Zo zagen wij het (beknopt): AZ – NEC

Na de angstaanjagende taferelen rondom Bas Dost in de slotfase van het uitduel tegen AZ vonden wij het niet gepast om een wedstrijdverslag te plaatsen. Inmiddels zijn we een paar dagen verder en weten we gelukkig dat het weer redelijk gaat met Bas. Wat een enorme opluchting! Het is blijkbaar nog altijd onduidelijk wat er precies is voorgevallen, maar daar gaan wij verder niet op in want dat is een zaak voor Bas, zijn behandelende artsen, zijn familie en de club. Wij willen Bas simpelweg heel veel beterschap wensen en we hopen dat hij snel weer gezond thuis bij zijn familie kan zijn.

Ondertussen staat morgen echter alweer de bekerwedstrijd tegen Roda JC op het programma en we willen toch even snel terugblikken op die wedstrijd van afgelopen weekend, voordat deze ondergesneeuwd raakt door andere duels. Het was immers toch een zeer opmerkelijke wedstrijd die een nadere analyse rechtvaardigt. Vandaar een beknopte samenvatting van deze pot tegen AZ.

 

Tactiek

Na weken, zo niet maanden van kritiek op Meijer om zijn veelal behoudende en voorspelbare tactische aanpak, verrastte Meijer tegen AZ vriend en vijand met enkele opmerkelijke wijzigingen in de opstelling. Uiteraard waren enkele van deze aanpassingen puur uit nood geboren, want we misten tegen AZ aardig wat spelers. Zo was het centrum Sandler (geblesseerd) – Nuytink (ziek) niet beschikbaar, terwijl Van Rooij geschorst was. Daarom mocht nieuwkomer Sai van Wermeskerken meteen zijn opwachting maken op rechtsachter, terwijl we centraal de logische oplossing Ross-Verdonk te zien kregen, met Baas de verdediging completerend op links. Tuurlijk, Meijer had wellicht voor een 5-mans defensie kunnen kiezen tegen het veel sterker geachte AZ, maar de bank was al bijna leeggetrokken qua verdedigers en dus was dit een begrijpelijke opzet. Cillessen mocht ondertussen weer opdraven tussen de palen, waarmee het hele circus van de afgelopen week rondom zijn persoon hopelijk weer even gesust is.

De grote verrassing kwam op het middenveld, waar Meijer zeer opmerkelijk besloot om zijn aanvoerder Lasse Schöne op de bank te houden. Schöne heeft de afgelopen tijd kritiek te verduren gehad omdat hij het spel te veel zou vertragen, maar juist tegen een sterkere tegenstander als AZ zou je toch denken dat zijn balcontrole, steekpasses en defensieve inbreng van toegevoegde waarde zouden zijn. Meijer was het daar echter duidelijk niet mee eens en voerde als reden aan dat Schöne minder zou renderen bij weinig balbezit. Tja, het is maar hoe je het bekijkt. Feit is dat een winnende coach altijd gelijk heeft, en we weten allemaal hoe de wedstrijd verliep. Een uiterst gedurfde zet, die zowaar prima uitpakte. Een andere ietwat frappante keuze was de zoveelste basisplek voor Olden Larsen; wellicht met het idee dat hij meer defensieve arbeid verricht dan Gonzalez?

 

Uitslag

Die weten we dus nog niet officieel en we willen uiteraard de goden niet verzoeken, want we kennen allemaal onze club… Desalniettemin sta je er natuurlijk best goed op met een 1-2 voorsprong met nog 5-6 minuten voetbal resterend. Metsel die doelmond letterlijk maar vol, denken we dan. We hebben nog één wisselmoment over, dus breng er een lang iemand in voor bv Proper om de gaatjes tot bovenaan aan de lat dicht te plamuren. Linksom of rechtsom, dit mag je toch eigenlijk niet meer weggeven.

 

Scheids

Manschot had een relatief rustige middag tot aan het incident met Dost.

