Zo zagen wij het: RKC – NEC

Vanaf de bank aanschouwden we vandaag de wedstrijd tussen RKC Waalwijk en NEC. Een leeg stadion, met publieksgeluid naar binnen gepijpt over de luidsprekers. Voetbal in een pandemie, terug van weggeweest. Bij ons was Okita er nog steeds niet bij en helaas lijkt voor Barreto 2021 er al op te zitten door een kuitblessure. Mattsson en Proper begonnen daarom in de basis. Aan RKC-zijde ontbrak topscorer Kramer. Niet dat het veel uitmaakte, want NEC speelde dramatisch vandaag.

Tactiek: NEC speelde in een 4-3-3 opstelling tegen de 5-3-2 van RKC. Van die extra man in de aanval was echter weinig terug te zien, want NEC hing de eerste helft vooral achteruit. Meijer greep daarom in de rust in door zelf ook om te schakelen naar een 5-3-2, maar haalde daarmee door het wisselen van Akman en Tavsan meteen ook alle dreiging uit de ploeg.

Uitslag: Een over de gehele wedstrijd gezien terechte 2-1 uitslag. Extra zuur omdat je de wedstrijd weer diep in blessuretijd uit handen geeft. Maar RKC was gewoon beter. Er lukte aan onze kant maar heel weinig vandaag, ondanks een vroege voorsprong via Bruijn na een enorme keepersfout bij RKC. De thuisploeg voetbalde gewoon beter en NEC werd telkens volledig vastgezet.

Scheids: Higler had eigenlijk best rood mogen trekken voor een harde tackle op de achillespezen van Bruijn, maar door de onnavolgbare reglementen rond de VAR liep de RKC’er uiteindelijk zelfs zonder prent weg van die overtreding. Odenthal en Marquez incasseerden allebei geel, waardoor de laatstgenoemde het duel tegen PSV gaat missen. Een flinke aderlating dus, maar goed, die wedstrijd kun je op voorhand eigenlijk toch wel schrijftelijk afdoen, dus wellicht leuk voor Guth om zich weer eens te laten zien.

Hoogtepunten: Met de beste wil van de wereld kunnen we er geen bedenken. Of vooruit dan, Branderhorst hield ons een paar keer goed in de wedstrijd.

Dieptepunten: Of het het ontbreken van Barreto was of het goed druk zetten van RKC, geen idee, maar NEC voetbalde ontzettend matig vandaag. Tavsan had een tweetal prima acties maar grossierde verder in balverlies en ongedwongen fouten. Mattsson liet aan de andere kant ondertussen zien dat hij best kan voetballen, maar nauwelijks effectief is. Okita wordt node gemist. En om de wedstrijd in de 94e (!) minuut nog uit handen te geven is gewoon echt schandalig. Meijer wisselde de hele boel kapot in de tweede helft.

Inzet: Normaliter is die best goed bij onze ploeg, maar vandaag werd NEC op inzet volledig afgetroefd door RKC, die het simpelweg meer wilden.

Conclusie: Na een prima eerste helft vorige week tegen Cambuur, speelde NEC vandaag zo’n beetje haar slechtste wedstrijd van het seizoen. En daar kun je zelfs de uitwedstrijd in Amsterdam nog onder scharen. Het was niveautje degradatiekandidaat en dat is eigenlijk voor het eerst dat we dat hebben moeten concluderen dit seizoen. Niks lukte vandaag, de wissels waren slecht, het voetbal was naatje en de inzet was pover. Bovendien verloren we ook nog eens Marquez voor de wedstrijd tegen PSV. Kortom, gewoon een drama op alle fronten. Slechts Branderhorst onttrok zich bij vlagen aan de malaise. Dit is een wedstrijd om heel erg snel te vergeten. Volgend weekend komt PSV in de Goffert op bezoek en dan zullen we daarna zowaar weer met een schuin oog naar beneden moeten gaan kijken. Zo onnodig, maar helaas wel de realiteit, als je dit soort wedstrijden zo belabberd uitspeelt als je vandaag doet. Dikke onvoldoendes alom.