Zo zagen wij het: NEC – Go Ahead Eagles

Na een zeer teleurstellende wedstrijd tegen Utrecht stond op een mooie vroege zondagmiddag het duel tegen medepromovendus Go Ahead Eagles op het programma. Het zonnetje scheen, de Goffert zat vol en beide ploegen spelen zowaar nog om een Europese play-off plek. Wat heet: Go Ahead stond bij de aftrap op plek 8 die recht geeft op dat laatste play-off ticket, terwijl NEC ondanks een optische rechterrij plek daar in de praktijk slechts één puntje achter stond. NEC kon vandaag in eigen huis dus prima zaken doen, zeker aangezien Groningen eerder dit weekend opnieuw punten morstte en ook Cambuur puntenverlies leed. Helaas weten we echter ook dat NEC het hele seizoen al dramatisch presteert in eigen huis. Slechts PEC Zwolle en FC Groningen werden verslagen in de Goffert, waarmee NEC de slechtst presterende thuisploeg van dit seizoen is. Waarom dat is blijft gissen, maar het zal zeker meespelen dat NEC bepaald geen grootheid is in zelf het spel maken. Bovendien weet je op voorhand al dat Go Ahead heel hoog druk zet, waardoor je dus nauwelijks de kans krijgt om op te bouwen. Een extra mannetje in of vlak voor de defensie lijkt dan een goede optie. Helaas is de beste man voor die plek, Edgar Barreto, nog altijd geblesseerd en dus koos Meijer vandaag voor Proper naast Schöne en Bruijn.

Over Barreto gesproken, die heeft nog altijd geen duidelijkheid over zijn toekomst – net zoals vele andere spelers; waar ben je mee bezig, Ted?! – al heeft hij meermaals aangegeven heel graag nog een jaartje bij NEC door te willen. Wat de fans willen is in elk geval wel duidelijk. Met spandoeken en luid gezang maakten onze supporters er deze middag geen geheim van richting de directie dat Barreto ‘mot blievuh’. En daar kunnen wij ons natuurlijk alleen maar achter scharen. Want Barreto (die zelf vandaag tussen de fans op vak 080 stond) heeft dit seizoen aangetoond dat hij ondanks zijn ‘gevorderde’ leerftijd nog altijd prima mee kan op dit niveau. En als we een slordige twee ton kunnen betalen plus nog altijd serieus een contract overwegen voor een uitgerangeerde spits die al jarenlang geen pepernoot meer heeft geraakt en door blessureleed welgeteld een half uurtje heeft meegehobbeld (ja, we hebben het uiteraard over Bony), dan kun je het toch niet verkopen aan je achterban dat er voor een topper als Barreto geen plaats meer is.

Barreto bedankt de supporters voor hun verbale en visuele steun. Foto: Rob Koppers

Tactiek: Meijer liet zijn ploeg vandaag wederom aantreden in een 4-3-3 formatie, want in eigen huis moeten we zogenaamd ‘attractief’ en aanvallend spelen. Ook al laten we het hele seizoen al zien dat dit team niet in staat is het spel te maken tegen defensief ingestelde ploegen. Van Eijden bleef hierdoor ook nog eens op de bank, want Guth en Marquez zijn inmiddels (met de contractperikelen rondom Odenthal) onomstreden centraal achterin. Toegegeven, de openingsfase was erg leuk en NEC had al vroeg op voorsprong kunnen komen. Maar daarna verviel de wedstrijd weer in het herkenbare en voorspelbare patroon van hoog druk zettende bezoekers en een ideeënloos NEC dat niet onder die druk kon uitspelen. Het publiek vermaken was er, afgezien van de eerste 10 minuten, dan ook wederom totaal niet bij in de eigen Goffert. Go Ahead was duidelijk gekomen voor een punt om zo hun 8e plek te consolideren, ondertussen hopend op een toevalstreffer om zo zelfs drie punten mee naar Deventer te kunnen nemen. NEC kon geen moment een vuist maken en dus werden we wederom getrakteerd op een zoveelste uiterst saaie en frustrerende thuiswedstrijd. In de slotfase probeerde Meijer nog iets te forceren met het inbrengen van Vet, Cissoko en Duelund, maar het zette weinig zoden aan de dijk. Althans….

