De week van…momentum

Het is zover, de beide beentjes staan weer op de grond en de strijd om te overleven in de Eredivisie is al begonnen. We streven naar een plek in het linkerrijtje (met een heleboel andere clubs, dat wel), maar komend seizoen is handhaving het doel. Als supporters begrijpen we dat natuurlijk helemaal. Geen grootspraak alstublieft, geen onrealistische verwachtingen wekken. Punten sprokkelen, handhaven en rustig verder bouwen, elk seizoen een stapje hoger. Zo moeten we het aanpakken. Om dat waar te kunnen maken zijn de voorwaarden inmiddels gunstiger dan ze lange tijd zijn geweest.

Ten tijde van de vorige promotie in 2015, was de situatie compleet anders. Toen, waren we in één jaar terug op het hoogste niveau, waren we dik kampioen geworden en dachten waarschijnlijk dat we onze rechtmatige plaats weer hadden ingenomen. Dat jaartje Eerste Divisie zou wel een incident zijn en door met een straatlengte voorsprong kampioen te worden werd nog maar eens duidelijk dat NEC er een maatje te groot voor was. Ondanks veel blabla over doorpakken, verandering en wat dies meer zij, veranderde er in wezen niks. Geen visie, geen plan en bovenal bleef het gekrakeel aan de top en rond allerlei belangrijke en minder belangrijke geldschieters als vanouds dooretteren. Ook was er geen verbetering van de financiële situatie in aantocht. Het experiment met Futuralis en een Technisch Hart explodeerde na verloop van tijd in ons gezicht, amokmaker Danny Hoekman kwam langs en ook nog een mediagenieke trainer die doorgaans sneller wordt ontslagen dan zijn eigen schaduw. Puinhoop, puinhoop, degradatie.

Foto: Rob Koppers

Dat de situatie nu anders is, heeft te maken met Wilco van Schaik. Zijn aanstelling als algemeen directeur was een keerpunt. Een gladde prater, dat zeker, en de promotie was een onverwacht mazzeltje, maar het is ook een ervaren vent die zich niet omver laat blazen door de talrijke ego’tjes die bij NEC iets in de melk willen brokkelen. Vanaf het begin heeft hij er duidelijk en consequent op gehamerd dat teveel mensen zich bij NEC met het beleid kunnen en willen bemoeien en dat daarbij het belang van de club lang niet altijd voorop staat. Hun eigen gelijk was toch vaak net iets belangrijker.

De aanstaande reorganisatie van de bestuurlijke top, je zou het ook een schoonmaak kunnen noemen, stond al een hele tijd op het verlanglijstje van Van Schaik en is nu ook de reden dat Marcel Boekhoorn eindelijk overstag is. Eindelijk richt hij zich niet meer op het dichten van gaten, eindelijk gaat hij structureel geld in de club stoppen. Eindelijk gaat hij investeren in plaats van repareren. Ook dat was een langgekoesterde wens van Van Schaik. En dan gaat er opeens een wereld open, een wereld waarin beleid gemaakt kan worden. Hoe gaaf is dat!

We kunnen daardoor nú al toeslaan op de transfermarkt, in plaats van in augustus de restjes opvegen. En dus kon Ted van Leeuwen, Lasse Schöne binnen hengelen. Een meesterzet. Ik ga er vanuit dat Schöne nog steeds kan voetballen en voldoende fit is om 25+ wedstrijden van waarde te zijn. Maar los daarvan wordt met zijn aantrekken een krachtig signaal gegeven naar supporters, sponsors en potentiële nieuwe spelers. Dat signaal naar spelers is: kom bij ons, wij gaan er iets moois van maken en jij mag meedoen. En veel spelers willen dat natuurlijk. Achteloos laat Ted wat beelden zien van een speler die in Bernabeu een vrije trap in de kruising jankt, “kijk die speelt ook bij ons”.

En zo zijn de voorwaarden aanwezig om een leuk team bij elkaar te krijgen. Er is nog veel werk te doen! Alleen dat middenveld al, met Bruijn, Proper, Barreto en Schöne ga je de oorlog niet winnen. Er zal op z’n minst een hele fitte poetser bij moeten. En in elke ander linie is er ook nog van alles te regelen.

Als we komend seizoen in de Eredivisie overleven, gloort er van alles. Een vernieuwd stadion, een blijvend enthousiaste Boekhoorn en misschien een nog langere wachtlijst voor seizoenkaarten. Er gloort een hoger budget en dus nog meer succes, etc.

Maar het blijft NEC hè. Het gezeik, in alle geledingen, is nooit ver weg. Houden we het momentum vast? Was 23 mei 2021 inderdaad ‘Dag Nul’? De eerste drie weken daarna waren een groot succes, nu de komende tien jaar nog.

Wichard

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.