De week van … De Derby

Een slechte generale belooft een goede première, luidt het spreekwoord. Die slechte generale vond vrijdagavond plaats in Breda, de goede première hopelijk zondag in Nijmegen.

Met het oog op De Derby, voor de twijfelaars: het is de KNVB dit keer, eindelijk, menens. De kleine, maar ook weer niet zo kleine, groep supporters die zonder veel represailles door kon gaan met haar wangedrag weet de regels:

-Wordt er iets op het veld gegooid: de wedstrijd wordt tijdelijk gestaakt.
-Wordt er na de hervatting nog iets op het veld gegooid: de wedstrijd wordt definitief gestaakt.
-Wordt een speler, scheidsrechter, trainer, etc.. door een voorwerp vanaf de tribune geraakt, dan wordt de wedstrijd direct definitief gestaakt.

Tot mijn grote opluchting hebben we in Breda kunnen zien dat er met de regels niet wordt gemarchandeerd. ‘Iets’ op het veld gooien, is ook één stuk vuurwerk en een paar bekers bier. Heerlijk die duidelijkheid.

Is het einde van de problemen nu in zicht? Op korte termijn waarschijnlijk niet. Het vervelende is, dat de maatregelen voor kwaadwillenden nieuwe mogelijkheden bieden tot sabotage. Speelt je favoriete team een kansloze wedstrijd dan zullen er mensen zijn die liever dan die ‘vernedering’, willen dat de wedstrijd wordt gestaakt. Ook kan het een manier zijn om de club(leiding) dwars te zitten bij grote frustraties over gevoerd beleid (ik noem een FC Groningen).

Er kan de komende tijd dus nog wel het één en ander gebeuren. Het zal een kwestie zijn van volhouden. Het is hoopgevend en precies de gewenste ontwikkeling dat een groot deel van het NAC publiek zich direct tegen de gooiende supporters keerde. Was je voorheen misschien nog een stoere hooligan, als je dit deed, nu word je met hoon overladen. Dat helpt. Ook het straffen zal duidelijk en consequent moeten zijn en de pakkans moet groot zijn! In Engeland schijnt dat bijna 100% te zijn door de goede bewakingscamera’s die in de stadions hangen.

Ook clubs zullen gestraft moeten kunnen worden. Zelfs met puntenaftrek. Dat is nodig om supporters gemotiveerd te houden wangedrag van andere fans niet te accepteren. De regels hiervoor en hoe om te gaan met gestaakte wedstrijden moeten nu snel door de KNVB worden uitgewerkt. Dit is het moment.

Zondag is het onze beurt, De Derby, die in potentie heerlijke wedstrijd. Geen opgefokte toestanden tot nu toe. De schrik zit er na vorig seizoen goed in. Natuurlijk moet De Goffert zondag trillen, schudden, moet het lawaai oorverdovend zijn, moet de tegenstander bij het betreden van het veld al met 3-0 achterstaan. En zo gaan we winnen of met opgeheven hoofd tenonder.

Wichard

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.