De week van… de winterstop.

Onze ploeg zit deze week in Spanje op trainingskamp. Wellicht ietwat gewaagd met alle huidige omicron-ellende, maar goed. Hopelijk blijven onze spelers Covid-vrij en kunnen ze over een paar dagen Nederland weer in. De angst zit er duidelijk wel een beetje in inmiddels, want na een relaxed begin traint de club momenteel achter gesloten deuren in Andalusië. Lullig voor de familie van Marquez, die trouwens kampt met een lichte blessure (oh jee) en daardoor de oefenpot tegen HSV mist.

[Edit]Oh, ze gaan alweer naar huis. Beetje kneuterig. Ga dan gewoon niet, dit had je kunnen voorzien.

Hoe dan ook, een mooi moment in elk geval om de tussenstand op te maken na een goed half seizoen terug op het hoogste niveau.

En wat een seizoenshelft is het geweest! Na een even onverwachte als welkome promotie heeft NEC goed doorgepakt en staan we in de winterstop gewoon lekker brutaal in het linkerrijtje. Helemaal onderaan dat linkerrijtje weliswaar, maar dat mag de pret niet drukken. Of misschien stiekem toch een beetje. Een negende plek is natuurlijk super; dat laat niet onverlet dat NEC deze eerste seizoenshelft flink wat punten gemorst heeft in de slotfase. Neem je die punten mee (denk aan verlies tegen RKC, Cambuur en PSV, gelijkspel tegen AZ, het verlies tegen Feyenoord ook nog), dan zouden we nu zelfs in directe concurrentie zijn met AZ, Twente en de arneppers. Een beetje meer scherpte en NEC zou dus subtop Eredivisie zijn geweest. Je verzint het niet.

Deze statistieken zijn des te opmerkelijker als je je bedenkt dat over de hele eerste seizoenshelft bekeken gemiddeld zo’n zeven tot acht van de huidige elf basisspelers vorig seizoen ook basisklanten waren toen we zevende eindigden in de Keuken Kampioen Divisie. Slechts Schöne, Marquez en in mindere mate Mattsson hebben zich in de basis weten te werken, terwijl Akman na een voortvarend begin toch steeds vaker als invaller gebruikt wordt en Duelund blijft kwakkelen met kleine blessures. En voor Marquez hadden we vorig seizoen de meer dan capabele Rens van Eijden. Hoe is dit in hemelsnaam mogelijk?

Simpele antwoorden zijn zelden correcte antwoorden, en ook in dit geval zijn er ongetwijfeld meerdere zaken die ten grondslag liggen aan de huidige sportieve successen. Sommigen opperen dat er dit seizoen veel minder druk ligt op het team, omdat de enige harde eis is dat we niet degraderen. En gezien het aantal punten dat we nu al vergaard hebben lijkt die doelstelling op voorhand al verzekerd. Anderen wijzen op het verschil in speelstijl tussen de KKD en de Eredivisie. In de KKD waren we (althans op papier) natuurlijk een grote vis en werden we veelal gedwongen het spel te maken en defensies af te breken. In de Eredivisie zijn wij de sardines en liggen er veel grotere ruimtes om een tegenstander in de omschakeling pijn te doen. Iets wat onze club van nature veel beter ligt. In Nijmegen begint het immers meestentijds met een solide defensie en kijken we vanuit daar wel verder hoe we (counter)kansen kunnen creëren. Maar ook wordt er gewezen op de organisatie van het team, waar Lasse Schöne een zeer belangrijke spil is op het middenveld. Dankzij hem en Barreto komt de rest van de ploeg veel meer aan voetballen toe. Ook staan de beide veteranen garant voor veel meer controle in het centrum en geven ze leiding aan de rest van het (overwegend piepjonge) team. Tuurlijk, Van Eijden vervulde die rol vorig seizoen ook, maar van achteruit is het toch een stuk lastiger dirigeren dan vanaf een middenveldpositie. De komst van Schöne is dan ook in meerdere opzichten een absoluut schot in de roos gebleken voor de huidige sportieve successen. En wellicht is er altijd nog de mentale roes van de nacompetitie waar het merendeel van ons huidige team op door kan varen: die veel genoemde maar ongrijpbare ‘flow’ waar sporters en journalisten zo graag aan refereren.

Hoe het ook zij, een negende plek in de winterstop met 25 punten uit achttien duels is gewoon een prima resultaat. Met nog zestien duels voor de boeg hebben we slechts negen puntjes nodig om de magische grens van 34 punten te halen. Aannemende dat dat genoeg gaat zijn voor lijfsbehoud. In 2017 hadden we immers ook 34 punten en toen het alsnog mis (Sparta bleef er dat seizoen met 34 punten wel in op basis van een beter doelsaldo). In 2011 moest Excelsior zelfs met 35 punten douchen (pikant genoeg was vitesse dat jaar met eveneens 35 punten nog net spekkoper op de 15e plek). Maar goed, 34, 35 of zelfs 36 punten, dat moet allemaal toch wel lukken in de tweede seizoenshelft. Of we moeten ineens een totale PEC Zwolle-achtige implosie hebben. De Zwollenaren behaalden immers slechts 6 punten in deze eerste seizoenshelft.

Ondertussen blijft er een luide roep om een extra spits, aangezien Ruiz niet de gehoopte versterking blijkt door aanhoudend blessureleed, Akman na een goed begin wat is weggegleden en Ole Romeny nog altijd worstelt om een serieuze indruk te maken op Eredivisieniveau. Maar ja, een scorende spits, daar zit zo ongeveer iedereen wel achteraan. En je moet je dan toch afvragen of het momenteel belangrijker is om mee te blijven doen in de middenmoot (dan is een extra spits wel nodig) of dat het beter is om financieel verantwoord bezig te zijn, zeker met de huidige stadionperikelen en de zoveelste coronaklap. Persoonlijk leun ik dan toch naar de tweede optie. Zonder extra spits halen we die 9-11 extra punten ook wel in de resterende wedstrijden. Mooi laten zitten dus, die winterstoptransfers. Daar hebben we in het verleden toch voornamelijk alleen maar ellende van gehad, met destabilisatie van het basisteam en tegenvallende resultaten ten gevolg. Beter richten we ons op de zomer. Laat Ted daar maar alvast voor op pad gaan en wat voorwerk doen. Bovendien zijn Schöne en Barreto de jongsten niet meer, dus de noodzaak voor versterking op het middenveld gloort eveneens aan de horizon (afhankelijk ook van hoe Proper en Bruijn zich verder ontwikkelen). Hou dus liever maar de centen op zak deze winter en laten we ons vooral op het volgende seizoen richten qua aankopen. Dit seizoen zitten we er comfortabel bij en kan deze ploeg het ook wel uitspelen. En dat is voor de verandering ook wel eens een leuke constatering!

 

Mark

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.