 

Publiek

Een vol uitvak, dat aan het eind uiteraard de schrik van hun leven kreeg. Grote complimenten aan onze meegereisde fans over hoe men elkaar steunde en hoe er werd gereageerd op het incident. En chapeau aan het AZ-publiek dat volop meeleefde en Bas een hart onder de riem stak. Fijn dat dat tegenwoordig met alle negatieve berichtgeving rondom voetbalwedstrijden toch nog kan. Ook complimenten aan NEC voor het direct aanbieden van hulp aan de meegereisde fans om de gebeurtenissen te verwerken. We mogen graag nuilen over allerhande zaken rondom onze club, maar dit deden ze gewoon prima.

 

Hoogtepunten

Een wonderschone goal van Dost en een gretig, strijdvaardig NEC. Het kan dus wel!

 

Dieptepunten

Deze slaan we even over.

 

Inzet

Meer dan prima, eerlijk waar. Dit is waar we al tijden om vragen, beleving en strijd. daar begint het allemaal mee. In de tweede helft was er nog maar weinig voetbal over, maar de voorsprong werd met hand en tand verdedigd.

 

Conclusie

De echte conclusie kan natuurlijk pas volgen nadat de laatste minuten zijn gespeeld. Maar dit geeft de burger zeker moed. Onze ploeg toonde veel strijdlust en liet zich van haar beste kant zien. Waar de meesten van ons verwacht hadden dat NEC zich zou ingraven en zich als makke lammetjes naar een kleine nederlaag zou laten leiden, daar oogde NEC juist heel gretig en scherp. AZ was uiteraard beter aan de bal, maar NEc loerde vanaf de aftrap op kansen en kwam er meermaals levensgevaarlijk uit. Uiteraard hielp het enorm dat Bas Dost ons al vroeg op voorsprong zette, maar dat was op dat moment ook zeker niet onverdiend. Als het 0-3 was geweest bij rust (Olden Larsen, waar denk je dat je voorhoofd zit?!) had AZ ook niks te klagen gehad. NEC was scherp, oogde gretig en klapte er vol bovenop. Volgens de statistieken wonnen we in de eerste helft 75% van onze duels! Dat zegt zo’n beetje alles over deze pot, die gretigheid willen we elke week zien.

In de tweede helft zette AZ uiteraard aan en ging NEC helaas toch weer te veel achterover leunen, al is de terechte vraag of dat tactisch behoudend of gedwongen was. Invaller Schöne was defensief nuttig, maar door het verhuizen van Mattson naar linksbuiten was meteen alle stootkracht en dreiging van NEC weg. Tavsan viel weer in als een krant, waar Meijer ongetwijfeld gehoopt zou hebben dat zijn individuele ingevingen AZ een beetje in toom zouden kunnen houden. Nou, niet dus. Het is dan ook duidelijk dat een zwaluw nog geen zomer maakt en we zeker nog niet uit de zorgen zijn. NEC presteert altijd beter als het zelf niet het spel hoeft te maken, dus het is nog steeds volledig onduidelijk of we nu echt stappen hebben gezet op basis van dit duel. Maar wat wel duidelijk is: Rogier durft zijn aanvoerder te passeren als de wedstrijd daarom vraagt, Mattsson hoort niet op links maar moet gewoon altijd centraal blijven staan, deze ploeg heeft de mentaliteit en kwaliteit om erop te klappen als ze echt willen, Verdonk en Ross zijn defensief een meer dan acceptabel alternatief voor Sandler en Nuytinck, en met Olden Larsen en Tavsan is het op rechtsbuiten nog altijd armoe troef. Oh, en Van Wermeskerken blijkt een gouden greep! Dat deze jongen nog clubloos was, het is nauwelijks te geloven. Een schot in de roos tot dusverre.

Tegen Roda, maar vooral tegen Volendam, zal moeten blijken of dit een eenmalige opleving was of dat er echt progressie in de groep zit. Dit worden tegenstanders waarbij van onze ploeg weer verwacht wordt dat wij het spel maken. Als we dan weer ‘getrakteerd’ gaan worden op loopvoetbal onder leiding van Nuytinck en Schöne, dan moge het duidelijk zijn dat we ondanks de leuke pot tegen AZ nog altijd geen steek verder zijn. Durft Meijer tegen deze ploegen ook uit een ander tactisch vaatje te tappen – ofwel meer aanvallend denken, meer gretigheid, meer lef, minder tikkie terug en breed – dan gloort er alsnog hoop voor dit seizoen.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.