Zo zagen wij het: De Graafschap – NEC

Vorige week werd De Graafschap gesloopt door Jong AZ en nu was het de beurt aan Jong NEC om het nog eens dunnetjes over te doen. En ja, dat had zomaar kunnen gebeuren. Maar het dollen van de tegenstander, zoals NEC in de eerste helft deed, is niet genoeg om een wedstrijd te winnen. NEC scoorde niet, De Graafschap dus wel (oude voetbalwet).

Uitslag: Geen nederlaag zonder pijn, maar deze was wel extra zuur. In twee minuten twee tegendoelpunten, omdat NEC de controle toch even kwijt was en omdat Odenthal een domme penalty veroorzaakte. De twee pegels waarmee De Graafschap Alblas op de knieen dwong bij de 1-0, speelden trouwens ook een rol.

Hoogtepunten: Kopiëren en plakken: Hele goede eerste helft, waarin je de potentie van dit team ziet. Gevolgd door een (veel) mindere tweede helft.

Dieptepunten: De kansenmisserij in de eerste helft: Jezelf door een prachtige actie zo’n beetje vrij voor de keeper zetten en dan effe vergeten een hoek uit te zoeken. Hoe stom is dat!

Scheids: Finale Europa League of De Graafschap – NEC, Danny Makkelie draait er zijn hand niet voor om.

Toeschouwers: Gelukkig was er totaal geen sfeer, het was heerlijk saai in het stadion. Complimenten.

Uitblinkers: Van Eijden en Bruijn bleven de hele wedstrijd overeind.

Tegenvallers: Tja, Casje Odenthal, die doet het best aardig hoor. Hartstikke jong nog ook. Maar net als tegen Almere City (aanleiding tegendoelpunt) waren er teveel slechte inspeelpasjes en veroorzaakte hij door een domme tackle de penalty. Het zal niemand verbazen als Odenthal tegen FC Eindhoven het veld moet ruimen voor Bukusu.

Tactiek: In de inmiddels vertrouwde 4-4-2 formatie zag De Graafschap in de eerste helft alle hoeken van het veld. Het is jaren geleden dat we een NEC hebben gezien dat met lef en overtuiging een duidelijk spelconcept uitvoert. Twee problemen: scorend vermogen schiet tekort (Okita als begin van de oplossing?) en dat goede spel houden we niet lang genoeg vol.

Inzet: Is gewoon goed. Complimenten aan spelers en trainer.

Conclusie: De reeks van vijf wedstrijden van de zware seizoenstart zijn voorbij en geëindigd in mineur. De logische nederlaag (vonden we toen nog) uit tegen Cambuur, werd gevolgd door twee mooie overwinningen tegen FC Volendam en Jong Ajax (we waren beter en verder dan we dachten), waarna de twee onnodige nederlagen tegen Almere en De Graafschap toonden dat de meute talentvolle jonge honden nog wel een paar stappen moet maken. Niks om je ongerust over te maken.