De week van…wanneer wordt het weer spannend?

We wonnen vijf keer op rij en dus sloop er hoop in onze harten. De concurrentie gaat ook nog punten verspelen en als wij dan blijven winnen, dan gaan we nog meespelen om rechtstreekse promotie. Gekke gedachte? Helemaal niet: met een overwinning op TOP Oss hadden we na dit weekend op vijf punten van de tweede plaats gestaan. Maar het liep natuurlijk weer anders, voor de zoveelste keer. Als we gaan ruiken aan echte spanning, net als er weer eens echte opwinding gloort, net als je in gedachte al toeleeft naar een lekkere spannende pot tegen Almere City, gaat het mis. En dus schuiven we onze hoop weer een stukkie vooruit, nu naar een wondertje bij de playoffs.

Mijn frustratie na de nederlaag tegen TOP ging dan ook niet eens over de nederlaag zelf, of over de manier waarop, het ging vooral over wat ik in de huidige situatie het meeste mis: spannende wedstrijden. Wedstrijden waar het er echt om gaat, waar je een week naar toeleeft, waar je strontnerveus van wordt.

Hoe was dat ‘vroeger’ dan ook al weer?

Foto: Rob Koppers

Nou, voor de jongste supporters onder ons is het misschien moeilijk voorstelbaar, maar nog niet zo lang geleden was NEC een vaste bespeler van de Eredivisie: van het seizoen 1994/1995 tot en met seizoen 2013/2014, twintig seizoenen lang. En oh, wat waren we verwend. Er werd net zoveel genuild als nu. Veel seizoenen speelden we wat kleurloos in de middenmoot en dat was saaaaaaai! Er waren natuurlijk prachtige jaren. De seizoenen met trainer Johan Neeskens, met een vijfde(!) plaats in 2002/2003 en het hele kalenderjaar 2008 onder Mario Been, waren geweldig.

Maar hoe kleurloos die seizoenen voor een deel ook waren, er waren elk seizoen wel degelijk wedstrijden waar je de hele week naar toeleefde. De derby tegen Vitesse was er zo één, maar ook rond de wedstrijden tegen de traditionele Top 3 was er vaak die speciale spanning, zeker in de jaren dat we als stabiele middenmoter het de topclubs knap lastig konden maken.

Inmiddels zijn we in een heel andere werkelijkheid beland. We spelen voor het vierde seizoen op rij Eerste Divisie en omdat we steeds maar niet in de positie komen dat we meedoen om promotie, is de spanning de laatste seizoenen dus ver te zoeken.

Het hele denken rond de club wordt nu bepaald door de gedachte dat we weer terug moeten naar de Eredivisie. Als dat door een klein wonder, dit seizoen nog gebeurt, vind ik het prima. Volgend seizoen weer De Derby, ja graag! Maar nog een jaar Eerste Divisie is ook prima, als we verdomme maar meespelen om de prijzen, dan vind ik het best.

Wichard

 

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.