Zo zagen wij het: NEC – Jong FC Utrecht

Tegen FC Eindhoven had onze ploeg nog het excuus dat het een slopende bekerwedstrijd in de benen had. Geen idee wat vanavond het excuus was, maar tegen Jong FC Utrecht legde onze ploeg een van de meest dramatische eerste helften van dit seizoen op de mat. Zelfs Meijer kon zijn frustratie niet onderdrukken, getuige zijn harde mep tegen de dugout.

De eerste helft leken onze spelers te denken dat ze nog met de warming up bezig waren. Foto: Rob Koppers

Inzet: Onder het vriespunt. Zelden hebben we onze spelers zo lamballerig over het veld zien slenteren, en dat zegt wat. Alleen Van Eijden en Proper konden zich in de eerste helft een beetje aan de algehele malaise onttrekken. Het was alsof een seniorenelftal na een zwaar carnavalsweekend nog even had besloten om op maandagochtend de kater eraf te trainen. NEC presteerde het om minder dan 45% balbezit te noteren in het eerste bedrijf, het merendeel daarvan op de eigen helft.

Wissel: Meijer greep pas in tijdens de rust, opvallend genoeg met maar één wissel: Vet werd vervangen door Barreto. Binnen vier minuten na de hervatting was het diezelfde Barreto die met een schitterende dieptepass Bruijn in stelling bracht, die koeltjes over de Utrecht keeper heen lobde voor de 1-0. Dat is met recht een gouden wissel te noemen.

Bruijn rondde een fraaie voorzet van Barreto prima af. Foto: Rob Koppers

Volslagen idioterie: Na die goal kregen we nog meerdere goede kansen om de score verder uit te breiden, maar faalden we als vanouds in de afronding. Ondertussen werden er in de eigen verdediging ook weer allerhande onnodige fouten gemaakt, al maakte Jong Utrecht daar geen gebruik van. Van Eijden, die in de eerste helft nog als een van de weinigen degelijk presteerde, maakte een loeier van een fout maar herstelde die gelukkig zelf. In het laatste kwartier sloeg vanuit het niks echter de vlam opeens in de pan. Janga trok zijn directe tegenstander opzichtig aan zijn shirt en vervolgens ontstond er om onduidelijke redenen een opstootje, waarin Van Eijden een slaande beweging maakte naar een Utrechter. Het resultaat: Janga geel en Rens rood. Hoe dom kun je zijn. Beiden maar eens een aantal wedstrijden banken? Wat een dwazernij, schandalig gewoon.

Rens zag letterlijk en figuurlijk rood. Foto: Rob Koppers

Wondergoal: Waar we ons opmaakten voor tien minuten billen knijpen, daar wist Jong Utrecht eigenlijk weinig te doen met de man meer situatie. Twee minuten voor tijd bracht uitgerekend Tavsan, de speler die de afgelopen duels moest banken ten faveure van Beekman en die voor diezelfde Beekman tien minten eerder in het veld gekomen was, de bevrijding voor NEC. Vanaf de rewchterflank soleerde hij zich langs zijn directe tegenstander en schoot hij praktisch op de achterlijn de bal hoog over de Utrecht keeper in het dak van het doel. De hoek leek volstrekt onmogelijk, maar op de een of andere manier kreeg Tavsan hem erin. Woorden schieten te kort.

Tavsan overstijgt even de banale drie dimensies en wormholed de bal het dak in. Foto: Rob Koppers

Uitslag: 2-0 dus. Opzich niet eens onverdiend, want Jong Utrecht bakte er vanavond ook niks van. Maar de schoonheidsprijs verdiende deze overwinning bepaald niet.

Hoogtepunten: De goal van Tavsan. Wauw. En de pass van Edgar.

Dieptepunten: Janga en Rens. De eerste voor het op stompzinnige wijze veroorzaken van een totaal onnodig opstootje. De tweede voor de voor een aanvoerder en ervaren speler onbegrijpelijke en onverdedigbare mep in het gezicht van een tegenstander. Schande, schande. Op Janga kunnen we inmiddels geen pijl meer trekken, maar van Rens verwacht je zoiets toch niet. Zo veel ervaring, doorgaans zo gecontroleerd en kalm, en dan zoiets doen. Het is niet te bevatten. Zeer triest, totaal onnodig, en een rode kaart met ongetwijfeld flinke consequenties (3-4 duels schorsing?).

Inzet, deel twee: Na de openingstreffer leken de spelers opeens wakker te worden en begonnen ze zowaar een beetje te voetballen. Het kan dus wel. Al was het nog steeds niet wat we willen zien van onze ploeg. Joost mag weten waar de apathie van de eerste helft vandaan kwam.

Meijer wil stompen. Uiteindelijk is de dugout het slachtoffer. Mazzel voor de grens. Foto: Rob Koppers

Scheids: Hield het kort en zag (balen voor ons, maar wel volledig terecht) de klap van Rens niet over het hoofd. Floot een goede wedstrijd.

Conclusie: Je pakt drie hele belangrijke punten voor de ranglijst vandaag, zeker aangezien alles rond de vijfde plek momenteel zo dicht bij elkaar staat. Maar wederom sla je voorin een modderfiguur. Al sloeg vandaag vooral in de eerste helft de hele ploeg een modderfiguur. Ook verliezen we ongetwijfeld onze aanvoerder voor meerdere wedstrijden. En waarvoor? Een totaal onnodig opstootje (wat in hemelsnaam was Janga aan het doen?) bij een 1-0 voorsprong op de helft van de tegenstander. Onvoorstelbaar. Hier zal ongetwijfeld nog lang over doorgepraat worden.

Man man man. Waarom toch? Foto: Rob Koppers