De week van………..frustratie

Er is al veel gezegd en geschreven over de gebeurtenissen rondom de derby van 17 oktober. Ik neem me altijd voor om in een ‘Week van…’ te schrijven over wat mij de afgelopen week bezig heeft gehouden. Spijtig genoeg voelde ik me de afgelopen week steeds bozer worden over van alles wat ik lees in de media. Spijtig want er zijn ook veel positieve zaken te vermelden rondom de club. De resultaten zijn geweldig en het was prachtig om te zien hoeveel enthousiaste supporters er buiten het stadion stonden om de wedstrijd tegen Groningen op groot scherm te volgen. Maar toch moet ik mijn frustratie kwijt. Veel is al geschreven en ik val zeker in de herhaling op wat eerder is geschreven. Ik moet dit echter nog kwijt in de hoop dat het mij iets zal opluchten. Ik voel me gefrustreerd omdat ik als NEC supporter nog steeds en constant geconfronteerd word met van alles wat er mis is gegaan tijdens en na de derby. Na het laatste fluitsignaal ben ik, teleurgesteld door de uitslag, meteen naar huis gegaan. Ik heb niets meegekregen van de ongeregeldheden. Ik wist er niet van, ik deed er niet aan mee.

In de uren na de wedstrijd zie ik op social media verschillende foto’s en filmpjes circuleren van ongeregeldheden buiten het stadion.
Ik zie een groep raddraaiers de confrontatie met de Vite$$e aanhang opzoeken. De Vite$$e aanhang, gekleed in stemmig zwart en bivakmuts op, staat ze al enthousiast op te wachten. Voor het gemak hebben ze alvast een hek gesloopt. Deze gasten hebben geen metersgroot spandoek nodig om duidelijk te maken dat ze boos zijn. De pure haat spat er vanaf.

De politie vindt zo’n confrontatie niet zo’n goed idee en weet deze dan ook te voorkomen. Hierna besluit de groep raddraaiers dan maar hun woede af te koelen op de politie. Ik begrijp dit niet. Er is volgens mij geen enkel  bewijs dat de politie voor Vite$$e is en daarnaast snap ik niet waarom de ene mens een ander mens op zijn treiter wil slaan. Maar goed dat ben ik en ik weet ook heus wel dat er mensen zijn die wel zo’n oerdrift hebben.

Ik vind het jammer dat dit gebeurd is maar haal op dat moment mijn schouders erover op. Ik maak me er op dat moment niet druk over. Het chagrijn van het verlies is groter dan mijn ergernis over dit gebeuren. De dagen en (inmiddels) weken daarna verandert dit door allerlei zaken waarmee ik geconfronteerd word.

Allereerst door het bericht van een ‘emotionele burgemeester’ die tijdens een raadsvergadering aangeeft ‘zich kapot te schamen’ en dreigt om de vergunning van NEC in te trekken. Pardon? Ik heb niet het idee dat dit groepje de hele club en zijn supporters vertegenwoordigt. En dan schaamt hij zich ook nog? Waarvoor?  Als er dan toch iemand zich zou moeten schamen dan zouden wij, de trouwe supporters, dat moeten zijn. Want wij voelen ons echt verbonden met de club, wij steunen de club in voor- en tegenspoed en ons gaat het echt aan het hart als het niet goed gaat met de club of wanneer onze naam bedoezeld wordt. Maar toch niet deze burgemeester? Deze burgemeester geeft toch helemaal niets om onze club? Al zijn aandacht gaat toch al jaren naar relschoppers en niet naar ons?  Wij hebben nooit zijn aandacht gehad, hij geeft geen zier om ons. Mijn burgemeester zou een burgemeester zijn die af en toe tussen de echte supporters zou zitten tijdens de wedstrijden. Mijn burgemeester zou oprecht geïnteresseerd zijn in de supporters en proberen aan te voelen wat er speelt. Want wij, de supporters, zijn ook inwoners van zijn stad. Deze burgemeester wil vooral aan de buitenwacht laten zien dat hij, als voorzitter van het Veiligheidsberaad, de touwtjes strak in handen heeft in eigen stad. Dat lukte deze zondag niet en dat is waarvoor hij zich schaamt.

De zondag daarop spelen we uit tegen Twente. Een dag voor de wedstrijd krijgen alle supporters die meegaan (waaronder ik) een mail van NEC waarin vermeld wordt dat we, door de ongeregeldheden na de derby, als club onder een vergrootglas liggen en dat we ons daarom moeten gedragen. Zo niet, worden er door de club straffen opgelegd. Daarnaast wordt aan ons kenbaar gemaakt dat er streng(er) wordt gehandhaafd op alcoholbeleid e.d. Ik snap hier helemaal niets van. Dit moet een vergissing zijn. Ik ga al jaren mee naar uitwedstrijden en er is nooit geouwehoer. Wij zijn gewoon een gezellige club mannen en vrouwen die NEC overal volgen om ze aan te moedigen. Ik heb niet de indruk dat wij de veroorzakers van de rellen zijn en toch moeten wij daarvoor boeten. Zo voelde dat toen ik die mail kreeg. Ik heb sterk de indruk dat deze maatregelen ingegeven zijn n.a.v. het gesprek tussen van Schaik en de burgemeester op het gemeentehuis op 21 oktober.

Ik las daarna in een artikel dat het tijd wordt dat de clubs de hand in eigen boezem steken. Ik las ook dat de goedwillende supporter een corrigerende functie zou moeten krijgen t.o.v. relschoppers. Dat wij dus moeten ingrijpen zodra er iets gebeurd. Ja dank je de koekoek. Dat is onze taak niet, dat is ons werk niet. Ik ga naar het stadion om NEC aan te moedigen en om een gezellige tijd te hebben met mijn vrienden. Ik ga echt niet rondjes om het stadion lopen om te kijken of er iets gebeurd wat niet in de haak is. Laat staan dat ik ingrijp. Nogmaals, dat is mijn werk niet. Ik zou het niet eens kunnen, laat staan durven. Dit is het werk van de politie. Het lijkt mij verschrikkelijk om tegenover een groep doorgedraaide mannen te moeten staan. In die zin, respect voor diegene die dat doet en daar ook nog eens zijn beroep van maakt.

Ik las dat de politie verbijsterd was over het excessieve geweld wat tegen hen werd gebruikt tijdens de rellen. Dat moet een afschuwelijke ervaring zijn geweest en ik keur dit geweld ook echt af. Ik kan me goed voorstellen dat ze hier niet op voorbereid waren. Dit is natuurlijk van een heel andere orde dan die boze supporter die na de play-off wedstrijd  tegen Roda geconfronteerd wordt met een cordon ME’ers en er graag langs wilt om zijn fiets te pakken zodat hij naar huis kan gaan naar zijn vrouw en kinderen. Die knuppel je toch net wat makkelijker neer.

Nogmaals ik keur elke vorm van geweld af. 

Ondertussen bericht De Gelderlander bijna iedere dag over het hele gebeuren. Ik probeer het niet allemaal te lezen maar het voelt inmiddels wel alsof dit ook over mij gaat. Ik word steeds bozer eigenlijk. En dan word ik afgelopen dinsdagmorgen wakker en kijk, een automatisme, op de app van de Gelderlander. ‘Volg hier vanaf 9:00 in een liveblog de zitting tegen de eerste relschoppers die opgepakt zijn’. Wtf! Ik kan er met mijn hoofd niet bij. Wat is dit? CNN?  RTL Boulevard? Op dat moment besluit ik mijn frustraties van me af te schrijven. Sorry

Oostenrijk

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.