Zo zagen wij het: NEC – Roda JC

Er zijn van die wedstrijden die je liever maar zo snel mogelijk vergeet. Vanavond was er ook zo eentje. Na een prima wedstrijd tegen NAC, die we puur op strijdlust wonnen, volgde de zeperd tegen Helmond Sport. Dan hoop je dat een interlandweek even wat rust in de tent kan brengen. Helaas bleek dat vanavond niet het geval. NEC speelde grote delen van de wedstrijd als een natte krant.

Rens keerde vanavond terug in de basis na zijn Coronabesmetting. Foto: Rob Koppers.

Uitslag: Een teleurstellende 1-1. En dat tegen tien man van Roda JC, dat na een klein uur spelen Alberg verloor. De aanvaller maakte een domme tackle van achteren op Tavsan terwijl de bal al buiten bereik was. En om zout in de wonden te wrijven kregen we in de laatste vijf minuten ook nog eens een pingel die niet benut werd door Van Ottele. Wat? Van Ottele? Ja, wij snappen hem ook niet.

Inzet: Ronduit prut, sorry dat we het moeten zeggen. Het was echt drie keer niks vanavond. Vooral het middenveld was ondermaats. Het is dan ook niet verwonderlijk dat juist zowat deze hele linie gedurende de wedstrijd gewisseld werd. In de eerste helft werd NEC op inzet afgetroefd door Roda, dat ook matig was maar simpelweg meer arbeid verrichtte. Ook na de rode kaart veranderde er weinig aan het spelbeeld.

Scheids: Je zou denken dat een scheids die Roda een rode kaart en ons een penalty geeft best een goede peer is. Maar niets is minder waar. Kamphuis floot alsof hij zijn oren in plaats van zijn ogen aan het gebruiken was. Elke schreeuw om niks van Roda was een vrije trap en daardoor werd bij voortduring het spel vertraagd.

“Hoorde ik daar nou wat?” Foto: Rob Koppers.

Tactiek: De inmiddels standaard 4-4-2. Op zich niks mis mee, behalve wanneer al je middenvelders niet thuis geven. Bruijn speelde een van zijn slechtste wedstrijden voor NEC, Vet was overal een stap te laat, Tavsan liep zich voortdurend vast en Van der Sluis leek zich geen raad te weten met zichzelf. Maar in alle eerlijkheid was het hele team vanavond een slappe vaatdoek. NEC speelde in een veel te laag tempo om Roda problemen te bezorgen en grossierde in balverlies. We wisten de ruimtes niet te vinden en kozen bij voortduring voor de verkeerde of te moeilijke oplossing. Zo liep El Karouani meermaals vogelvrij op links, maar ging toch telkens de bal weer dwars door het midden, of terug en naar rechts. Ook in een overtalsituatie wist NEC lange tijd geen vuist te maken.

Hoogtepunten: Vraag het ons volgende week nog eens.

Dieptepunten: Het middenveld. De aanval. De verdediging. Maar vooral het gegeven dat je bij een 1-1 stand met nog vijf minuten op de klok een penalty krijgt en die dan laat nemen door een 18-jarige verdediger (okee, vooruit, verdedigende middenvelder). Wellicht dat wij wat informatie missen en dat Syb ze er op de training aan de lopende band in knalt. Maar kom op. In zo’n situatie hoort er toch een ervaren speler op te staan die die bal gewoon opeist? Waar was Ondaan? Waar was Janga? Waar was Baretto? Een zwaar brevet van onvermogen voor onze ‘ervaren’ krachten, sorry dat we het moeten zeggen. Schande, schande, driewerf schande.

Foto: Rob Koppers.

Conclusie: NEC is er nog lang niet. Telkens als je hoopt dat het er goed uit begint te zien en je voorzichtig weer wilt gaan denken aan promotie, wordt er een reeks wedstrijden neergelegd waar je scheel van wordt. Er was vanavond niks te bekennen in de ploeg dat hoop geeft op beter. Aanvallend creëren we veel te weinig tegen ploegen die gegroepeerd voetballen. Op het middenveld is het veel te statisch en voorin verlies je te snel en te vaak de bal om zelfs maar aan veldspel en georganiseerd voetbal te kunnen denken. Tuurlijk, we hebben veel jonge spelers en dan kun je een dipje verwachten halverwege het seizoen. Maar het zijn momenteel vooral de ervaren krachten die op de belangrijke momenten niet thuis geven. En dat zeggen we niet alleen vanwege die penalty. Vet wilde dit jaar eigenlijk Eredivisie spelen, maar als je dan ziet hoe kinderlijk eenvoudig hij ballen van zijn voet laat springen dan ga je toch twijfelen over zijn zelfreflectie. Janga is onzichtbaar. Ondaan startte prima, maar deed vanavond bijna niks goed. Rens vergeven we maar want die keert net terug uit de ziekenboeg. En Baretto wist in de slotfase ook geen potten te breken. Als je aan deze jongens het team niet kunt ophangen als het even een periode wat minder gaat, dan ga je weinig rendement krijgen van je jonge talentenpoel. Maar goed, de knop moet nu snel om want maandag wacht Jong AZ alweer. Daar moet je toch echt een resultaat gaan halen, anders zijn we met de kerst alweer verzekerd van een kleurloos seizoen.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.