Zo zagen wij het: FC Volendam – NEC

Na een prima wedstrijd in eigen huis tegen Twente die – voornamelijk door gebrek aan stootkracht voorin – in de slotfase alsnog uit handen gegeven werd, moest NEC vandaag op bezoek bij Volendam. Een interessant duel, want hoewel we de ‘wijdbroeken’ nog goed kennen uit onze KKD-tijd hebben de ‘palingboeren’ al 13 jaar geen Eredivisie meer gespeeld. Vandaag was het dan ook volle bak in het stadion van het ‘andere oranje’. En zo hebben we en passant meteen zo’n beetje alle bijnamen van de Volendammers de revue zien passeren. Het uitvak zat weer lekker vol. De sfeer was gemoedelijk en vrolijk, al was de catering duidelijk nog niet berekend op dit aantal bezoekers met flink dringen voor de bar en veel verwarring bij de barstaf. In de rust werden de toeschouwers ‘getrakteerd’ op een optreden van John de Bever. NEC speelde vandaag overigens met rouwbanden om vanwege het overlijden van clubicoon Tini van Reeken.

Eerbetoon aan Tini van Reeken.

Opstelling

NEC begon vandaag met Cillessen onder de lat. Jammer voor Branderhorst, die een degelijke pot keepte tegen Twente, maar uiteraard niet verrassend. De rest van de basisploeg was ongewijzigd na Twente. Dus weer met Proper en Schöne achter Tannane op het middenveld en met de trefonzekere voorhoede van Marques, Tavsan en Duelund. Jordi Bruijn keerde terug op de bank, maar Mattsson ligt nog altijd in de lappenmand.

 

Tactiek

NEC probeerde van achteruit te voetballen, maar Volendam zette hoog druk en verstoorde de opbouw. Wel lag er daardoor veel ruimte achter de Volendamse defensie. Maar NEC mist momenteel diepgang en snelheid voorin. Daardoor wordt het spel van NEC erg voorspelbaar en statisch. Niemand duikt de ruimtes in. Een spits en eventueel ook een extra buitenspeler is echt nodig om een rol van betekenis te spelen. Voorin loerde Volendam op kansen uit hoge ballen met de kopsterke Mühren en Veerman.

Ku(ns)tgras.

Uitslag

NEC won uiteindelijk redelijk comfortabel met 1-4. Volendam kwam nog wel vroeg op voorsprong na een dekkingsfout van El Karouani, maar NEC zette al snel weer orde op zaken met twee goals van Tavsan en Tannane. Beide goals kwamen zowaar voort uit een assist van Marques, die er voetballend helaas zelf weer nauwelijks aan te pas kwam. In een overwegend saaie tweede helft kregen we ook nog een fraaie derde goal te zien, nadat Schöne de bal loepzuiver op het hoofd van Duelund plaatste die hem vervolgens prima hard en tegendraads inkopte. Vlak voor tijd maakte Bruijn, die in het veld gekomen was voor Marques, er ook nog 1-4 van.

 

Scheids

Oostrom floot nogal warrig. Hij hield lange tijd de kaarten op zak, maar uiteindelijk vielen er toch twee gele prenten aan Volendam-zijde.

 

Toeschouwers

Zoals gezegd zat het uitvak goed vol, net als de rest van het stadion. Voor Volendam was de terugkeer op het hoogste niveau na ruim een decennium natuurlijk een groot feest. Ondanks de vroege start was het erg warm en de alcohol schoot dus aardig snel naar het hoofd. Er was ook een mooi feestje aan het einde, waarbij Branderhorst overigens wederom enthousiast toegezongen werd. Jasper mag dan terug zijn, Matthijs is zeker niet vergeten door de supporters.

Het uitvak van vandaag.

 

Hoogtepunten

Cillessen terug onder de lat is natuurlijk fantastisch om te zien. Zijn start was nog wel wat weifelend en hij werd daarbij ook niet geholpen door een bizarre harde terugspeelbal van Proper en een vroege tegentreffer, waarbij hij niet helemaal goed leek te staan. Even later volgde ook nog een flinke slipper door de handschoenen. Maar goed, de wetenschap dat alle camera’s en aandacht vol op jou gericht staan is natuurlijk ook geen sinecure. Bovendien heeft hij al jaren niet meer op kunstgras hoeven voetballen, dus dat is ook een omschakeling. Naarmate de wedstrijd vorderde verrichtte hij enkele prima reddingen. Het middenveld liet zich vandaag ook goed zien, al werden ze niet geholpen door de voorhoede. Tannane maakte een schitterende goal, Schöne verzorgde een prachtige assist op Duelund, en Proper was ondanks enkele rare slippertjes vaak de vrije man achterin om de bal aan kwijt te kunnen.

 

Dieptepunten

Marques mag dan wel twee assists op zijn naam kunnen schrijven vandaag, voetballend was het wederom ondermaats. Vooral opvallend is hoe weinig diepgang de Portugees heeft, terwijl hij zogenaamd toch best snel zou moeten zijn. Bruijn liet in zijn invalbeurt zien hoe het wel moest en zocht de ruimte achter de linies, al moet daarbij natuurlijk wel meegenomen worden dat tegen die tijd de wedstrijd natuulijk al lang gespeeld was en de thuisploeg was moegestreden.

 

Inzet

Het was erg warm en bovendien deed het ku(ns)tgrasveld de hitte ook geen goed. De spelers leken bij tijd en wijle op hete kolen te lopen. Het tempo vloeide naargelang de wedstrijd vorderde dan ook uit de wedstrijd en vooral de tweede helft oogde van beide kanten zeer plichtmatig. Desondanks bleven onze spelers geconcentreerd en speelden deze wedstrijd beheerst uit. Dat is in het verleden wel eens anders geweest.

De sfeer in het Kras stadion was gemoedelijk. De temperatuur hoog.

Conclusie

Zelfs zonder spits is deze ploeg kwalitatief beter dan vorig seizoen. Een wedstrijd tegen een promovendus zegt natuurlijk niet alles en de 1-4 was ook ietwat vertekend, maar met een extra spits erbij moet je toch een gooi kunnen doen naar het linkerrijtje dit jaar. Tavsan flirt met een vertrek, al moet je je afvragen waarom scouts momenteel interesse zouden tonen. Want ontdanks zijn doelpunt vandaag was het wederom niet groots. Maar goed, als hij vertrekt zal er toch zeker nog ook een buitenspeler bij moeten. Op het middenveld en achterin heeft NEC de zaken in elk geval goed voor elkaar. Tannane is buitencategorie voor onze ploeg en ook Kramer doet het achterin zeer verdienstelijk naast Marquez. Schöne is sinds de komst van Tannane iets minder opvallend aanwezig en speelt meer in dienst van de ploeg, maar hij doet dit met verve. De assist bij de 1-3 was als Schöne in zijn beste dagen. Volgende week gaan we naar Alkmaar en de week daarna komt Groningen op bezoek in de Goffert. Laten we hopen dat we tegen die tijd een nieuwe spits in de ploeg hebben. Dan kan het nog wel eens een heel mooi seizoen worden.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.