De week van…. de verkeerde stuip

Op het werk, bij de sportclub, in de supermarkt, op straat… Ik moet me verantwoorden voor iets dat ik niet heb gedaan. Mensen vragen mij wat ik er van vind. Ze hebben blijkbaar behoefte om mijn mening als NEC supporter te horen, maar eigenlijk zoeken ze vooral naar een bevestiging van hun eigen afkeer op het hele gebeuren. Mijn mening is alleen goed als ik zeg dat het heel erg was, dus ja dat doe ik dan maar, want op een nuancering over de handelswijze van de politie in het verleden of de dubieuze rol van de lokale media voor de derby zitten ze namelijk niet te wachten. Ik moet ook iets vinden van het gebeuren rond het instorten van het uitvak, dat het zo erg is. En als je dan een grapje maakt dat het inderdaad erg is dat er iemand een container heeft neergezet, nou dan zijn de poppen aan het dansen. Voor relativering is nu namelijk even geen ruimte. Het is nu de periode van je bent met ze of tegen ze. Dus zeg ik maar weer hoe erg het is, want ja, het was ook wel een erg opgeklopte derby deze keer. De derby gaf altijd al extra spanning, maar de sfeer rond deze derby was zo opgefokt dat dit blijkbaar de gevolgen zijn. En deze derby was er ook nog eens  één van vlek op vlek. Van slachtafval, naar sneren naar overleden supporters, naar een bizar incident bij een tankstation, naar een verkeerd gevallen spandoek, naar bier gooien en vervolgens ook nog het uitvak incident, de rellen op het voorplein door NEC fans en de Vitesse fans die vernielingen hebben aangericht in het uitvak en daar ook zijn uitgebroken. Het was wel heel veel van het verkeerde. Van de meeste van deze vlekken is duidelijk dat er grenzen zijn overtreden, de meeste met kwade bedoelingen of op z’n minst met de bedoeling om de ander te raken, zowel letterlijk als figuurlijk. Het instorten van het uitvak was dat natuurlijk niet, maar een ongeluk en de doeken van Legio vielen deze keer met al die andere incidenten natuurlijk meer op, dan wanneer de derby verder rustig was gebleven. Ik denk ook dat meer fanatieke fans (let op ik bedoel hier niet hooligans!) minder moeite hadden met de doeken, dan fans die vooral voor het voetbal gaan. Datzelfde geldt ook voor toeschouwers en buitenstaanders. Fanatieke fans hebben namelijk een grote hekel aan Arnhem, geel-zwart en Vitesse. Onderling praten fanatieke supporters ook met krachttermen over alles wat Arnhem is. Zeker in tijden van een derby staat wat dat betreft de boel op scherp. Niks mis mee, zolang het maar geen excuus is om te rellen of over ontoelaatbare grenzen heen te gaan. Pure haat is dan misschien met een paar biertjes in een vriendengroep iets wat gezegd en gedacht kan worden, in het stadion is het achteraf gezien inderdaad te scherp of voor sommigen zelfs ongepast. Maar laten we aub niet alles veel te groot gaan maken.

 

Door al deze vlekken bij elkaar valt iedereen in de media over elkaar heen en moet iedere NEC supporter op de blaren zitten. En dan boeit het blijkbaar niet of je bij de 9000 supporters hoort die gewoon naar huis zijn gegaan of die nog wat zijn gaan drinken in de Schup. Dezelfde media trouwens die vooraf voeding hebben gegeven aan de opgeklopte sfeer met opruiende stukjes. En nu natuurlijk in de commentaren de afschuw uitspreken. En huilie huilie doen dat je niet meer gaat filmen bij wedstrijden. Een verstandig besluit trouwens, want behoudens echte hoogtepunten zoals een promotiefeest, gaat het filmen buiten het stadion meestal om sensatie en kijkcijfers. Of het gaat om relbeelden die veel hits opleveren of ze genieten ervan om als aasgieren na een degradatie verdrietige supporters te filmen die dat niet willen. Het gaat natuurlijk veel te ver om journalisten te bedreigen. Vrije pers is namelijk een groot goed, maar de vrijheid om niet gefilmd te willen worden is dat ook.

En dan hebben we ook nog Hubert “ik trek de vergunning van NEC in” Bruls. Wederom werd vandaag  duidelijk waarom ik niks met deze man heb. Hubert is namelijk vooral bezig met Hubert. Een populist pur sang die vooral grote woorden gebruikt om te laten zien dat hij ballen heeft en daadkrachtig is. Ik begrijp zijn afkeer tegen de gewelddadigheden volkomen, ik snap dat politiebusslopers en mensen die politiemensen verwonden hard aangepakt moeten worden, maar dreigen met de vergunning intrekken en roepen dat hele groepen geweerd kunnen worden is belachelijk en juridisch niet eens haalbaar. Het zou ook mooi zijn als je als normale supporter ook gehoord wordt en dat de burgemeester ook voor hen een verbinder is. Wat dat betreft kan hij wat leren van Wilco van Schaijk, die, eerlijk is eerlijk, een prima verhaal had. Excuses en afkeuring als het moest, maar ook eendracht en positiviteit uitstralen waar het kon. Daar kan Hubert een voorbeeld aan nemen. Nuancering en relativering zijn hem vreemd.

En die relativering en nuance is in deze tijden juist zo belangrijk. Want in al die negatieve aandacht schuilt ook een gevaarlijke stuip. Namelijk die van de collectieve straffen. Kijk dat Bruls roept dat uitsupporters niet meer naar de derby mogen is in lijn met hetgeen hierboven staat, maar als zelfs supporters zelf al gaan spreken over een uitsupportersverbod rond de derby, dan weet je dat er een gevaarlijke teneur ontstaat. Collectieve maatregelen zijn namelijk geen oplossing voor het probleem. Rellen zoals afgelopen zondag kunnen dan nog steeds plaatsvinden en goedwillenden worden keer op keer de dupe. Wat wel werkt is een dadergerichte aanpak, maar dat komt maar moeilijk van de grond. Maar investeer aub daar in, in plaats van te vluchten in het collectieve. Een derby zonder uitsupporters is geen echte derby. In Coronatijd zagen we ook hoe het gemis van supporters op de tribunes en supporters in uitvakken in het bijzonder is geweest. En ik zal na deze derby misschien wel de enige schreeuwer in de woestijn zijn, maar normalisatie in het voetbal blijft een belangrijk streven. Net als normaal doen bij het voetbal trouwens. Wat ik misschien wel het ergste vind is dat de positieve sfeer na de promotie, het promotiefeest, de seizoenkaartenverkoop die door het dak ging en de sfeervolle uitvakken in de eerste serie uitwedstrijden na één derby weer verdwenen lijken te zijn. De liefde voor NEC, moet altijd groter zijn dan de haat tegen Arnhem.
Hup NEC!

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.