Zo zagen wij het: Jong Ajax – NEC

Vorige week ontsnapten we nog op miraculeuze wijze aan een nederlaag bij laagvlieger Jong AZ. Een week later en een nieuwe Jong ploeg (zucht) wachtte ons op De Toekomst. Een ietwat ironische lokatienaam, want in tegenstelling tot voorgaande seizoenen waarin Jong Ajax bovenin de KKD meedraaide, bungelt de ploeg van oud-NEC’er (nou ja, een half seizoen te leen begin jaren ’90) Mitchell van der Gaag momenteel anoniem halverwege het rechterrijtje. Frappant genoeg wist NEC nog nooit te winnen van de Amsterdamse beloften. Maar er is altijd een eerste keer voor alles. Toch? Dat moest vanavond dan gebeuren met Sanniez links centraal achterin de basis, terwijl Okita achter spitsenkoppel Tavsan en Janga (ja, altijd weer hij) de diepgang moest verzorgen.

NEC had al vroeg in de wedstrijd via Tavsan een dot van een kans op de openingstreffer, maar de vluegelspits vond de Jong Ajax keeper op zijn weg. Daarna hield NEC relatief eenvoudig het overwicht, al speelde het te onzuiver om tot echt grote kansen te komen. Net als tegen Jong AZ was Baretto halverwege de eerste helft met het hoofd dicht bij een treffer. Je zou denken dat Jong Ajax hierdoor gewaarschuwd was, maar even later kopte Baretto alsnog de 0-1 binnen uit een zoveelste NEC corner. Dat was ook de ruststand.

In de tweede helft drong Jong Ajax wat meer aan en moest Branderhorst ingrijpen om de gelijkmaker te voorkomen. NEC had het opeens zeer lastig met de jonge Amsterdammers en kroop een paar keer door het oog van de naald. Het was wachten op de gelijkmaker. Gelukkig werd NEC met nog een kwartier op de klok een beetje geholpen door de scheids, die een Ajax-verdediger een tweede gele kaart gaf en dus douchen voor Nerasyho KasaNeryasho Kasanwior… de nummer twee van Jong Ajax. Meijer kwam vervolgens met de plichtmatige late wissel door Beekman in te brengen voor een wederom tegenvallende Okita.

 

Uitslag

0-1 dus, want er gebeurde verder weinig meer. Wederom is Baretto dus de matchwinner.

 

Scheids

Die deed het naar behoren en floot de wedstrijd niet stuk. Na de rode kaart voor Jong Ajax was het eigenlijk wel gespeeld. Vet en El Karouani zagen bij ons trouwens nog geel.

 

Hoogtepunten

Onze eerste overwinning uit bij de Ajax-beloften. Leuk voor de statistieken. Baretto was ook wederom sterk bezig.

 

Dieptepunten

De wedstrijd zelf was wederom niet best. Okee, in de eerste helft had NEC weinig te vrezen van Jong Ajax, maar in de tweede helft werden we bij vlagen volledig omver gelopen. Het blijft toch echt zeer matig allemaal.

 

Tactiek

Behoudend, oncreatief, en Janga. Wat kun je zeggen? Meijer overtuigt bepaald niet.

 

Inzet

Er werd aardig gewerkt. Er zit alleen geen echt idee achter het voetbal in de ploeg en dan ziet het er al snel allemaal een beetje onbeholpen uit. Zo laat in het seizoen is het een utopie om daar nog verbetering in te verwachten.

 

Conclusie

Zoals gezegd was het voetbal wederom zeer matig. Maar goed, je wint voor het eerst op de Toekomst en door de monsterlijke nederlaag van Roda JC (als je denkt dat wij het zwaar hebben, je zult maar in Kerkrade wonen…) is een plek voor NEC in de nacompetitie nu wel een zekerheidje. Of we daar überhaupt iets te zoeken hebben is een andere discussie, maar het blijft een voetbalwet dat in de play-offs opeens alles mogelijk is. Dat hebben ondermeer Emmen, RKC en VVV in het verleden wel bewezen. Op papier kunnen we in de resterende duels nog de strijd aan met NAC, Go Ahead en Almere City om een ogenschijnlijk meer florisante uitgangspositie in die nacompetitie, zeker aangezien twee van die ploegen nog directe tegenstanders zijn. Maar goed beschouwd speel je de komende weken eigenlijk nergens meer om en is het gewoon zaak om te proberen iets van vorm terug te vinden en zo met een positief gevoel het seizoenstoetje te kunnen verorberen. Prettig weekend.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.