DTH Classic: Tweestrijd met Arjan Ebbinge

Al sinds 2001 delen een wisselende group NEC fans onder de naam De Trouwe Honden op ludieke wijze – soms kritisch, soms uitbundig, maar altijd met hart voor NEC –  hun visie op onze mooie club. In de beginjaren gebeurde dit in papieren vorm medens het DTH fanzine (oorspronkelijk nog ‘Doggystyle’ geheten). Maar in 2008 werden ook wij uiteindelijk meegesleurd in de digitale revolutie en bieden we sindsdien via diverse incarnaties van deze website onze supportersblik online aan. Met ruim twintig jaar kopij onder de riem leek het ons een mooi moment om de oude fanzines weer eens af te stoffen en ons web-archief door te struinen op zoek naar leuke, memorabele en opmerkelijke stukjes, die we vervolgens schaamteloos kunnen herkauwen in deze ‘DTH Classic’ rubriek.

Deze keer nemen we je mee naar het jaar 2004 waarin we jullie meenemen in een Tweestrijd met Arjan Ebbinge.

TWEESTRIJD MET ARJAN EBBINGE

Geel of zwart?
Ha ha ha. Wat is dit nou joh! Zwart!

Als je 1 ding bij jezelf kon verbeteren wat zou dat dan zijn: Je opbouwende vaardigheden of je handelingssnelheid?
Mijn opbouwende kwaliteiten. Bij de handelingssnelheid ben je afhankelijk van je medespelers. Zijn zij aanspeelbaar, dan gaat automatisch de handelingssnelheid omhoog, ook bij jezelf. Opbouwende kwaliteiten moeten echt in je zitten. Sommige kunnen dat heel goed die denken al twee stappen vooruit. Bij mij zijn die opbouwende kwaliteiten wat minder dan mijn verdedigende kwaliteiten.

Een sliding: Noodoplossing of doordachte ingreep?
In principe is een sliding een noodoplossing, maar trainers hoor je vaak zeggen dat je dan niet goed staat, dat vind ik dan weer zo’n dooddoener.  Kort bij de spitsen staan is namelijk niet slim, want sommige spitsen zijn vaak sneller bij de bal en zijn je dan voorbij. Je kunt dan beter wat meer ruimte tussen jou en de spits hebben, zodat je  toch nog kunt ingrijpen. En daarbij is de sliding dan een middel.

Kritiek in het begin: Dat deed me niks of dat trok ik me aan?
Dat trok ik me aan. Achteraf ben ik er niet minder of anders door gaan spelen, maar het deed me wel wat, vooral ook, omdat alle kritiek op mij werd toegespitst. Sommige kranten schreven echt letterlijk dat ik schuldig was aan alle tegengoals, ook al liep ik 20 meter verderop een andere speler te dekken. De feestavond van de supportersvereniging heeft me goed gedaan. Ik hoorde toen voor het eerst ook andere geluiden en dat de schuld niet alleen bij die enige nieuweling in de selectie kon liggen. Dat is een extra steuntje in de rug voor me geweest.

 Aanvoerder van NEC in de toekomst: Dat lijkt me wel wat of daar ben ik niet geschikt voor?
Dat lijkt me wel wat. Ik neem nu al veel initiatief, bijvoorbeeld naar de pers toe en ik zit ook in de spelersraad. Robbie is echter ook een goede aanvoerder en kan dat ook prima, dus zoiets zal misschien pas gaan spelen wanneer Robbie weg zou gaan bij NEC.

NEC: tussen of eindstation?
Ik denk eindstation. Ik heb het hier goed naar mijn zin en als mijn contract afloopt in 2006, dan ben ik 31. Ik hoop dan nog een contractverlenging te krijgen voor een jaar of 2.

Donker of blond?
Ha ha ha. Nou mijn vriendin heeft de ene keer donker en de andere keer weer blond, dus dat is lastig, maar doe maar donker.

Traditie of vooruitgang?
Ik vind traditie het leukste en dat spreekt me ook meer aan. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan al die nieuwe stadions op bedrijfsterreinen, dat vind ik helemaal niks. Het oude stadion van Groningen heeft iets en De Goffert is wel nieuw, maar ligt nog gewoon op de oude plek en dat merk je meteen. Beter dan bijvoorbeeld het stadion van Roda, dat van binnen heel mooi is, maar buiten niks heeft.

Ajax of Feyenoord?
Feyenoord spreekt mij het meeste aan. Het shirt, het stadion, alles.

Zondagmiddagwedstrijd of Zaterdagavond?
Zaterdagavond vind ik veel sfeervoller. Toen ik tegen Feyenoord geschorst was speelden we ook in de avond, op woensdag. Als je dan al die mensen rond het stadion ziet lopen in het donker dan doet je dat meteen wat.

Heerenveen of Nijmegen?
Nijmegen natuurlijk, want Heerenveen is maar een dorp. Tussen Groningen en Nijmegen zijn de verschillen een stuk kleiner, die steden zijn veel beter met elkaar te vergelijken: allebei studentenstad, leuk centrum enz enz.

Eppie of Arie?
Eppie! Sommige spelers noemden me in het begin Arie. Dat was korter dan Arjan, maar nu noemt bijna iedereen me Eppie en dat vind ik ook wel leuker. Bij Arie moet ik denken aan Arie Ribbens, das niks.

