De week van… de zomerstilte.

De competitie zit erop en de lange voetballoze weken zullen vanaf komend weekend na het eindsignaal bij Liverpool – Real Madrid hun intrede doen. Pas begin augustus gaat de bal weer officieel rollen in de Eredivisie, waar wij ook volgend seizoen gelukkig onderdeel uit van zullen maken. Wat rest is terugblikken op een overwegend positief seizoen en gebombardeerd worden met grotendeels foutieve transferroddels.

Dat het seizoen overwegend positief genoemd mag worden komt uiteraard omdat de hoofddoelstelling – overleven – redelijk comfortabel werd gehaald. Sterker nog, NEC was tot de laatste speelronde nog in de race voor Europese play-offs. Een prima prestatie natuurlijk voor een ploeg die een jaar geleden nog troosteloos in de KKD ronddobberde en met hangen en wurgen de nacompetitie wist te bereiken. Een groot deel van die groep hield zich wonder boven wonder vervolgens relatief eenvoudig staande op het hoogste niveau. Enkele gerichte versterkingen (Lasse Schöne uiteraard, maar zeker ook Iván Márquez die op het laatste moment aan de selectie werd toegevoegd om het wegvallen van Van Eijden op te vangen) en aanvullingen (Mattsson, Guth, Akman, Verdonk, Bronkhorst) bleken voldoende om NEC Eredivisiewaardig te krijgen.

Wat wel zorgelijk was, was het verval in de tweede seizoenshelft. Nadat NEC met de kerst nog een zeer respectabele 25 punten liet aantekenen, stortte de boel in het nieuwe jaar toch aardig ineen. Sterker nog, op basis van de behaalde punten in de tweede periode zouden we vol om de degradatieplekken hebben meegestreden. Natuurlijk verloren we een fiks aantal punten (8-10?) door bizarre scheidsrechterlijke en VAR dwalingen. Maar het blijft toch zorgelijk hoe veel slechter we na de winterstop voor de dag kwamen. Ook is het eigenlijk schandalig hoe slecht NEC voor de ogen van de eigen thuisfans gepresteerd heeft in de Goffert. Dat zijn toch punten die goed geëvalueerd moeten worden deze zomer, als NEC echt werk wil maken van een langer verblijf op het hoogste plan en de eigen supporters enthousiast wil houden.

Voor dat langere verblijf is bovendien ook een oplossing voor het stadionprobleem noodzakelijk. Dat een nieuw stadion pure noodzaak is werd maar weer eens onderstreept toen de tribune onder het uitvak instortte na de Derby in de Goffert. Het hele complex heeft dringend een facelift nodig. Ook de stadionvoorzieningen en wedstrijdbeleving zijn prehistorisch, waardoor we onszelf niet verrassend terugvonden in de onderste regionen van het meest recente nationale supportersbelevingsonderzoek (drama catering, drama voorzieningen, drama entertainment rond de wedstrijden, drama fanshop, geen programmaboekje, enz). En dat terwijl de sfeer in het stadion beter is dan ooit en we een fantastische supportersaanwas hebben gezien sinds de promotie. Sterker nog, NEC noteerde het op drie na (!) hoogste aantal uitsupporters van alle Eredivisieclubs, waarmee we ondermeer Ajax en Utrecht voor bleven. Krankzinnige taferelen, aan onze supporters heeft het dit seizoen in elk geval zeker niet gelegen. NEC hoopte daarom ook door te pakken met het stadiondossier en lanceerde het ‘Ons nest’ initiatief, waarin meerdere nieuwe stadionopties gepresenteerd werden met als rode draad de toevoeging van woningbouw. Maar na wat flitsend promotiemateriaal, YouTube filmpjes en een heuse open dag met maquettes en al is het op dat vlak weer zorgwekkend stil geworden.

Over YouTube filmpjes gesproken: NEC TV heeft dit seizoen flink van zich laten horen en dat verdient wel een compliment. Wilco van Schaik doet het op communicatievlak prima en zijn periodieke updates worden zeer gewaardeerd. Tuurlijk, we zijn het niet altijd eens met zijn insteek en visie, maar hij durft in elk geval wel de pijnpunten te benoemen en loopt (doorgaans) niet om de hete brei heen te draaien. Wat goed is is goed, wat slecht is mag gezegd worden en wordt serieus opgepakt. Dat is bij NEC wel eens anders geweest. Helaas is zijn nieuwe technische collega Ted van Leeuwen een stuk minder communicatief, waardoor op zijn minst de indruk onstaat dat Wilco als kop van jut bij tijd en wijle onder de bus gegooid wordt om de rommel van zijn collega op te ruimen. Denk bijvoorbeeld aan de uiterst onverkwikkelijke situatie rondom Barreto of het uitblijven van duidelijkheid over contractverlengingen en huurovereenkomsten.