Scheids: Oostrum had een makkelijke middag moeten hebben, maar zijn warrige gefluit zorgde voor onnodige opstootjes en onrust. El Karouani pakte weer eens geel door een onnodig opgefokte reactie na een overtreding op Okita. Ook Bruijn pakte een gele kaart.

Publiek: De vijf (!) minuten extra blessuretijd werden door onze fans op cynische wijze begroet met een ‘Alles of niets!’ deuntje. En dat zegt eigenlijk wel alles. Wederom rukten onze supporters zoals dit hele seizoen al trouw uit in groten getale, links en rechts kortingen wegwuivend en prijsverhogingen accepterend, maar wat krijgen ze er eigenlijk voor terug?

Uitslag: Nou, een 1-0 overwinning dus! Een duel dat kansloos leek dood te bloeden in een 0-0 werd in die cynisch weggejouwde blessuretijd, waarin wij doorgaans aan het kortste einde trekken, zowaar nieuw leven ingeblazen. Uitgerekend NEC-telg Cissoko, een paar maanden geleden nog op weg naar de uitgang van de Goffert, scoorde diep in blessuretijd de winnende treffer. En zo pakt NEC haar derde thuisoverwinning van dit seizoen en de 8e plek die recht geeft op play-offs.

Matchwinner Cissoko juicht met Guth. Foto: Rob Koppers

Hoogtepunten: Het hoogtepunt van deze middag was zonder twijfel buiten het veld, namelijk de actie voor (en met) Barreto. Kom op NEC, zelfs al zou Edgar geen heel seizoen meer mee kunnen, alleen al door zijn ervaring en uitstraling moet je er toch alles aan doen om hem op de een of andere wijze binnenboord te houden. Als we volgend seizoen aantreden met Bony maar zonder Barreto, dan kun je er rustig prat op gaan dat je als club alle goodwill kwijt bent die in het afgelopen jaar is opgebouwd. Op het veld waren er vanmiddag geen hoogtepunten te bespeuren, al zijn de drie punten natuurlijk heerlijk. Achterin was er wederom weinig aan de hand; Go Ahead creëerde nauwelijks kansen en Marquez en Guth heersten op de eigen helft.

Dieptepunten: Wat was het weer tranentrekkend slecht vandaag. Okita en Tavsan gingen voorin weer voor eigen succes, waardoor Akman een beetje met zijn ziel onder de arm ietwat verloren rondliep in de spits. Vooral Tavsan was wederom compleet naatje. Op papier onze gevaarlijkste speler, maar nu al maanden geen schim meer van zichzelf. Proper speelde een zeer matige wedstrijd, maar ook zijn medemiddenvelders Schöne en Bruijn waren veelal onzichtbaar. Het is vooral frustrerend omdat iedereen op voorhand al kon voorspellen hoe de wedstrijd zou verlopen.

Inzet: Die was zoals gebruikelijk prima. Alleen kreeg je door goed defensief werk van Go Ahead en zeer matig veldspel van onszelf totaal geen voet aan de grond.

Conclusie: Drie punten erbij en terug op plek 8. Helemaal top natuurlijk. Verder deze wedstrijd maar heel snel vergeten, want het was wederom geen pretje om naar te kijken. PSV uit zal weinig perspectief bieden, maar thuis tegen Fortuna zou een vierde thuisoverwinning een mooie afsluiting van het seizoen betekenen. Dat zal echter nog niet makkelijk worden gezien het voetbal van vandaag. Toch blijven we hopen dat de uitslag van vandaag en onze nieuwe play-off grashalm onze spelers in de resterende twee weken tot grote hoogtes stuwt. Want als we één ding weten van NEC, dan is het dat ze resultaten leveren als het er echt op aan komt!  Dus hup, we doen hem toch stiekem even: NEC Europa in!

De spelers werkten hard, maar er lukte bitter weinig. Foto: Rob Koppers
Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.