DTH opinie: Dubbel offer

Voor het tweede jaar op rij komt de club met een soort compensatieregeling voor supporters. Deze keer vanwege de lockdown en een ingestort uitvak. De NEC Supporter wordt gevraagd om met de hand over het hart te strijken en af te zien van de compensatie. Het is niet het enige offer dat gevraagd wordt, want er ligt namelijk ook nog een duurdere seizoenkaart in het verschiet. De club moet echt gaan oppassen dat ze de supporters, zeker die met de kleine beurs, niet gaan overvragen.

Iedereen snapt dat NEC liever geen compensatie terug wil geven, want de club heeft ook flinke kosten moeten maken. En natuurlijk, 1,4 miljoen schade, het is niet mals. We willen natuurlijk ook goed voetbal blijven zien en in de eredivisie blijven, ook dat kost geld. Maar de denkfout die bij NEC wordt gemaakt is dat ze de compensatie en de stijging van de scc prijzen als twee afzonderlijke zaken brengen. Dat zorgt voor onduidelijkheid en onrust. Laat open en transparant de nieuwe seizoenkaartprijzen zien, zodat supporters kunnen bekijken wat de compensatie is en wat het uiteindelijk allemaal gaat kosten.  De meeste supporters zouden het liefste de club ten alle tijden willen helpen waar mogelijk, maar supporters voegen de compensatie en de duurdere scc wel samen, want het blijft uiteindelijk wel een persoonlijke financiële afweging. Letterlijk hoor je het niet, maar je krijgt toch het gevoel dat er middels deze emo-marketing een waardeoordeel wordt gegeven over de mate van je supportersschap. Als je het kunt doen, moet je het ook doen, anders krijg je geen feestje.  Op deze sentimenten spelen voelt niet goed. Iedere supporter is belangrijk, ook als je wel gecompenseerd wil worden, ook als je het wel zou kunnen opbrengen.

Wij hebben even navraag gedaan. Volgend jaar zou er 20% bovenop de reguliere prijs komen. Een simpel rekensommetje leert dat een trouwe supporter op de Goffertribune die vorig jaar zijn kaart verlengde voor de nacompetitie toen 131 euro betaalde. Met die 20% extra op de reguliere prijs zou het dus 200 euro + 20% is 240 euro worden. Dat is 109 euro extra voor de gouden kaart houders en 40 euro extra voor de supporters die er vorig jaar zijn bijgekomen. En natuurlijk kan de club niet altijd de rekening alleen bij Marcel Boekhoorn leggen, maar 109 euro kan voor iemand misschien wel een groter offer zijn, dan 109 duizend voor Marcel. Op social media zie je dat sommige supporters daar ook de dure winteraankoop Bony bij halen. Een slordige 2,5 ton zou er betaald zijn voor een speler die nauwelijks speelt, daar is dan wel geld voor. Hoewel ik me ook afvraag waarom deze speler is gehaald en voor dat geld, zie ik dat wel los van het seizoenkaarten en compensatie verhaal. We gaan ook niet ineens 100 euro meer betalen als er voor een schijntje een wereldtopper is gehaald.

Vorig jaar stonden ze bij NEC nog met tranen in de ogen bij de Deur-rij-mert waar supporters massaal hun steun kwamen betuigen en de compensatie schonken en nu moeten we weer met de hand over ons hart strijken. En waarschijnlijk zullen velen dit weer doen, maar NEC moet wel beseffen dat ze van veel supporters een heel groot offer vragen. Een dubbel offer. En anders kunnen we geen spelers als Lasse kopen. Als we straks degraderen is het nog onze schuld ook nog. Nee, leg gewoon keurig uit waarom je het moet doen zonder al die sentimenten en zeg dat het je pijn doet om weer wat aan je supporters te vragen. Laat supporters zelf kijken wat ze kunnen en willen missen. Stel dan niet de liefde voor rood groen zwart of het NEC hart ter discussie.  Het enige sentiment dat telt is dat van de supporter die we moeten missen omdat een scc te duur is geworden. Ik zou de compensatie graag willen laten zitten als die supporters daarmee gecompenseerd kunnen worden.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.