Zo zagen wij het: FC Groningen – NEC

Hoppa, weer een goed resultaat! Een 1-2 overwinning bij FC Groningen en een plek in de kwartfinale van het KNVB Bekertoernooi. Hoera!

In de laatste vijf wedstrijden werd vier keer gewonnen en een keer gelijk gespeeld, maar je moet niet zien hoe. Korte fases van goed spel en individuele oprispingen waren voldoende voor een voorsprong, waarna met kundig verdedigen en wat kunst en vliegwerk de overwinning over de streep werd getrokken. Vanavond was daar geen uitzondering op. FC Groningen viel aan, speelde ook gewoon beter, maar verloor dus. Ook Groningen liep zich stuk op Márquez, Odenthal en later ook Guth.

Het moet frustrerend zijn voor veel tegenstanders van ons cluppie. Je hebt het gevoel het grootste deel van de wedstrijd beter te zijn, maar moet na het eindsignaal met enig ongeloof constateren dat het toch klopt wat daar op het scorebord staat: verloren.

De vraag is hoe lang dit goed blijft gaan? Vandaag was wel als excuus aan te voeren dat er een behoorlijk uitgekleed team aan de aftrap stond: geen Bruijn (hersenschudding), Van Rooij, Mattson (niet helemaal fit), Branderhorst en Guth, en al langer geen El Karouani, Barreto en Okita. Natuurlijk is niet elke vervanger direct een grote verzwakking, maar je hebt ook nog zoiets als het ideale team en dat staat er al een tijdje niet.

Maar wat de samenstelling van het elftal ook is, er staat wel elke keer een team dat verdomd moeilijk te verslaan is en dat is een groot compliment waard.

Foto: Rob Koppers

Tactiek
We speelden dit seizoen een hele tijd 4-3-3. Dat werd 5-3-2, voornamelijk door het wegvallen van Okita en de erkenning dat we geen geweldige centrumspitsen hebben. Het leverde prima resultaten op, maar ook veel matig voetbal. Hoe weinig dat laatste met de tactiek te maken heeft, bleek vandaag. Guth kreeg rust en dus startte Meijer met twee centrumverdedigers. Omdat 4-2-2 kennelijk geen optie is, werd het 4-3-3, met Duelund (scoorde een mooie 1-2) als linksbuiten omdat Mattson niet helemaal fit was. Romeny was de spits (is hij in de pikorde Akman voorbij?). Aanvallend werden er geen potten gebroken. Om de wedstrijd over de streep te trekken, zette Meijer de boel weer om naar 5-3-2 door de matige Tavsan te vervangen door Guth. 5-3-2 of 4-3-3? De vraag is eigenlijk: waar is het goede positiespel gebleven?

Uitslag
FC Groningen speelde beter maar had weinig echte kansen. En wij schieten er dan twee in en winnen.

Scheids
Scheidsrechter Jeroen Manschot had een makkelijke avond. Misschien een handsmomentje in de zestien van Groningen (geen penalty, geen VAR) dat anders beoordeeld had kunnen worden…

Hoogtepunten
-Het eerste doelpunt van NEC was van wereldklasse, schitterend opgezet, schitterende assist van Vet en schitterend afgemaakt door Verdonk. Smullen.
-Ook al was de in eerste helft een groot deel van het team slap en ‘niet alert’ zoals Rogier Meijer het goed omschreef, gaandeweg de wedstrijd was er toch weer die hartverwarmende verbetenheid waarmee het team verdedigend overeind bleef.

Dieptepunten
-Het niet onder de druk uit kunnen voetballen, de slordigheid, het gemak waarmee met name in de voorste linie ballen werden verspeeld (Tavsan bij de 1-1, grrrr), het was ‘niet best’.

Inzet
Ons centrum stond weer als een huis en ook keeper Vukovic was bij de les. Die gasten zijn echt de hele wedstrijd scherp en nauwelijks op fouten te betrappen. Ook de rest van het team was in de tweede helft weer wakker. Dat resultaten beginnen met de juiste instelling en mentaliteit, bleek ook vanavond weer een waarheid als een koe.

Conclusie
Voetbal weer matig, resultaat weer top. Wij zeggen: tel je zegeningen.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.