Ted van Leeuwen mag sowieso wel eens echt laten zien waar hij nou eigenlijk mee bezig is, want tot dusverre is zijn inbreng bij NEC nog verre van overtuigend. Uiteraard is NEC dit seizoen redelijk eenvoudig overeind gebleven, dus dat is zeker een plus. Het aantrekken van Márquez en ook Guth speelde daarbij ongetwijfeld een grote rol. Lasse Schöne was ook een fantastische aanwinst, maar het blijft nog altijd de vraag in hoeverre Van Leeuwen daar nou echt een inbreng in had. Maar goed, hij zette wel de handtekening en dus mag hij wat krediet opeisen. Mattsson en Duelund toonden beiden aan veel potentie te hebben, maar Mattsson zal nog flink moeten groeien in zijn spel en Duelund hebben we door zijn blessureleed weinig gezien.  Verdonk was een nuttige bankzitter (Bronkhorst was al zo’n rond voordat Van Leeuwen in beeld kwam, dus die tellen we niet). Tot zoverre de pluspunten.

Toen Van Leeuwen halverwege het vorige seizoen binnenstapte was het al lang en breed duidelijk dat NEC al jarenlang structureel met een spitsenprobleem kampte. Van Leeuwen besloot niet verder te gaan met Janga na de promotie en slechts weinig supporters zullen daar lang van wakker gelegen hebben. In de zomer pochtte Ted nog dat hij een open en mooie transfermarkt verwachtte vanwege de pandemie. Maar bij het sluiten van de markt presenteerde hij slechts Akman en Ruiz: de eerste een groot talent, maar al gehaald toen we nog dachten dat we in de KKD zouden spelen en ondanks een stormachtig begin nooit echt zijn belofte waargemaakt (15 goals? Tja.); de tweede al langdurig geblesseerd bij binnenkomst en door Van Leeuwen zelf al bestempeld als een gokje. Met andere woorden: op de voor ons met afstand meest besproken positie waar versterking een must was, faalde Ted. En om het nog erger te maken kwam hij in de winterstop ook nog aandragen met Wilfried Bony. Er is al genoeg gezegd en geschreven over de beste man. Het is lullig voor hem dat zijn carrière voorbij is, maar voor onze club was het gewoon een genante vertoning. Wat de nationale media vooral zal bijblijven zijn Bony’s enorme dijen. Hopelijk ziet de club het licht en gaan beide partijen in stilte uit elkaar deze zomer.

Ook werden we het hele seizoen ‘getrakteerd’ op geruchten uit de spelersgroep over onduidelijkheid over contracten en gedoe met onderhandelingen. Het trieste dieptepunt was daarbij natuurlijk de situatie rond Barreto, waarbij de club blijkbaar al langere tijd besloten had om niet verder te gaan met de sympathieke Paraguayaan, maar waar niemand de ballen had om dat ook even aan Edgar zelf te vertellen. Al zal het altijd onduidelijk blijven wat de rol van Van Leeuwen hierin was, het is onderdeel van zijn portefeuille en dus is hij eindverandwoordelijke. Het beeld beklijft dus van een capabele maar onsympathieke en afstandelijke man die weinig interesse lijkt te hebben voor de club of haar supporters. Wat op zich geen probleem is als hij zijn werk naar behoren doet, natuurlijk. Het is alleen niet het type persoonlijkheid dat we graag associëren met onze club, die toch warm, bourgondisch en ‘volks’ wil zijn.

Van Leeuwen zal deze zomer dus flink aan de slag moeten om het ongelijk van zijn criticasters aan te tonen, te beginnen met het aantrekken van een kwalitatief Eredivisiewaardige spits. Daarbij heeft hij naar het zich doet aanzien in elk geval wel toegang tot de portemonnee van Boekhoorn, want als we het nieuws mogen geloven zou NEC al geïnformeerd hebben naar Locadia. Veel te duur voor NEC natuurlijk, maar als dat de vijver is waarin NEC denkt te kunnen vissen dan is Boekhoorn weer vol op oorlogspad, of zit NEC er financieel toch beter voor dan ons tot dusverre is voorgespiegeld door de directie, of steken we op ouderwetse wijze onze nek weer in de strop en zien we komend seizoen de laatste stuiptrekkingen van een club die zwaar boven haar stand leeft en waar Ted van Leeuwen aan het eind van de rit het licht uit doet. En dan een paar jaar later a la Esbjerg krokodillentranen huilen dat hij nooit weg had moeten gaan…

Ondertussen zijn Odenthal (wil niet verlengen), Guth (waarschijnlijk te duur om te kopen), Van Eijden (gestopt), Barreto (gestopt), Duelund (huur voorbij), Okita (einde contract), Akman (huur voorbij) en Bony (wie?) op weg naar de uitgang. Tavsan zal men ongetwijfeld willen verkopen als de prijs goed is, want zijn contract loopt volgend seizoen af. en spelers als Van Rooij zullen (terecht) hun contract opgewaardeerd willen zien worden. Er is dus dringend behoefte aan versterking in alle linies en aan contractverlengingen.

Genoeg om naar uit te kijken deze zomer dus, al zal het vooral veel valse geruchten zijn en weinig nieuws vanaf Stadionplein 1 zelf. Op zich geen probleem, als er aan het eind van de zomer maar weer een selectie staat waarmee we voetballend op het hoogste plan kunnen blijven en we ons niet financieel opnieuw naar de afgrond duwen. En verder lekker genieten van het zonnetje en de zomervakantie!

 

Mark

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.