Zo zagen wij het: Jong AZ – NEC

Typisch, geef je de ploeg een veeg uit de pan voor de wanvertoning tegen Roda JC, leggen ze drie dagen later gewoon een van de beste wedstrijden van het seizoen op de mat. Wellicht dat de coronavirusnaweeën toch een nasluimerend effect hebben gehad, want waar de ploeg vrijdag nog mat en uitgeblust oogde, daar klapten ze er gisteravond weer flink in. Sellouf begon in de basis voor Van der Sluijs en Janga voor Okita. Die twee verzorgden ook de relatief vroege voorsprong voor NEC, Janga door de bal goed af te jagen en daarmee Sellouf in balbezit te brengen voor een fraaie afronding.

Uitslag: NEC won met 0-3 en dat had nog meer kunnen zijn als we wat minder slordig met de kansen omgesprongen waren. Na de opener van Sellouf was het twee keer Tavsan, eentje voor en eentje na de rust.

Tegenstander: Tuurlijk, zul je zeggen, het is een Jong team en bovendien bungelen ze zowat onderaan de ranglijst. Nogal wiedes dat we een resultaat halen. Dat klopt ook wel, maar gisteravond stonden er in ‘Jong’ team toch een flink aantal jongens die zo in de hoofdmacht mee kunnen. Reijnders, Evjen, Sugawara en Aboukhlal (die overigens bloedirritant was de hele wedstrijd) waren present, en Ferdy Druijf stond in de spits. Geen kattepis dus. Druijf heeft overigens aangekondigd dat hij open staat voor een tussentijds vertrek uit Alkmaar, dus heren investeerders, letten we op?

Inzet: Een wereld van verschil met vrijdag. Waar het tegen Roda gezapigheid troef was, daar werd gisteravond weer flink gesleurd en gewerkt. NEC zette hoog druk en joeg alles af. Jong AZ kwam daardoor nauwelijks aan voetballen toe. Achterin stond het als een huis, met Van Eijden en Van Ottele heersend in het centrum en El Karouani en Van Rooij als twee Duracell-konijnen op en neer op de flanken.

Tactiek: Het hoog druk zetten zal niet tegen elke tegenstander effectief zijn, maar gisteravond werkte het geweldig. Bovendien is het ook erg leuk om naar te kijken. Janga scoorde dan wel niet zelf, maar zijn rol in het afjagen van de laatste lijn van Jong AZ was cruciaal voor het spel van NEC. Hij won kopduels, verstoorde de opbouw van Jong AZ en zorgde ervoor dat NEC veel balbezit kon krijgen. Het creëerde ook ruimte op het middenveld, waardoor onze ploeg meer comfortabel kon voetballen.

Hoogtepunten: De inzet.

Dieptepunten: Niet echt, al kun je aandragen dat NEC naliet de wedstrijd al vroeger in het slot te gooien. Ondanks dat het ‘slechts’ 0-3 werd, kwam de ploeg nauwelijks echt in de problemen. De dieptepunten zaten vooral aan de Jong AZ kant: het gedrag van Aboukhlal. Bah, wat een irritante speler is dat. En natuurlijk Ferdy Druijf die zijn oud-ploeggenoot Rens een rode kaart probeerde aan te naaien (elleboogstoot, me hoela). Ook niet echt kies.

Conclusie: Wat we aan de start van het seizoen al voorspelden begint zich nu af te tekenen. NEC heeft een overwegend jonge ploeg en dat gaat gepaard met wisselvalligheid. De ene week nuilen we steen en been om de week daarop getrakteerd te worden op een puike wedstrijd. Er valt geen pijl op te trekken. De vraag is natuurlijk of er in het algemeen een stijgende lijn te zien is en of die stijgende lijn steil genoeg is om bovenin mee te kunnen blijven doen. De zware seizoenstart en de coronavirusperikelen maken het plaatje er bovendien niet helderder op. Is deze ploeg goed genoeg om mee te strijden voor promotie? Op papier en op basis van duels zoals die van gisteren zeg je ja, maar op basis van het enorme verval van de ene op de andere week blijft er de twijfel. Feit  is dat het cruciaal is om tot aan de winterstop een goede reeks op de mat te leggen. En hopen dat de concurrentie wat misstappen heeft. Maar goed, dat zijn voetbaldooddoeners, net als deze: de tijd zal het leren. Voorlopig kunnen we deze wedstrijd in elk geval in de zak steken en hopen we op een soortgelijke vertoning volgende week thuis tegen MVV.

 

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.