waren essentieel voor de beter fase van NEC na het WK, maar waren vandaag helaas ziek. Sandler geeft de afgelopen weken achterin wat broodnodige rust en blijkt bovendien ook nog eens een prima opbouwer, terwijl Dimata het licht lijkt te hebben gezien en zich steeds meer begint te ontpoppen als een balsterk centraal aanspeelpunt. In hun plaats kwamen Kramer en Marques. Ook Tannane keerde terug van zijn schorsing om de plek over te nemen van de inmiddels naar Aarhus vertrokken Duelund. Go Ahead – NEC dus, op voorhand een typische gelijkspelwedstrijd, maar NEC zal vertrouwen getankt hebben uit de prima wedstrijd tegen Sparta. Toch?

De stemming zat er zoals gebruikelijk weer goed in in het uitvak.

Tactiek

Als er vertrouwen was getankt tegen Sparta, dan was daar in de beginfase helaas toch weinig van te merken. Naar goed gebruik zette Go Ahead vanaf de aftrap hoog druk en duwde NEC achteruit. Hoewel NEC zich na een stormachtige openingsfase van de gastheren onder de druk uit wist te spelen, bleef het bij ons erg onrustig ogen achterin. De opbouw van achteruit was bij vlagen dramatisch en NEC riep de problemen veelal over zichzelf af. De defensie wist het middenveld niet te bereiken, omdat Proper en Schöne allebei vastgezet werden ofwel niet voeldoende inzakten om afspeelmogelijkheden te creëren. Vervolgens verloor NEC ofwel de bal na lange halen vooruit (waar Dimata ontbrak om die ballen op te vangen) of meermaals in gevaarlijke countersituaties kwam door slordig balverlies bij het opbouwen over de flanken. De ploeg van Hake het het tactisch dus goed voor elkaar, zonder zelf geweldig te voetballen maar wel met veel strijd en pressie. Door de aanvoer door het midden via Proper en Schöne te verstoren kwam Tannane bovendien voorin op een eilandje. NEC kwam nauwelijks tot aanvallen, terwijl het bij een zoveelste snelle omschakeling van Go Ahead na balverlies van NEC in de 37e minuut wel raak was. Stokkers duwde zich simpel voor Van Rooij na een leep (of meer waarschijnlijk nogal gelukkig) doorgetikt balletje van Lidberg en Cillessen was kansloos. In het tweede bedrijf bracht Meijer Verdonk in het spel en werd El Karouani doorgeschoven naar linksbuiten ten faveure van Cissoko. Go Ahead beperkte zich vooral tot vertragen en over de grond rollen, terwijl NEC veel te traag en te slordig was om echt een vuist te kunnen maken. Het inbrengen van Musaba en nota bene Ilias Bronkhorst in de spits voor Marques en Schöne was illustratief voor onze aanvallende armoede voorin. Zonder Dimata was het weer en tandeloze bedoeling.

 

Uitslag

1-0 dus, en daar valt helaas weinig op af te dingen. De thuisploeg toonde vooral in de eerste helft simpelweg meer strijd en gooide na de voorsprong de deur op slot. NEC speelde in een veel te laag tempo en zonder ideeën om de Deventenaren pijn te kunnen doen.

 

Publiek

Het uitvak zat weer aardig vol, maar de meegereisde fans zagen een zeer teleurstellende wedstrijd van NEC.

Donkere wolken pakten zich letterlijk en figuurlijk samen boven de Adelaarshorst.

 

Scheids

Arbiter Blank had het niet al te moeilijk vandaag.

 

Hoogtepunten

Helaas geen te bekennen vandaag. NEC werd puur op strijd volledig afgetroefd door een voetballend toch zeer pover Go Ahead.

 

Dieptepunten

Leuk dat hij een belangrijke goal scoorde tegen Sparta, maar als basisspeler blijft Marques helaas echt een aanfluiting. Kan geen bal vasthouden en lijkt alleen nuttig als late invaller. Tannane had duidelijk niet geprofiteerd van een paar weken gedwongen rust en oogde veelal gefrustreerd over zijn medespelers, terwijl hij zelf toch echt bij voortduring strooide met foute passes en ingeleverde ballen. De paar momentjes waarop hij zijn kwaliteiten toonde wogen helaas niet op tegen zijn gebrek aan meeverdedigen en zijn vertragende invloed op het aanvallende veldspel van NEC. Maar de eerlijke conclusie is dat de hele ploeg vandaag op strijdlust collectief door de ondergrens zakte.

 

Inzet

Die viel onkarakteristiek voor dit NEC vandaag flink tegen. Onze ploeg werd overal op het veld op strijdlust afgetroefd en wist zelf geen moment in het spel te komen. Het was slappe hap.

 

Conclusie

Een totale off-day van NEC, kunnen we wel stellen. We creëerden helemaal niks voorin, wat deprimerende herinneringen opriep aan de eerste seizoenshelft. De cynicus zal wellicht wijzen op de terugkeer van Tannane, die op een goede dag met afstand je beste en meest belangrijke speler is maar die als het qua voetbal niet lekker loopt ook als stoorzender kan dienen. Maar realistisch beschouwd was het grote verschil vandaag toch echt het verschil in instelling en inzet tussen de beide ploegen. Go Ahead zag dit duel als cruciaal om aan te haken bij de middenmoot, terwijl NEc het leek te benaderen als een oefenpotje. Bovendien was  er de afwezigheid van Dimata voorin en Sandler achterin. Sandler heeft zich de afgelopen weken stiekem toch ontpopt als een zeer belangrijke spil voor de aanvallende intenties van NEC, verdedigend solide en in de opbouw bijna functionerend als een extra middenvelder. Zonder hem was de aanvoer naar en de druk op ons middenveld vandaag een flink stuk groter. En met Dimata misten we een speler voorin die een bal kon vasthouden. Marques was werkelijk dramatisch en afgezien van zo nu en dan een leuke goal hoort hij gewoon niet op dit niveau thuis helaas. Al is het te hard om alleen hem eruit te lichten vandaag, want de hele ploeg gaf vandaag simpelweg niet thuis. Het was naatje. Hopelijk dat we woensdag tegen Feyenoord in de beker uit een ander vaatje kunnen tappen, anders kunnen wie die pot wel schriftelijk afdoen.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.