Zo zagen wij het: FC Emmen – NEC

De blammage tegen PSV werd nog een beetje verzacht door de twee schitterende goals van Tannane. Helaas verstapte Tannane zich bij de tweede goal en ligt hij er nu een paar weken uit. Tegen FC Emmen betekende dat dus dat er uit een ander offensief vaatje getapt moest worden vanmiddag. Ook defensief moest er wat veranderd worden, want Marquez – waarvan we deze week leerden dat zijn contract helaas niet verlengd wordt – moest vandaag een schorsing uitzitten.

Marquez ligt momenteel een beetje onder vuur bij de fans, want na al zijn openlijke liefdeverklaringen aan onze club kwam hij toen puntje bij paaltje kwam toch met nogal onrealistische eisen voor een contractverlenging. Want laten we wel wezen: wie gaat er in hemelsnaam een 29-jarige verdediger die zich tot aan vorig seizoen eigenlijk weinig onderscheiden heeft een vier-jarig contract aanbieden met een voor NEC-begrippen onrealistisch salaris? Ongetwijfeld zullen de regelingen met Cillessen en Tannane bij deze onderhandelingen in het achterhoofd van Ivan hebben meegespeeld. Maar helaas voor Marquez valt hij – hoe geweldig we hem ook vinden – niet in diezelfde categorie. En dus kunnen we geen Ajax-salarissen gaan lopen betalen voor 3-4 jaar. Het is te hopen dat Marquez een mooie nieuwe uitdaging vindt ergens in Duitsland of zo en dat we de rest van het seizoen in een goede verstandhouding kunnen uitspelen. Stiekem kijken onze fans ondertussen met een schuin oog naar Italië, waar Sampdoria lijkt te gaan degraderen. Bij degradatie is Bram Nuytinck daar namelijk transfervrij…

Maar goed, eerst moest de horde Emmen dus nog geslecht worden. Emmen knoktzelf nog altijd tegen degradatie, terwijl NEC een overwinning nodig heeft om aan te blijven haken bij de Europese play-offs. Emmen speelde zonder Diemers maar met Romeny.

Wat een vreselijk slecht veld.

Tactiek

Duelund is inmiddels vertrokken, en dus koos Meijer voor Mattsson centraal op het middenveld. Hierdoor was er weer eens plek op links voor Cissoko. Achterin werd Marquez logischerwijs vervangen door Kramer. Waar Tannane toch vooral zoekt naar de steekpasses en schoten uit de tweede lijn, daar is Mattsson meer een speler die zelf het strafschopgebied opzoekt als een soort valse tweede spits. De steekpassjes moesten vandaag dus vooral van Schöne komen. Emmen miste Diemers duidelijk meer dan wij Tannane, want de ploeg hing voornamelijk achterover en loerde op een uitbraak via Romeny en Zivkovic. NEC had dan ook grote delen van de wedstrijd een veldoverwichtven had veel dreiging, maar wist zich maar met moeite door de Emmen-defensie heen te voetballen om tot kansen te komen. De wedstrijd werd daardoor – en mede ook door het vreselijke stroeve ku(ns)tgrasveld – na een veelbelovende openingsfase erg gezapig en vervelend.

 

Uitslag

0-0- dus. Schandalig werkelijk als je ziet hoe veel sterker NEC was. Dit zijn de wedstrijden die je moet winnen om serieus mee te kunnen doen om play-offs. En dit zijn ook de wedstrijden die keer op keer aantonen waarom NEC die play-offs waarschijnlijk niet gaat halen. Het is allemaal te behoudend, te slap, te weinig wil tonend om te winnen. In blessuretijd knalde Schöne nog op de paal, wat tekenend was voor het verloop van dit duel.

De bal wilde er maar niet in.

 

Scheids

Kooij floot zoals gebruikelijk weer erg pietluttig, waardoor een toch al traag duel alleen maar slomer werd. El Karouani kreeg geel toegezwaaid.

 

Publiek

Het uitvak zat weer lekker vol en was zeer vocaal, zoals gebruikelijk, met vijf busjes en vrij autovervoer. Alleen wel jammer van die enorme plexiglaswand die het zicht op het doelgebied belemmert.

Onze volgende generatie uitsupporters. Top, jongens!

 

Hoogtepunten

NEC was voetballend veel beter dan Emmen en liet bij vlagen aardig veldspel zien.

 

Dieptepunten

Onze ploeg mist het venijn en de kwaliteit voorin om dit soort wedstrijden om te zetten in winst. Hoe is het in godesnaam mogelijk dat we zo veel balbezit en overwicht hebben, maar nauwelijks tot uitgespeelde kansen weten te komen? Het is enorm frustrerend. Dimata en Mattsson kregen genoeg kansen maar waren volledig ineffectief. Meijer wachtte zoals gebruikelijk weer tot laat in het duel voordat hij ingreep, waarbij een pinchhitter bij uitstek zoals Marques, die in een verankerd duel als dit wellicht het gaatje kan vinden, pas vijf minuten voor het eind mocht opdraven. Vreselijk.

De rustact met Drentse dansmariekes. Ach ja.

 

Inzet

Zo’n kunstgrasveld helpt uiteraard niet, maar NEC oogde mat. Onze ploeg was de hele wedstrijd de bovenliggende partij, maar het is allemaal net te slap of te ongecontroleerd in de eindfase om echt gevaar te stichten. NEC mistte vandaag de wil en het venijn om deze wedstrijd in winst om te zetten. Want dat had toch echt wel gemoeten.

 

Conclusie

Het is het gewoon allemaal net niet bij ons. Als je voetballend zo veel beter bent dan je tegenstander, dan moet je jezelf belonen en je tegenstander slopen. NEC mist echter scherpte, vernuft en creativiteit in de eindfase. De ploeg is zeer degelijk, maar heeft geen winnaarsmentiliteit. De spelers lijken het allemaal wel okee te vinden. Wellicht dat het gemis van Tannane zich toch zwaarder deed gelden dan gedacht, maar in een wedstrijd waar de tegenstander 70 van de 90 minuten achterover gedrukt wordt moet je toch veel effectiever zijn. Wat beklijft is een uiterst frustrerend duel waarin het eens te meer duidelijk werd dat NEC voetballend een zeer leuke ploeg kan zijn, maar met de huidige offensieve zwakte en een behoudende coach niet serieus genomen kan worden voor een play-off plek. De spelers lijken meer bezig met niet in een counterval te lopen dan met wedstrijden winnen. Te groot voor het servet, te klein voor het tafellaken. Er zal dus deze zomer flink doorgeselecteerd moeten worden als NEC wil groeien.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.