WKater: een NEC-loos jaareinde

Ik kijk het WK niet. Althans, tot dusverre heb ik het nog weten te vermijden. Net als de falende principes van het Nederlands Elftal met hun One Love armbandjes zie ik mezelf nog wel overstag gaan als Nederland onverhoopt de halve finales bereikt. Maar momenteel kan ik nog zelfvoldaan de moraalridder uithangen tegenover mijn niet-NEC vrienden. Het toernooi in Qatar is immers een wanstaltig gedrocht van omkoping en corruptie, letterlijk georganiseerd over de 6.500 (!) lijken van uitgebuite arbeidsmigranten. En dat allemaal zodat wij gezellig een toernooitje in de woestijn kunnen kijken. Dat op zichzelf zou genoeg reden moeten zijn voor ieder weldenkend mens om dit groteske circus links te laten liggen. Maar stiekem is de voornaamste reden voor mijn aversie uiteraard het niet selecteren van Jasper. Dat maakt het toch opeens een stuk makkelijker om principieel te zijn.

Foto: Rob Koppers

Er is al genoeg gezegd en geschreven over de keepersperikelen bij Oranje. Pasveer, Bijlow en Noppert werden geselecteerd boven Cillessen en Flekken. Van die drie is het godbetert Andries Noppert die in de openingswedstrijd tegen Senegal het doel verdedigde. Blijkbaar is het een hele leuke no nonsense vent die heerlijk nuchter is en geen stress heeft, zo leerden wij uit het Oranje-kamp. En hij is ook heel erg lang, zodat hij bij uitstek in staat is om ballen uit verre hoeken te vissen. Een fysieke eigenschap die tegen Senegal cruciaal bleek en heel voetbalminnend Nederland in extase bracht. De genialiteit van Van Gaal werd weer eens bewierrookt met zijn bizarre doch functionele keuzes. Louis de wonderdokter, die en passant ook nog even snel een ‘wipje’ ging doen met Truus in de hotelkamer na de training. Wat een lol en jolijt bij Oranje. Het Totale Mens principe staat bij de Nederlandse ploeg duidelijk voorop. En daar past Jasper klaarblijkelijk niet tussen, ook al heeft hij het hoogste reddingspercentage van alle keepers in de Eredivisie en heeft hij als enige een flinke lading toernooi-ervaring. Niet dat ik bitter ben of zo.

Ondertussen dendert het toernooi vrolijk voort, gadegeslagen door miljoenen mensen wereldwijd. Die zagen de spelers van Iran (onder wie ex-NEC’er Alireeza Jahanbakhsh) in stilte en met gebogen hoofd hun volkslied ondergaan in protest tegen de huidige misstanden van het Iraanse regime. Een ogenschijnlijk klein protest maar met mogelijk zeer verstrekkende gevolgen voor de spelers zelf en voor hun families in Iran. Iets waar de Iraanse spelers zich terdege bewust van waren, maar toch zetten ze hun protest door. Naast hen stonden de spelers van de Engelse ploeg, die op het laatste moment besloten hadden om hun One Love armband toch maar niet om te doen uit angst voor een gele kaart.

Principes zijn mooi in principe, maar blijken vaak toch zeer oppervlakkig zodra ze worden getoetst aan de realiteit. We willen allemaal goede dingen doen, zo lang die goede dingen maar niet haaks staan op ons eigen welzijn. Dit WK is een schandvlek van omkoping, duizenden tot aan de dood toe misbruikte migranten en mensenrechtenverkwanselende acties. Maar ja, Oranje een WK zien winnen maak je wellicht maar één keer in je leven mee, dus dat wil je niet missen. En Jasper zei zelf dat hij ook gewoon gaat kijken met zijn ploeggenoten. Ik hoop dan ook maar dat we de halve finale niet gaan halen, want anders moet ik toch een wat ongemakkelijke zelfreflectie gaan hebben over mijn principes.

Wat overblijft voor rechtgeaarde WK-boycotters zoals ik is een nogal treurige NEC-loze winter. Maarliefst twee maanden lang zullen we het zonder onze ploeg moeten stellen. Carlos Aalbers heeft inmiddels dan wel het stokje overgenomen van Ted van Leeuwen, maar de transfermarkt zit voorlopig nog op slot. Dus daar zullen we de komende tijd verder weinig van zien of horen. We weten allemaal wat er nodig is: aanvallende versterking met diepgang op de flanken en wellicht nog een sterke balvaste spits met een neusje voor de goal. Helaas is NEC natuurlijk niet de enige club deze winter die achter zulke spelers aanzit. Wellicht dat Carlos nog iets moois kan vissen uit de AZ-talentenpoel. Ferdy Druijf deed het immers ook helemaal niet onaardig bij ons.

NEC gaat over enkele weken op een verlengd trainingskamp in Spanje in aanloop naar de kerst, maar viert eerst nog twee weken vakantie. Een vakantie ingeluid met op de valreep nog twee fijne competitieoverwinningen. Dat is toch een stuk lekkerder vakantievieren dan bungelend onderaan de ranglijst, wat zeker geen onrealistische mogelijkheid geweest zou zijn. Na deze lange koude winterstop wachten meteen twee zeer aansprekende duels: Ajax en vitesse. Maar tot die tijd zullen we helaas flink creatief moeten zijn om onze NEC-verslaving te onderhouden. Was er toch maar ergens wat voetbal te kijken om ons bezig te houden…

 

Mark

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.