Zo zagen wij het: NEC – vistas

Eindelijk was hij daar dan. Na ruim vier jaar afwezigheid stond vandaag de mooiste derby van Nederland op het programma. Een wedstrijd die op voorhand al garant staat voor spanning en incidenten. Ook buiten de lijnen is er de afgelopen weken flink wat gebeurd, helaas niet altijd al te verkwikkelijk. Jammer dat het op die manier moet, want de wedstrijd zelf heeft op papier alles wat je wilt van een mooie derby. Met Barreto en Schöne had NEC twee spelers in de basis die weten wat er gevraagd wordt in deze duels en bovendien zaten er vanmiddag enkele jeugdtalenten in de basis die zijn opgegroeid met de Derby. Aan de overkant liep er daarentegen niemand rond die enige voeling had met deze speciale wedstrijd. Maar op papier hadden de arneppers wel meer kwaliteit op het veld staan. Russische witwasroebels tegen Nijmeegse vechtlust dus, de Derby in een notedop.

De spandoeken zeggen genoeg over de sentimenten. Foto: Rob Koppers

Tactiek

NEC opereerde met Barreto achterin in een 5-2-3 opstelling zoals wel vaker dit seizoen. Tavsan kreeg weer de voorkeur in de spits boven Akman en Ruiz. De arneppers zetten heel hoog druk en NEC had vooral in de eerste helft erg veel moeite om het middenveld te vinden. Halverwege de tweede helft schakelde NEC om naar een 4-2-4 en kwam het voetballend opeens een stuk beter voor de dag. Vistas vertoonde vervolgens zwaar de vallende ziekte, wat niet onverwacht maar desalniettemin uitermate irritant was. NEC had 2-3 prima kansen op de gelijkmaker, via ondermeer een schitterende steekpass van Schöne op Okita en een kopbal in de verre hoek van Marquez, maar de bal wilde er niet in.

 

Uitslag

Na een kwartier stond de enige goal van de middag al op het bord en helaas lag die aan de verkeerde kant in het net. Het doelpunt was, zoals je eigenlijk op voorhand al had kunnen verwachten in een wedstrijd als deze, uitermate discutabel. Barreto claimde dat er hands gemaakt was en dat klopte ook, maar door de ietwat verwarrende nieuwe handsbalregel werd dit weggewuifd. De bal was echter ook over de achterlijn verdwenen voordat hij teruggebracht werd in het veld, wat duidelijk te zien leek op de VAR beelden maar door de arbitrage niet erkend werd.

Schöne verstuurde een schitterende steekpass op Okita, maar de bal wilde er niet in. Foto: Rob Koppers

Publiek

Iedereen in de Goffert (afgezien van het uitvak uiteraard) stond de volle 90+8 (!) minuten vol achter de eigen ploeg. Björn Vleminckx was ook van de partij en hij mocht voorafgaand aan het duel nog een ererondje doen, waarna hij tussen de Vak 080’ers ging staan om de wedstrijd te volgen. Alleen werd de ondersteuning wel ontsierd door een regen van drankbekers en andere zaken van de tribune bij corners van de arneppers, iets wat in Nederland tegenwoordig blijkbaar normaal is. Bovendien is anno 2021 gescheld met seksuele voorkeuren ook ronduit genant. Na de wedstrijd was er nog wel even flinke commotie doordat een deel van de tribune in het uitvak plots ineen stortte. Niemand raakte daarbij gewond, maar het is wel een zoveelste alarmkreet over de staat van ons stadion en zal ongetwijfeld nog een flink staartje krijgen.

Oh jee. Foto: Rob Koppers

Scheids

Lindhout wilde duidelijk de kaarten op zak houden maar maakte daarbij wel enkele zeer dubieuze beslissingen. Uiteindelijk vielen er drie gele kaarten aan NEC zijde (Barreto, Marquez en Van Rooij) en vier aan vistas kant. Bovendien faalde de scheidsrechter en de VAR jammerlijk bij het doelpunt, waarbij de bal duidelijk over de achterlijn gegaan was.

 

Inzet

De inzet van de ploeg was prima, maar het voetbal was veel te gejaagd en onrustig. Daardoor kreeg NEC vooral in de eerste helft geen voet aan de grond.

Het was meer vliegen dan voetbal. Foto: Rob Koppers

Hoogtepunten

De Derby is weer terug en Ruiz toonde veel potentie in zijn eerste invalbeurt voor NEC.

 

Dieptepunten

Dit verlies komt uiteraard extra hard aan en zeker de manier waarop de 0-1 tot stand kwam zal nog lang nadreunen. Ook het instorten van de uittribune was ontluisterend.

 

Conclusie

Het werd niet bepaald de wedstrijd waar we op voorhand op gehoopt hadden. Het duel lag vooral door de vele kleine overtredingen over en weer meer stil dan dat de bal aan het rollen was, getuige ook de 14 minuten (!) extra tijd in totaal. De goal was bovendien uitermate discutabel. Het voetbal bij NEC was op de laatste twintig minuten na ook volledig zoek. En dus moet je concluderen dat de arneppers de wedstrijd effectief dood gemaakt hebben en met drie toch onverdiende punten terug naar huis reizen, waar een gelijkspel een eerlijkere afspiegeling van de wedstrijd geweest zou zijn. Een flink zure nasmaak aan een een zeer teleurstellende middag.

Ook de aanwezigheid van Vleminckx mocht vandaag niet baten.
Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.