Ochtendtraining of middagtraining?
De ochtendtraining, want dan heb je nog iets aan de middag en kun je nog wat dingen doen.

Stam of Wielaert?
Doe maar Stam, ha ha ha.

Publiek nodig tijdens de wedstrijd of sluit je je ervoor af ?
Je hoort het publiek wel, maar je bent wel met het spel bezig. Lastig om uit te leggen, maar het komt er eigenlijk op neer dat je het publiek echt hoort als het heel goed of heel slecht gaat.

Bossen of Luinge?
Luinge. Die vind ik zelfs één van de betere scheidsrechters in Nederland.

Vrijetrap in de kruising of omhaal in de 16?
Een vrije trap in de kruising, want een omhaal in de 16 is voor mij veel te gevaarlijk, dat kan ik dus beter maar niet doen. 🙂

Golfen of kaarten?
Kaarten, hoewel golfen me ook wel leuk lijkt, maar dan meer voor na het voetbal.

Barretto en Niedzielan aanwinsten voor de groep of (zoals Co Adriaanse zegt) eigenlijk te goed voor NEC en het begin van onenigheid binnen de groep?
Ze zijn natuurlijk heel goed en ik verwacht geen onenigheid binnen de spelersgroep. Als het even een tijdje wat minder zou gaan, verwacht ik hooguit wat  onenigheid  naar buiten toe richting pers of zo door bijvoorbeeld geen interviews te geven na kritiek, maar niet binnen de spelersgroep zelf.

Uit naar Az of uit naar Zwolle?
Ik hou van traditie, maar dat stadion van AZ is wel heel erg. Je zit onderhand bij elkaar op schoot in de kleedkamer en het stadion is ook niet veel. Ik geef toe dat het niet overeenkomt met mijn antwoord bij de vraag over traditie, maar toch….doe maar naar Zwolle.

Werken voor je geld of Bloed Zweet en tranen?
Bloed, zweet en tranen! Je doet als speler altijd je best. OK, soms lukt het niet, maar werken voor je geld zingen is wel heel makkelijk.

Rechtsback erbij of toch nog een spits?
Gezien de aflopende contracten bij NEC en de selectie die dan overblijft, kies ik voor een spits.

Heerenveen-Cambuur of NEC-Vitesse?
Heerenveen-Cambuur heb ik zelf nooit gespeeld, maar NEC-Vitesse vond ik geweldig. Ik zei eerder al dat je soms niks meekrijgt van wat er in het stadion allemaal geroepen of gezegd wordt, nou bij deze wedstrijd is dat dus niet zo! Als de bal over een polletje gaat hoor je het publiek al schreeuwen. Schitterend die sfeer.

De Kuip of De Goffert?
De Goffert, omdat ik hier speel en omdat ik het gewoon een mooi stadion vind. Toen ik hier mijn eerste rondleiding kreeg en ik vanuit een skybox het stadion zag dacht ik  “Whaaa, dit is mooi” en ik kreeg er meteen een goed gevoel bij.

Bij een volgende loting voor Europees voetbal: Engeland of  Spanje?
Engeland! Die stadions, die sfeer, dat vind ik mooi. Hier komt ook weer dat traditionele bij kijken wat ik zo mooi vind.

De opvolger van Hesp: Zware last of juist niet?
Achteraf gezien was het toch wel een zware last. Iedereen begon er steeds over en het werd er steeds weer bijgehaald.

Supporters moeten de club altijd steunen of supporters mogen best hun onvrede uiten?
Het tweede. Je hoeft als supporter niet alles te accepteren en je mag je als supporter ook best laten horen. Als het echt structureel iedere wedstrijd weer is, dan vind ik dat niet goed, maar wanneer je na een slechte periode iets van je laat horen als supporter kan ik dat goed begrijpen. Ik hoorde tegen Utrecht na een paar minuten dat  er “bloed, zweet en tranen” gezongen werd, maar gelukkig bleef de sfeer niet de hele wedstrijd negatief en werd er na de actie weer gezongen voor de club, prima!

Bijgelovig of juist niet?
Nou ik klop wel eens dingen af, maar ben verder niet bijgelovig. Soms  denk ik wel eens na of ik mijn linker sok altijd eerder aantrek, dan de rechter, maar als ik dat zou doen, dan zou dat niet zijn vanwege bijgeloof.

Wat spreek je beter: Spaans of Pools?
Spaans, dat heb ik nog twee jaar gehad op school. Het is bij een paar woorden gebleven, dat wel. Zico spreekt wel beter Spaans.

Europees voetbal binnen 3 jaar: Niet realistisch of zeker mogelijk?
Ik denk dat dat zeker mogelijk is. Daar moet je als club ook naar streven denk ik en ik beschouw die twee aankopen op deze manier niet als incidenten.

Neeskens belangrijk voor uitstraling van de club of belangrijk voor de ontwikkeling van spelers?
Ik denk de eerste, want dat is wel gebleken. Sommige spelers zijn de afgelopen jaren niet gegroeid. Dat kan natuurlijk ook aan de speler zelf liggen, maar ik kies toch voor de uitstraling. Mede ook door zijn uitstraling zijn er spelers naar NEC gekomen. Voor mij persoonlijk had dat niks uitgemaakt. Ik ben niet gekomen voor Neeskens, maar heb bewust gekozen voor NEC.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.